Dostupni linkovi

RECOM osuđuje promociju knjige Dragoljuba Ojdanića, osuđenog ratnog zločinca


Dragoljub Odjanić (levo), nakon predaje haškom tribunalu, po sletanju u Holandiju, 25. aprila, 2002. godine.

Nevladina Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina – RECOM – osudila je u utorak 19. aprila promociju knjige preminulog haškog osuđenika Dragoljuba Ojdanića, u organizaciji ministarstva odbrane Srbije.

Ministarstvo odbrane najavilo je za 19. april promociju knjige "Režiranje humanitarne katastrofe" na Kosovu, u kojoj prema najavama ministarstva general Ojdanić daje svoje viđenje rata 1999. godine, kako se navodi "ukazujući na nametnutu i neosnovanu krivicu Srbije i srpskog naroda".

Iz RECOM-a su na tviteru poručili da je promocija ove knjige u organizaciji ministarstva odbrane još jedan dokaz da vlast u Srbiji učestvuje u osporavanju sudskih činjenica, gradeći službeni narativ o ratu na temelju odbrane osuđenih ratnih komandanata.

YIHR: Vređanje porodica žrtava

Povodom promocije knjige Dragoljuba Ojdanića oglasila se i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) ocenivši da je ovo dokaz da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastavljaju sa praksom "podrške osuđenim ratnim zločincima".

"Ova knjiga je nastala u izdanju Ministarstva odbrane u ediciji 'Ratnik', u okviru koje su u prethodnim godinama objavljene knjige drugih osuđenih ratnih zločinaca kao što su Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević", navodi se u saopštenju Inicijative.

Oni su apelovali na institucije Srbije da "prekinu sa praksom promocije, odnosno slavljenja ratnih zločinaca", upozoravajući da se "na taj način vređaju porodice žrtava zločina i retraumatizuju svedoci i preživeli".

"Sve veći broj knjiga ratnih zločinaca koje su finansirane iz budžeta gradjana Srbije, kao i dokumentarnih serijala kojima se uopšte ne pominju ili čak i negiraju ratni zločini policije i vojske u koprodukciji Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova sa RTS-om samo su deo strategije poricanja vlasti kojom se zločinci predstavljaju kao heroji, a žrtvama negira stradanje", ističe se u saopštenju.

Dragoljub Ojdanić bio je od 1998. do 2000. godine na funkciji načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, a zatim tokom 2000. godine, ministar odbrane tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Haškom sudu predao se 2002. godine, a 2013. godine prihvatio je prvostepenu presudu od 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Odjanić se vratio u Srbiju 2013. godine, gde je i preminuo u nedelju, 6. septembra 2020. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Ojdaniću je izrečena kazna zatvora zajedno sa bivšim potpredsednikom jugoslovenske vlade Nikolom Šainovićem, nekadašnjim načelnikom Generalštaba Nebojšom Pavkovićem, načelnikom policije Sretenom Lukićem i generalom Vladimirom Lazarevićem.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG