Dostupni linkovi

Direktor zdravstvenog zavoda Federacije BiH dao ostavku zbog nenabavke vakcina


Davor Pehar
Davor Pehar

Davor Pehar podnio je ostavku na mjesto direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH (jednog od dva entiteta u Bosni I Hercegovini).

"Kao razlog je naveo nenabavku vakcina u Federaciji BiH", kazao je Čerkez za RSE.

Prema njegovim riječima, Pehar će ostati na funkciji dok se ne izabere novi direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Novalić: Nisam sretan zbog ostavke

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da „nije sretan“ zbog činjenice da je direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar podnio ostavku.

"Ja sam to saznao iz medija, nisam sretan zbog toga, ali tamo kako je pisalo, gospodin Pehar nije podnio pritisak javnosti kad je u pitanju nabavka vakcina, koja je najvažnije pitanje u društvu danas", rekao je Novalić novinarima u petak 21. maja u Sarajevu.

Istakao je i kako Peharova ostavka neće uticati na proces nabavke vakcina protiv COVID-a 19, te da treba "priznati da se na tim mjestima moraju nalaziti hrabri ljudi koji u određenim vremenima kao što su ova, moraju rizikovati, raditi taj posao za koji su zaduženi".

Novalić je najavio da će razgovarati sa Peharom o ostavci, podsjetivši da je Zavod za javno zdravstvo po zakonu zadužen za imunizaciju, a da je odlučeno da Parlament Federacije BiH bude “taj, zadnji koji će reći, od koga i kako se nabavljaju vakcine“.

Zbog nenabavke vakcina reagovalo i Tužilaštvo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine krajem marta 2021. formiralo je predmet po krivičnoj prijavi grupe građana protiv četvoro bosanskohercegovačkih zvaničnika, zbog izostanka nabavke vakcina protiv korona virusa.

Krivična prijava podnesena je protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH.

Razlog je, kako je navedeno, postojanje osnova sumnje da u periodu od 18. septembra 2020. godine do 18. marta 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva.

U Sarajevu su 6. aprila održani protesti na kojima je više stotina građana, iskazalo nezadovoljstvo, jer državna i federalna vlast nisu nabavili vakcine protiv COVID - 19, čime su, kako smatraju građani, ugrozili javno zdravlje.

Oni su tada od Vlade Federacije BiH tražili ostavku, jer kako kažu, nije odgovorila kako treba na izazove pandemije korona virusa. S obzirom da nisu ispunjeni zahtjevi s protesta, održanog 6. aprila u Sarajevu, demonstranti su se okupili ponovo 17. aprila.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo 11. maja stiglo je 35.100 doza vakcina Pfizer/BioNTech protiv korona virusa putem mehanizma COVAX, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kako je saopšteno, ovaj kontingent vakcina namijenjen je za građane Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Tom isporukom nastavljena je realizacija putem mehanizama COVAX i EU4HEALTH čime će u ovoj i idućoj sedmici BiH biti isporučeno više od 100.000 vakcina.

Do kraja maja kroz COVAX mehanizam očekuje se isporuka i 81.600 doza AstraZenece vakcine i to u dvije dostave, od po 40.800 doza.

U BiH stiglo više od 10.000 doza vakcina koje je osigurao EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Iz mehanizma COVAX koji obuhvata 186 zemalja i kojim koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), s ciljem osiguranja ravnomjerne raspodjele vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta, do sada je u BiH stiglo 78.390 doza.

Dio je ovo ranije postignutog dogovora Evropske unije i kompanije Pfizer kako bi Zapadnom Balkanu osigurala 651.000 doza vakcina. Planirano je da od toga najveći dio ide za BiH, 214 hiljada doza. Pored toga, BiH bi iz mehanizma COVAX do kraja avgusta trebala dobiti još 44.400 Pfizerovih vakcina.

Prema podacima entitetskih Zavoda za javno zdravstvo, te Brčko distrikta, u BiH prvu dozu vakcine protiv COVID-a 19 primile su 91.444 osobe, dok je revakcinaciju završio 31.221 bh. građanin.

XS
SM
MD
LG