Linkuri accesibilitate

Ştiri

Românii vor putea călători fără vize în SUA începând din martie

Admiterea în programul Visa Waiver va permite cetățenilor români să călătorească mai ușor în SUA.
Admiterea în programul Visa Waiver va permite cetățenilor români să călătorească mai ușor în SUA.

Ambasada României la Washington spune că vineri, 10 ianuarie, Statele Unite vor anunța oficial că românii vor putea călători fără vize în America și tot atunci se va anunța data exactă la care va intra în vigoare decizia.

Ministrul de externe de la București, Emil Hurezeanu, a precizat pentru Europa Liberă România că cetățenii români vor putea călători în SUA fără viză din luna martie 2025.

În ceea ce priveşte startul călătoriilor fără viză este nevoie de o ajustare, a spus ministrul la Antena 3. „Românii nu vor mai avea nevoie de viză, de interviuri la consulat, de costuri în timp şi în bani, dar va fi nevoie de o autorizare electronică în aşa zisul sistem ESTA, care va fi acomodat, din punct de vedere tehnic, până în luna martie”, a spus Hurezeanu.

Emil Hurezeanu
Emil Hurezeanu

Până atunci, potrivit lui, românii vor călători, probabil, cu o „autorizaţie de călătorie, în prelungirea vizelor pe care le au, şi din martie, odată cu acomodarea tehnică, vor avea nevoie doar de autorizare tehnică prealabilă, fără niciun cost”.

Autorizația de călătorie care va înlocui vizele actuale va fi valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA în acest interval și poate fi utilizată pentru vizite cu o durată de cel mult 90 de zile, doar pentru turism sau afaceri, transmite Europa Liberă România.

Costul unei autorizații de călătorie este de 21 de dolari americani, a anunțat Ambasada României la Washington.

Intrarea României în programul Visa Waiver va fi marcată oficial de secretarul pentru securitate internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, și de ambasadorul român Andrei Muraru, printr-un eveniment care va avea loc, pe 10 ianuarie, la sediul Departamentului pentru Securitate Internă din Washington.

„În cadrul evenimentului, reprezentantul guvernului american îl va informa oficial pe reprezentantul statului român cu privire la decizia autorităților SUA de admitere a României în programul Visa Waiver (VWP), comunicând totodată detaliile tehnice și data activării efective a noului regim de călătorie pentru cetățenii români”, se spune în anunțul misiunii diplomatice românești.

Ambasada nu anticipează când anume ar putea intra în vigoare decizia, dar în trecut s-a vehiculat, din aceleași surse, luna martie 2025.

Admiterea în programul Visa Waiver va permite cetățenilor români să călătorească mai ușor, impulsionând comerțul și investițiile, încurajând turismul şi contactele directe, a declarat ambasadorul Andrei Muraru cu această ocazie.

„Având in vedere cerințele stricte pe care le-a avut de îndeplinit, ca orice alt stat admis în program, Romania devine o țară mai sigură, care își coordonează mai strâns securitatea cu Statele Unite”, a adăugat diplomatul român.

Urmare a deciziei guvernului SUA, România devine astfel al 43-lea participant la programul american de scutire de vize, a mai scris ambasadorul.

Anunțul nu a fost confirmat de îndată de autoritățile SUA.

România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană ai cărei cetățeni au nevoie de viză pentru SUA. După aderarea ei la UE în 2007, Comisia Europeană a făcut presiuni asupra Washingtonului să o includă (ca și pe Bulgaria) în programul Visa Waiver, dar fără rezultat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

CSJ va urgenta examinarea cauzei privind disputa celor două mitropolii asupra patrimoniului cultural

Litigiul dintre Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Moldovei este examinat la Curtea Supremă de Justiție de 15 luni.
Litigiul dintre Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Moldovei este examinat la Curtea Supremă de Justiție de 15 luni.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus urgentarea examinării unei plângeri depuse de Mitropolia Basarabiei împotriva Ministerului Culturii și a Mitropoliei Moldovei. Cele două mitropolii își dispută dreptul de a gestiona cele 21 de mănăstirii care au statut de monument istoric.

Examinarea litigiului durează de 14 ani. De-a lungul timpului, cauza a fost întoarsă pentru reexaminare de mai multe ori. Asupra acesteia s-au pronunțat Judecătoria Buiucani, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Ultima a întors cauza spre reexaminare de patru ori.

Mitropolia Basarabiei a apelat la justiție în 2010, cerând anularea contractului prin care Ministerul Culturii îi transmitea în folosință Mitropoliei Moldovei 21 de mănăstirii pe un termen de 50 de ani.

Mitropolia Moldovei, subordonată canonic patriarhiei ruse, susține că Mitropolia Basarabiei, care face parte din Biserica Ortodoxă Română, nu „ar putea pretinde la folosirea nici măcar a unei mănăstiri” din cele transmise, și cerut judecătorilor să respingă cererea acesteia.

Ultima decizie în dosar a fost emisă de Curtea de Apel Chișinău în anul 2023. Atunci, magistrații au anulat actele emise de Ministerul Culturii. Ei au spus că ministerul nu a determinat dacă edificiile aparțin la un cult religios sau altul. „Autoritățile statului trebuie să aibă un comportament similar, egal pentru toate cultele religioase”, se arată în decizia judecătorilor.

Mitropolia Moldovei nu a fost de acord cu această decizie a Curții de Apel și a contestat-o la CSJ. După amânarea mai multor ședințe de judecată, Mitropolia Basarabiei a solicitat judecătorilor să accelereze examinarea cauzei. Reprezentanții acesteia au afirmat că, atâta timp cât nu există o decizie judecătorească definitivă, „Mitropolia Moldovei continuă persecuțiile preoților și parohiilor Mitropoliei Basarabiei care își desfășoară activitatea în lăcașele de cult transmise Mitropoliei Moldovei prin actele contestate”.

Pe 6 ianuarie, judecătorii CSJ au explicat că examinarea speței este îngreunată deoarece în instanță activează doar opt judecători din cei 19 câți ar trebui să fie conform legii - magistrații având de examinat circa 6.000 de dosare.

Totuși, completul de judecată a admis cererea Mitropoliei Basarabiei și a obligat CSJ să examineze dosarul până la 7 martie 2025.

În Republica Moldova activează două mitropolii ortodoxe – cea a Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, și cea a Basarabiei, care face parte din Biserica Ortodoxă Română.

Conflictul dintre cele două mitropolii a luat amploare după începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022. De atunci, aproape 200 de parohii au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei, opunându-se sprijinului pe care biserica rusă îl oferă Kremlinului în campania sa împotriva Ucrainei.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Ucraina a lovit ținte în orașe rusești de pe Volga, la sute de kilometri de granițele sale

Guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin (al doilea din dreapta), cu pompieri și militari după atacul ucrainean din noaptea de marți spre miercuri.
Guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin (al doilea din dreapta), cu pompieri și militari după atacul ucrainean din noaptea de marți spre miercuri.

Ucraina a lovit un depozit de petrol rusesc care deservește un aerodrom militar în orașul rusesc Engels, a declarat miercuri un consilier prezidențial ucrainean, confirmând declarații ale autorităților locale rusești.

„Engels în flăcări, apărarea voastră - îngrozită”, a scris consilierul Oleksandr Kamîșin pe X. „Încă un depozit de petrol rusesc, care deservește aerodromul militar, a fost lovit de capabilități cu rază lungă de acțiune #MadeInUkraine”.

Mai devreme, guvernatorul regional rus Roman Busargin a declarat că orașele Saratov și Engels, situate pe malurile opuse ale râului Volga, au fost supuse unui „atac masiv cu drone” și că a existat un incendiu la un sit industrial, dar că nu se cunosc victime. „Există suficiente forțe și resurse pentru a localiza incendiul”, a mai postat el pe Telegram.

Reuters scrie că regiunea găzduiește o bază aeriană importantă pentru bombardierele strategice din forțele nucleare ale Rusiei. Ucraina a atacat baza cu drone, dar nu s-a precizat dacă aceasta a fost vizată cu această ocazie.

Relatările de presă rusești au afirmat că incendiul a avut loc la o instalație petrolieră. Videoclipuri și fotografii neverificate, publicate pe rețelele de socializare, au arătat un incendiu mare cu flăcări portocalii, scoțând nori groși de fum pe cerul nocturn.

Ministerul rus al Apărării a declarat că 11 drone ucrainene au fost distruse peste noapte deasupra regiunii Saratov și 21 deasupra altor părți ale Rusiei și a Mării Azov. Ministerul nu a menționat nici o pagubă.

Baza aeriană Engels este situată la aproximativ 730 km sud-est de Moscova și la sute de kilometri de frontiera ucraineană. În decembrie 2022, trei membri ai forțelor aeriene ruse au fost uciși când o dronă a fost doborâtă acolo.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Donald Trump: discuțiile de pace în Ucraina ar putea începe rapid după învestire

Donald Trump la o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în septembrie 2019, la Washington.
Donald Trump la o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în septembrie 2019, la Washington.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat din nou că este nerăbdător înceapă negocierile cu Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina la scurt timp după ce se va întoarce la Casa Albă. Trump nu a oferit însă detalii despre când ar putea avea loc negocierile.

Președintele ales a spus că vrea să se ajungă la negocieri în curând pentru că „Rusia pierde o mulțime de tineri, și la fel și Ucraina”.

Trump, care a vorbit cu reporterii la o conferință de presă la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida, nu a spus dacă sau cât de curând se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. El a precizat însă că o asemenea întâlnirea ar putea avea loc după învestirea din 20 ianuarie.

„Nu vă pot spune asta, dar știu că Putin ar dori să ne întâlnim”, a spus Trump.

La sfârșitul lunii decembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există condiții prealabile pentru o întâlnire între președinții american și rus.

Președintele ales a declarat în timpul campaniei sale electorale că ar putea pune capăt conflictului din Ucraina în 24 de ore de la preluarea mandatului. La conferința de presă însă, Donald Trump a spus că speră să pună capăt conflictului în șase luni.

„Sper că va fi mult mai devreme de șase luni”, a spus Trump, când a fost întrebat dacă ar putea rezolva războiul în jumătate de an.

Revenirea lui Trump la Casa Albă aduce incertitudine legată de impactul pe care îl va avea asupra conflictului din Ucraina.

Oficialii ucraineni sunt îngrijorați că orice negocieri organizate în grabă ar putea permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat și ar oferi forțelor ruse timp să se odihnească și să se reorganizeze.

Kievul dorește, de asemenea, ca Donald Trump să continue sprijinul militar al SUA pentru țara lor. Ministrul ucrainean de Externe, Andri Sîbiha, a anunțat pe 7 ianuarie că o călătorie în Ucraina a trimisului special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia a fost anulată și va trebui reprogramată.

Întâlnirile planificate între Kellogg și oficialii ucraineni sunt „extrem de importante”, a declarat Sîbiha în timpul unei conferințe de presă.

„Sunt încrezător că această întâlnire va avea loc în timp util”, a declarat el reporterilor la Kiev. „Suntem în contact pentru a defini clar calendarul pentru organizarea sa și pentru a ne asigura că întâlnirea este cât mai semnificativă posibil”, a mai spus șeful diplomației ucrainene.

Keith Kellogg a fost desemnat de Donald Trump să conducă negocierile legate de războiul din Ucraina.

Kellogg a spus că potențialele discuții de încetare a focului ar putea începe odată ce Donald Trump va prelua funcția. Într-un interviu acordat în decembrie Fox News, a spus că războiul ar putea „fi rezolvat în următoarele câteva luni”.

Întâlnirea de la Ramstein

Relatări din presa americană arată că administrația președintelui american Joe Biden urmează să anunțe un pachet masiv de ajutor militar pentru Ucraina, la finalul mandatului. Pachetul ar urma să fie prezentat în timpul vizitei secretarului Apărării Lloyd Austin în Germania, pe 9 ianuarie.

Austin urmează să se întâlnească cu reprezentanții a aproximativ 50 de națiuni partenere din grupul de contact pentru apărarea Ucrainei la o bază aeriană din Ramstein.

Se așteaptă ca pachetul să fie „substanțial”, potrivit a doi oficiali care au informat reporterii despre călătoria lui Austin. Oficialii nu au oferit însă o sumă exactă în dolari.

Călătoria lui Austin va fi ultima sa întâlnire cu grupul de contact, pe care l-a organizat după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

De atunci, națiunile din grupul de contact au furnizat peste 126 de miliarde de dolari în arme, pregătire militară și asistență de la începutul războiului. Partea americană din total a fost de 66 de miliarde de dolari.

Pachetul care va fi anunțat la sfârșitul acestei săptămâni ar urma să folosească stocurile existente de arme ale armatei SUA, cu scopul de a trimite cât mai multe arme Ucrainei până la momentul în care Trump va prelua mandatul de președinte al SUA.

La conferința de presă de la Mar-a-Lago, Donald Trump a cerut, de asemenea, membrilor NATO să-și crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB, de la ținta actuală de 2%, întărind afirmația sa de lungă durată că nu plătesc suficient pentru protecția SUA.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Fostul lider al extremei drepte franceze, Jean-Marie Le Pen, a murit la 96 de ani

Fondatorul Frontului Național, Jean-Marie Le Pen, în ianuarie 2016.
Fondatorul Frontului Național, Jean-Marie Le Pen, în ianuarie 2016.

Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului francez de extremă-dreapta Frontul Național (Front National), a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat presa franceză.

Le Pen, care se afla într-un centru de îngrijire de mai multe săptămâni, a murit marți la prânz „înconjurat de cei dragi”, a precizat familia într-un comunicat.

În ultimii ani, Jean-Marie Le Pen a fost grav bolnav, având în special probleme cardiace. Și-a făcut ultima apariție publică în 2018, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

Le Pen s-a născut în 1928, a servit în armata franceză, a participat la războaiele din Indochina și Algeria. A avut vederi naționaliste de la o vârstă fragedă și a devenit cel mai tânăr membru al Parlamentului în 1956. A fondat partidul Frontul Național, care a devenit cea mai mare forță naționalistă de dreapta din Franța, în 1972. A fost membru al Parlamentului European. A participat la alegerile prezidențiale de cinci ori și a obținut cel mai mare succes în 2002, când, în mod neașteptat pentru observatori, a ajuns în turul al doilea împreună cu președintele în exercițiu Jacques Chirac. În turul al doilea, aproape întregul spectru politic francez s-a unit împotriva sa, Le Pen fiind acuzat de xenofobie și tendințe autoritare. Ca urmare, rivalul său a obținut peste 80% din voturi.

De asemenea, Le Pen a fost acuzat de adversarii săi de antisemitism. În 2016, un tribunal l-a amendat pentru că a declarat că camerele de gazare în care naziștii au exterminat evreii au fost „doar un episod” din cel de-al Doilea Război Mondial. Insinuările antisemite din declarațiile lui Le Pen au dus, de asemenea, la conflictul său cu conducerea partidului pe care l-a fondat, inclusiv cu fiica sa Marine Le Pen.

Marine Le Pen l-a succedat pe tatăl său la conducerea Frontului Național în 2011. Jean-Marie a rămas președinte de onoare, dar în urma unui nou scandal a fost exclus din partid în 2015 și a pierdut ulterior funcția de președinte de onoare. El însuși a declarat că își „reneagă” fiica. Noile proiecte politice ale lui Jean-Marie Le Pen nu au avut succes.

Fiica lui Le Pen, rămasă la extrema dreaptă, a orientat partidul, redenumit „Adunarea Națională”, în direcția populismului social. Sub conducerea lui Marine Le Pen și apoi a succesorului său, Jordan Bardella, partidul a înregistrat victorii importante în alegerile parlamentare, iar Marine Le Pen însăși a ajuns de două ori în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pierzând de ambele ori, însă, în fața lui Emmanuel Macron.

Nu a fost făcut încă niciun anunț cu privire la locul și data funeraliilor lui Jean-Marie Le Pen.

Franța comemorează victimele atacurilor de la Charlie Hebdo, după 10 ani

Chioșc de ziare la Paris, cu ediția aniversară a revistei Charlie Hebdo, la 6 ianuarie 2025.
Chioșc de ziare la Paris, cu ediția aniversară a revistei Charlie Hebdo, la 6 ianuarie 2025.

Francezii au comemorat marți victimele atacului mortal asupra revistei satirice Charlie Hebdo de acum 10 ani. Tragedia a declanșat o dezbatere privind libertatea și răspunderea presei care continuă și astăzi, fiind atunci și începutul unei serii de atacuri ale militanților islamiști în Franța.

În urmă cu un deceniu, doi atacatori mascați, afiliați la Al-Qaeda și înarmați cu puști de asalt, au luat cu asalt birourile Charlie Hebdo și au ucis 12 persoane. Atacatorii au vrut să îl „răzbune” pe Profetul Mahomed la aproape un deceniu după ce revista franceză - în mod declarat atee, cu articole provocatoare - publicase caricaturi care îl luau peste picior pe Profet.

Omorurile au stârnit un val de simpatie națională și internațională exprimată prin sloganul „Je Suis Charlie” (Eu sunt Charlie) și au provocat o dezbatere aprinsă despre libertatea de exprimare și religie în Franța seculară. „Au fost scene pe care nu le voi uita niciodată”, a declarat fostul președinte francez Francois Hollande într-un interviu „aniversar” pentru Reuters. „A trebuit să acționăm și am făcut-o în mod responsabil, conștienți că nu s-a terminat și că vor exista și alte tragedii. Și au fost”.

Președintele actual, Emmanuel Macron și primărița Parisului, Anne Hidalgo, împreună cu Hollande, conduc omagiile postume de marți, care cuprind o ceremonie de depunere de coroane și un minut de reculegere în trei locuri din capitală.

Filiala Al-Qaeda din Yemen l-a pus pe directorul de atunci al Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier, pe „lista celor căutați” după ce revista a publicat pentru prima dată imagini controversate cu profetul Mahomed în 2006.

Doi atacatori născuți și crescuți în Franța au luat cu asalt birourile Charlie Hebdo pe 7 ianuarie 2015, tragând focuri de armă. Ei au ucis opt membri ai echipei redacționale, inclusiv pe Charbonnier, și alte patru persoane, înainte de a fi împușcați de poliție.

Unul din multele mitinguri de solidaritate ținute în Europa și America după atacul de la Charlie Hebdo - Bruxelles, 11 mai 2015.
Unul din multele mitinguri de solidaritate ținute în Europa și America după atacul de la Charlie Hebdo - Bruxelles, 11 mai 2015.

După doar două zile, un alt bărbat de origine franceză a ucis o polițistă și patru ostatici evrei într-un supermarket koșer dintr-o suburbie a Parisului. Și el a fost împușcat mortal de poliție.

De atunci, peste 250 de persoane au fost ucise în Franța în violențe de coloratură islamistă, scoțând la lumină dificultățile cu care se confruntă Parisul în contracararea amenințării reprezentate de militanți.

Libertatea de exprimare și islamofobia

Aniversarea a provocat o nouă reflecție în Franța cu privire la libertatea presei. Fostul președinte Hollande și-a exprimat îngrijorarea că ar exista o autocenzură în creștere, care provine din frică.

„Ar trebui, oare, să publicăm desene, să difuzăm anumite imagini sau să relatăm atunci când știm că am putea supăra anumite personalități sau comunități? Există o formă de autocenzură care a prins rădăcini”, a spus el.

Macron și Hidalgo la una din comemorările de marți de la Paris.
Macron și Hidalgo la una din comemorările de marți de la Paris.

Charlie Hebdo a publicat o ediție specială pentru a marca aniversarea, înfățișând pe copertă un bărbat citind ziarul, așezat cu fundul pe o armă, sub sloganul: „Indestructibil!”.

„Astăzi, valorile Charlie Hebdo - cum ar fi umorul, satira, libertatea de exprimare, ecologia, secularismul, feminismul, pentru a numi doar câteva - sunt mai amenințate ca niciodată”, se arată într-un editorial.

Jurnalismul fără tabu-uri al revistei Charlie Hebdo divizează în continuare Franța. Pentru musulmanii practicanți, orice reprezentare a profetului Mahomed este o blasfemie.

Criticii revistei Charlie Hebdo o acuză că a depășit limita, trecând în islamofobie prin publicarea repetată a caricaturilor cu Profetul Mahomed. Revista neagă acest lucru și spune că ironizează toate religiile, inclusiv creștinismul.

Atacul de acum zece ani a fost comemorat și de aliații cei mai apropiați ai Franței.

„Simpatizăm cu prietenii noștri francezi astăzi, așa cum am făcut-o și atunci”, a scris cancelarul german Olaf Scholz pe X, adăugând că atacul a vizat „valorile noastre comune de libertate și democrație”.


📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Salvatorii moldoveni donează generatoare electrice pentru două localități din zona de securitate

IGSU a distribuit șapte generatoare electrice pentru a sprijini mai multe instituții sociale din raioanele Anenii Noi și Dubăsari.
IGSU a distribuit șapte generatoare electrice pentru a sprijini mai multe instituții sociale din raioanele Anenii Noi și Dubăsari.

Șapte generatoare electrice au fost distribuite unor obiective cu menire socială din raioanele Anenii Noi și Dubăsari de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al ministerului de Interne, pe 6 ianuarie.

Astfel, trei generatoare electrice au fost transportate în localitatea Cocieri, raionul Dubăsari. Acestea vor asigura funcționarea sistemului de alimentare cu apă a localității, dar și a grădiniței creșă „Garofița”.

Alte patru dispozitive au ajuns în localitatea Varnița, raionul Anenii Noi, pentru asigurarea funcționalității grădiniței de copii „Romanița”, liceului teoretic Varnița, primăriei satului Varnița, precum și a centrului comunitar multifuncțional „Asclepio”.

Acțiunea vine după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat, pe 6 ianuarie, un șir de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din Zona de Securitate de la Nistru, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică de pe malul stâng al Nistrului.

Totuși, punerea în aplicare a deciziei CSE și racordarea la rețelele de pe malul drept al Nistrului ar putea dura luni de zile.

Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru Teleradio-Moldova că racordarea celot 14 localități din Zona de Securitate de la Nistru presupune construcția de noi gazoducte și puncte de acces - lucrări care, în mod normal, durează până la 9 luni.

Pe 7 ianuarie, CSE a anunțat că necesitățile de energie electrică ale Republicii Moldova sunt, în continuare, acoperite pe deplin, fără să fie necesară activarea contractelor de avarie.

UE îndeamnă Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul

Între timp, Comisia Europeană, reprezentanții căreia ar urma să discute la finele acestei săptămâni cu responsabili de la Guvernul R. Moldova, pentru „a găsi o soluție la problema livrării resurselor energetice pe întreg teritoriul țării”, a îndemnat administrația separatistă de la Tiraspol să coopereze cu Chișinăul pentru a rezolva situația în interesul populației locale, transmite IPN.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat în cadrul unui briefing susținut la Bruxelles, pe 6 ianuarie că, au fost luate deja „măsuri pentru a facilita schimbul de energie electrică prin rețelele existente” cu Uniunea Europeană, pentru a asigura că acestea pot fi utilizate pentru livrarea unor cantități mai mari de energie electrică, dacă va fi necesar.

În același timp, Comisia Europeană a îndemnat toate statele membre UE să demonstreze solidaritate cu R. Moldova.

Pe 2 ianuarie, Energocom și Moldovagaz le-au propus autorităților de la Tiraspol „asistență tehnică și comercială” la procurarea gazelor naturale de pe piața europeană.

Regiunea separatistă, însă, susținută de Rusia, a refuzat oferta autorităților constituționale, pe motiv că achizițiile pe bursă se fac la prețuri „mari și instabile”, după ce mai mult de trei decenii a consumat gaz gratuit de la Gazprom.

În același context, România și R. Moldova s-au adresat Comisiei Europene cu o cerere comună de derogare temporară la obligația achiziționării certificatelor de emisii CO2 pentru energia electrică produsă pe bază de gaze naturale și cărbune, și exportată în Republica Moldova. Despre aceasta a menționat ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, potrivit presei de peste Prut. Oficialul român a sugerat că scutirea ar putea, practic, înjumătăți prețul energiei electrice livrate Republicii Moldova.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Congresul SUA a certificat victoria lui Trump în alegerile prezidenţiale. Învestirea în funcție, pe 20 ianuarie

Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, se întoarce la Casa Albă pentru al doilea mandat. Primul a fost între 2017-2021.
Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, se întoarce la Casa Albă pentru al doilea mandat. Primul a fost între 2017-2021.

Congresul Statelor Unite a certificat luni, în mod oficial, victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale desfășurate în luna noiembrie. Vicepreședinta Kamala Harris, candidata democraților, a prezidat ședința. Învestirea lui Trump în funcție e programată pe 20 ianuarie.

Certificarea rezultatelor din cele 50 de state şi Districtul Columbia a avut loc printr-o ceremonie scurtă, în ședința comună a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

Şedinţa a fost prezidată de vicepreședinta Kamala Harris, în calitate de preşedinte al Senatului.

În urma alegerilor din 5 noiembrie 2024, Donald Trump obţinut 312 voturi în Colegiul Electoral, iar Kamala Harris - 226.

„Această anunţare a situaţiei voturilor de către preşedintele Senatului va fi considerată o declaraţie suficientă pentru persoanele alese ca preşedinte şi vicepreşedinte al Statelor Unite, fiecare pentru un mandat care începe în data de 20 ianuarie 2025 şi va fi înregistrată împreună cu lista voturilor în jurnalele Camerei şi Senatului”, a anunţat Kamala Harris, după care a încheiat şedinţa comună şi a părăsit sala Senatului.

„Congresul ne certifică astăzi marea noastră victorie - un mare moment în istorie. MAGA!”, a scris Donald Trump, luni, pe platforma de socializare Truth Social pe care o deține.

În ceea ce priveşte durata, certificarea votului electoral de luni a fost tipică. În 2017, sesiunea comună a durat 41 de minute, în timp ce în 2013 a durat 22 de minute, iar în 2009 a durat 36 de minute. Singura excepţie a fost anul 2021, când a durat 14 ore şi 48 de minute, deoarece susţinătorii lui Donald Trump au atacat Capitoliul.

De această dată, democrații au scos în evidență faptul că nu au contestat alegerile și nici nu au încercat să blocheze predarea mandatului prezidențial.

„Trebuie să ne reînnoim angajamentul de a apăra democraţia americană. Ca lideri aleşi, loialitatea noastră trebuie să fie faţă de Constituţie, în primul rând şi întotdeauna. Suntem aici spre a onora voinţa poporului şi domnia legii”, a declarat democrata Katherine Clark.

„Democraţia înseamnă respectarea rezultatelor, chiar şi atunci când pierzi. 6 ianuarie 2021 a fost una dintre cele mai întunecate zile din istoria modernă a Americii, deoarece mulţi oameni au permis partizanatului să eclipseze angajamentul lor faţă de democraţie. Acum doar trei zile am depus jurământul de a susţine şi apăra Constituţia Statelor Unite şi intenţionez să o respect. Astăzi, voi vota pentru certificarea victoriei preşedintelui ales Donald Trump şi îi îndemn pe toţi membrii Congresului să facă la fel”, a declarat congresmanul democrat Jared Moskowitz.

Grațierea insurgenților din 6 ianuarie 2021

Ceremonia din 6 ianuarie 2025 a fost una strict formală, care a durat circa jumătate de oră, și a fost în contrast puternic cu cea de acum patru ani, când susținătorii fostului președinte Trump au luat cu asalt Capitoliul, pe 6 ianuarie 2021, într-o încercare eşuată de a bloca certificarea victoriei lui Joe Biden.

Chuck Schumer, liderul democraților din Senat, l-a criticat luni pe Donald Trump pentru că ia în considerare graţierea persoanelor condamnate sau acuzate de asaltul din urmă cu patru ani.

„Este ruşinos, absolut revoltător, faptul că preşedintele ales ia în considerare graţierea acestor răzvrătiţi care au încălcat legea şi i-au atacat pe poliţiştii noştri pe 6 ianuarie”, a declarat Schumer într-un discurs susţinut în plenul Senatului.

„Graţierea infractorilor care au atacat ofiţeri de poliţie şi au încercat să oprească procesul democratic ar fi o susţinere periculoasă a violenţei politice. Ar trimite un mesaj ţării şi lumii că cei care folosesc forţa pentru a obţine ceea ce doresc nu vor fi pedepsiţi. Este greşit. Este imprudent. Şi ar fi o insultă la adresa memoriei celor care au murit în legătură cu acea zi”, a declarat Schumer.

Trump a promis în trecut că graţierea celor implicaţi în atac ar putea avea loc chiar în prima sa zi în funcţie, deşi ar putea permite continuarea unor urmăriri penale.

Ca urmare a violenţelor din acea zi, Congresul a adoptat, la sfârşitul anului 2022, o legislaţie care întăreşte gestionarea procesului de certificare. De exemplu, noua lege afirmă că rolul vicepreşedintelui este în mare măsură ceremonial.

Multe dintre aceste modificări au fost un răspuns direct la acţiunile lui Trump, care a fost acuzat de complot pentru oprirea transferului puterii, însă Curtea Supreămă a SUA a decis că fostul președinte are imunitate.

Știre preluată de pe Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina și-a amânat vizita la Kiev până după investirea noului președinte al SUA

Keith Kellogg
Keith Kellogg

Trimisul special pentru Ucraina și Rusia al viitoarei administrații a Statelor Unite, generalul în retragere Keith Kellogg, și-a amânat vizita de documentare la Kiev.

Agenția Reuters transmite, citând patru surse care sunt la curent cu planificarea călătoriei, că vizita lui Kellogg la Kiev, Roma și Paris a fost amânată până „după inaugurarea”, la 20 ianuarie, a președintelui ales al SUA, Donald Trump.

Kellogg planificase inițial o vizită la Kiev, la începutul lunii ianuarie, pentru a se întâlni cu liderii ucraineni, a relatat Reuters în luna decembrie. Echipa lui Kellogg a stabilit, de asemenea, întâlniri cu oficiali din alte capitale europene, inclusiv Roma și Paris.

Sursele agenției nu au explicat motivul amânării călătoriei în Europa. Kellogg, precum și reprezentanții ambasadei Ucrainei la Washington au refuzat să ofere comentarii.

Trump a declarat în repetate rânduri în timpul campaniei electorale că dorește să negocieze o soluție pașnică pentru războiul din Ucraina în termen de 24 de ore de la preluarea mandatului, însă scepticismul persistă în rândul experților în securitate națională. Cu toate acestea, notează Reuters, eforturile de a pune capăt rapid conflictului rămân o prioritate-cheie pentru viitoarea administrație.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Opt ore fără energie electrică. Locuitorii din stânga Nistrului tot mai afectați de criza energetică

Malul stâng este asigurat cu energie electrică de centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe bază de cărbune.
Malul stâng este asigurat cu energie electrică de centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe bază de cărbune.

Locuitorii din stânga Nistrului vor rămâne fără energie electrică între orele 12 și 16, apoi între orele 20 și 24, după ce administrația de la Tiraspol a schimbat graficul deconectărilor în evantai, potrivit presei din regiune.

Graficul a fost schimbat, întrucât s-a creat un dezechilibru între volumul energiei consumate și al celei produse. Noul regim de furnizare a energiei electrice va permite ajustarea consumului de energie la nivelul pe care îl pot asigura obiectivele generatoare și va reduce riscul de avarii în rețele din cauza utilizării frecvente a echipamentelor electrice.

Fără curent vor rămâne locuitorii orașelor Tiraspol, Tighina, Rîbnița, Camenca, Dubăsari, Grigoriopol și Slobozia.

Autoritățile de la Tiraspol îndeamnă oamenii să folosească sobele, cazanele cu combustibil solid și lichid sau să-și procure generatoare electrice, pentru a reduce suprasolicitarea rețelelor.

Malul stâng este asigurat cu energie electrică de la MGRES, care funcționează pe bază de cărbune, și de la hidrocentrala de la Dubăsari. Centrala de la Cuciurgan ar dispune de rezerve pentru cel mult 50 de zile.

După ce Gazprom a sistat livrările de gaze spre Transnistria la 1 ianuarie, populația și întreprinderile din regiune au rămas fără gaze naturale și agent termic, iar curentul electric este furnizat doar la anumite ore. Mii de oameni au fost trimiși în concedii forțate, iar elevii vor avea vacanță prelungită.

Luni, 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a cerut companiei Moldovagaz să asigure cu gaze naturale 14 localități din raioanele Anenii Noi, Căușeni și Dubăsari, conectate la rețelele din regiunea transnistreană, către care concernul rus Gazprom a sistat livrările pe 1 ianuarie.

Totodată, compania „Premier Energy Distribution” ar urma să furnizeze curent în satele Varnița și Copanca, conectate la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

update

Peste o sută de morți după cutremurul din Tibet, aproape de Muntele Everest

Case dărîmate de cutremur la Shigatse, Tibet, marți, 7 ianuarie.
Case dărîmate de cutremur la Shigatse, Tibet, marți, 7 ianuarie.

Un cutremur puternic a ucis cel puțin 126 de persoane în Tibet marți și a lăsat multe altele blocate sub moloz, după care zeci de replici au zguduit regiunea de mare altitudine din vestul Chinei, dar și teritorii din cealaltă parte a graniței, în Nepal.

Videoclipurile difuzate de televiziunea de stat chineză CCTV au arătat lucrători de salvare în salopete portocalii cățărându-se pe grămezi de moloz dintr-un sat grav afectat, după ce bucăți de ziduri prăbușite de pe clădiri au baricadat străzi și au strivit mașini, informează Associated Press.

Mass-media de stat a relatat că aproximativ 1.000 de case au fost avariate și 188 de persoane au fost rănite, pe lângă cei decedați.

Este probabil ca bilanțul tragic să crească în continuare.

U.S. Geological Survey (instituția seismologică federală din SUA) a informat că cutremurul a avut magnitudinea 7,1 și a fost relativ superficial, având loc la o adâncime de aproximativ 10 kilometri. China a înregistrat o magnitudine de 6,8.

Epicentrul a fost la aproximativ 75 de kilometri nord-est de Muntele Everest, aflat la granița dintre China și Nepal. Zona este activă din punct de vedere seismic și este locul în care plăcile India și Eurasia se ciocnesc suficient de puternic pentru a modifica înălțimea unora dintre cele mai înalte vârfuri din lume, în munții Himalaya.

Oamenii se adună în locuri deschise la Kathmandu, după cutremur. Replicile au continuat vreo trei ore.
Oamenii se adună în locuri deschise la Kathmandu, după cutremur. Replicile au continuat vreo trei ore.

Aproximativ 50 de replici au fost înregistrate în trei ore de la cutremur, iar versantul Muntelui Everest din partea chineză a fost închis după seism.

Aproximativ 1.500 de pompieri și salvatori au fost mobilizați pentru a căuta oameni, a anunțat Ministerul pentru gestionarea situațiilor de urgență. Două sute de soldați s-au alăturat, a declarat, la rândul ei, televiziunea de stat CCTV.

Liderul chinez Xi Jinping a cerut să se facă toate eforturile pentru salvarea oamenilor, minimizarea numărului de victime și găzduirea celor ale căror case au fost avariate. Vicepremierul Zhang Guoqing a fost trimis în zonă pentru a coordona activitatea.

CCTV a declarat că sunt afectate grav comunități pe o rază de 5 kilometri de epicentru, care se află la 380 de kilometri de Lhasa, capitala Tibetului, și la aproximativ 23 de kilometri de Shigatse, al doilea oraș ca mărime din regiune, cunoscut ca Xigaze în chineză.

Altitudinea medie în zona din jurul epicentrului este de aproximativ 4.200 de metri, a declarat Centrul de Rețele Seismologice din China într-o postare pe rețele.

În Nepal, autoritățile au cerut oficialilor din zona muntoasă din apropierea epicentrului să caute eventuale victime sau pagube.

Centrul Național pentru Operațiuni de Urgență din Kathmandu a declarat că locuitorii din nord-estul Nepalului, inclusiv din capitală, au simțit puternic cutremurul, dar nu au existat date imediate cu privire la răniți sau daune materiale.

Un oficial de poliție din districtul Solukhumbu, unde se află Muntele Everest, a declarat prin telefon că nu au fost raportate pagube. Zona, adesea plină de alpiniști și excursioniști, era pustie în plină iarnă. Mulți locuitori se mută în aceasă perioadă a anului în sud pentru a evita iarna aspră.

La aproximativ 230 de kilometri de epicentru, în capitala Nepalului, Kathmandu, cutremurul a trezit locuitorii și i-a făcut să iasă în fugă din casele lor pe străzi.

În ultimul secol au avut loc 10 cutremure cu magnitudinea de cel puțin 6 în zona în care s-a produs seismul de marți, potrivit USGS.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Chișinăul acuză ambasada rusă de dezinformare în privința crizei energetice

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova
Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova

Ministerul moldovean de externe a respins în mod ferm ceea ce a numit „dezinformarea periculoasă” lansată de ambasada rusă, care a pus pe seama Chișinăului și Kievului responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană.

„Condamnăm categoric afirmațiile false, menite să dezbine societatea din Republica Moldova și să camufleze adevărata origine a crizei energetice din regiunea transnistreană. Este o încercare cinică de a manipula opinia publică și de a transfera vina asupra Chișinăului sau a Kievului, în timp ce adevărata responsabilitate aparține exclusiv Moscovei”, se spune într-un comunicat oficial.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat luni pe reprezentantul ambasadei ruse la Chișinău, după ce aceasta a difuzat o declarație în care se exprimă îngrijorarea față de „deteriorarea rapidă a situației” de pe malul stâng al Nistrului, în urma sistării tranzitului gazelor rusești prin Ucraina de la 1 ianuarie.

Ambasada rusă a acuzat Kievul și Occidentul că au lăsat sute de mii de oameni, în toiul iernii, fără lumină și căldură.

Amintim că Gazprom a refuzat să continue livrarea gazelor pe rute alternative în Transnistria, pretinzând achitarea unei datorii istorice de 700 de milioane de dolari pe care Chișinăul nu o recunoaște.

MAE a reafirmat că „responsabilitatea pentru livrările de gaze în regiunea transnistreană revine integral Federației Ruse și companiei Gazprom, care au ales să nu își respecte obligațiile contractuale și să nu ofere soluții viabile pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze”.

Și Biroul politici de reintegrare a difuzat un comentariu în care constată „intensificarea retoricii și acțiunilor anti-moldovenești ale Moscovei și Tiraspolului”.

Biroul a respins recentele afirmații ale liderului administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, potrivit căruia Chișinăul nu ar fi propus niciun fel de sprijin regiunii transnistrene, confruntată cu criza energetică.

„Ținem să specificăm că, contrar afirmațiilor făcute de Vadim Krasnoselski, Chișinăul a venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol, în care se specifica clar disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol în acest sens. Răspunsul a fost unul de respingere totală a acestor oferte”, se spune în comentariul citat.

Referitor la acuzațiile părții ruse, Biroul politici de reintegrare notează că „nici Gazprom și nici Ambasada Federației Ruse nu fac nicio referință la datoria de circa 11 miliarde de dolari SUA acumulată în mod fraudulos de-a lungul anilor în stânga Nistrului, însă speculează o pretinsă datorie de 15 ori mai mică a companiei Moldovagaz pentru a priva consumatorii din raioanele de est ale țării de gaz și energie electrică în toiul iernii”.

După sistarea de către Gazprom a livrării de gaze naturale pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană rămâne fără apă caldă, agent termic și cu un deficit mare de curent electric. Majoritatea întreprinderilor mari din regiune și-au sistat activitatea, transportul public aproape că nu mai funcționează, iar școlile au prelungit vacanța de iarnă a elevilor.

Pe 2 ianuarie, Energocom și Moldovagaz a propus Tiraspolului „asistență tehnică și comercială” pentru procurarea gazelor naturale de pe piața europeană.

Regiunea separatistă susținută de Rusia a refuzat oferta autorităților constituționale, pe motiv că achizițiile pe bursă se fac la prețuri „mari și instabile”, după ce mai mult de trei decenii a consumat gaz gratuit de la Gazprom.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

România: De ce mor atât de mulți oameni în accidente rutiere – peste 1.300 în 2024?

Salvatori de la ISU Cluj intervin la un accident rutier. Fotografie de arhivă.
Salvatori de la ISU Cluj intervin la un accident rutier. Fotografie de arhivă.

Peste 1.300 de persoane au murit şi aproape 3.000 au fost rănite în accidente rutiere ce au avut loc în primele 11 luni din anul 2024, transmite Poliția Română. Mai multe accidente mortale, care nu sunt cuprinse încă în statistica Poliției, au avut loc în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

România se află în topul țărilor europene privind numărul accidentelor mortale, iar cifrele de anul trecut sunt similare cu cele din ultimii cinci ani.

Peste 8.500 de români au murit în accidente rutiere grave între 2019 și 2023, arată datele Poliției Române, prezentate de Europa Liberă într-o ediție Țară în Service din august, când am analizat această problemă.

Noile date ale Poliției arată că, în perioada ianuarie - noiembrie 2024, în România s-au produs peste 3.800 de accidente. Comparativ cu anul 2023, numărul accidentelor mortale şi al răniţilor în accidente rutier este mai scăzut, arată un comunicat transmis de Poliţia Română.

Comparativ cu perioada similară a anului 2023, a scăzut numărul de accidente (-234), cel al persoanelor decedate (-55 ), dar și al celor care au fost rănite grav (-217).

Aceste cifre nu cuprind accidentele care au avut loc în luna decembrie 2024.

Care sunt cauzele accidentelor

Statisticile Poliției arată că principale cauze ale accidentelor de circulație grave sunt:

  • indisciplina pietonilor: 685 de accidente:
    • 292 de persoane decedate;
    • 400 de persoane rănite grav;
  • nerespectarea regimului legal de viteză: 617 accidente:
    • 245 de persoane decedate;
    • 524 de persoane rănite grav;
  • indisciplina bicicliştilor: 433 de accidente:
    • 83 de persoane decedate;
    • 352 de persoane rănite grav.

„Accidentele produse pe fondul acestor cauze reprezintă 44,9% din totalul accidentelor rutiere grave. Cele trei cauze menţionate anterior au generat 46,4% din totalul deceselor”, arată comunicatul IGPR.

Chiar dacă în statistica poliței nu este inclusă și luna decembrie 2024, relatările media prezentat mai multe accidente cu victime.

De pildă, pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, trei persoane – doi soți de 36 și 33 de ani și fiul lor de 4 ani – au murit după ce mașina condusă de bărbat s-a izbit într-o cisternă și a luat foc.

Polițiștii din Suceava au concluzionat că șoferul a intrat într-o depășire periculoasă și a pierdut controlul volanului.

Tot în Suceava, pe 3 ianuarie, un bărbat de 32 de ani a murit după ce mașina în care se afla a derapat și a ieșit de pe partea carosabilă.

România a condus ani la rândul clasamentul mortalității rutiere în UE.

Informațiile preliminare pentru 2023 arată că rata deceselor de pe șoselele a scăzut la 81 de persoane la 1 milion de locuitori în România, fiind devansată doar de Bulgaria – 82 de decese – într-un top nefast la nivel european.

Care sunt cauzele

Într-o acțiune de control al vitezei – SPEED – desfășurată la începutul lunii august 2024 de polițiștii rutieri din toată Europa, șoferii a mai bine de 50% din cele peste 52.000 de mașini controlate în România au fost sancționați pentru depășirea vitezei.

Peste 2.300 dintre ei depășiseră cu peste 50 km/h viteza admisă. Alți peste 230 au depășit-o cu peste 70 km/h. Cu toții au rămas fără permis.

Cum pot fi prevenite însă accidentele mortale sau grave cauzate de viteză? Greu, dar nu imposibil, cel puțin în viziunea Comisiei Europene.

Forul de la Bruxelles a fixat prin documente strategice ținta ca statele membre să reducă cu 50% numărul deceselor și al răniților grav până în 2030 (raportat la datele din 2019), respectiv să reducă la zero numărul deceselor până în 2050. E așa numită „viziune zero”.

România mai are încă multe de făcut, după cum a transmis Comisia Europeană (CE) la final de 2022, când a cerut modificarea Strategiei Naționale de Siguranță Rutieră 2022-2030, adoptată de Guvernul român în acel an.

Executivul s-a angajat să facă acțiuni concrete, între care sancțiuni mai aspre pentru vinovații dee accidentele rutiere și reducerea vitezei maxime pe anumite sectoare de drum.

În februarie 2023, Guvernul a adoptat modificările strategiei, care figurează și ca obiectiv în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De altfel, România și-a asumat să reducă „punctele negre” ale accidentelor rutiere din România la aproape jumătate, cu 129 mai puține decât cele 267 din prezent.

Aceste porțiuni totalizează peste 800 de kilometri de drum, situați pe cei 17.000 de kilometri de drumuri naționale și peste 1.000 de kilometri de autostrăzi, administrați de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Într-un interval de cinci ani (2015-2019), în punctele respective (punctele negre) au avut loc peste 5.000 de accidente grave, în care au murit 504 oameni și alte peste 9.200 au fost răniți.

Peste 200 de milioane de euro sunt prevăzute în PNRR pentru investiții precum:

  • montarea de parapete din beton, parapete cu role sau cabluri (spre exemplu, pe DN 7C Transfăgărășan și Transalpina) în zonele cu risc crescut de accidente;
  • campanii de conștientizare;
  • iluminarea și semnalizarea zonelor periculoase;
  • reintroducerea de radare fixe.

Totuși, autoritățile nu fac încă destul, spunea în august 2024, pentru Europa Liberă, președintele Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere (AVUAR), Cătălin Codescu.

Asta chiar dacă se poate admite că schimbarea conduitei pe șosele implică și alți factori, începând cu educația în familie și în școlile de șoferi.

„Suferim la aceste capitole”, dar autoritățile nu se pot ascunde după asta, spune el.

„Există un principiu în strategiile internaționale ale statelor care au reușit să reducă rata accidentelor: omul poate greși, pentru că este supus greșelii, dar tocmai de aceea trebuie să creștem atât de mult calitatea factorului drum, încât, dacă apare o eroare umană, fie să nu se producă accidentul, fie, dacă totuși se produce accidentul, consecințele să fie mai puțin grave”, explică Codescu.

Acest principiu nu ar fi nici măcar cunoscut de autorități, cu atât mai puțin implementat.

„Avem mai mulți kilometri de autostradă decât în urmă cu zece ani, însă acești kilometri de autostradă sunt prea puțini dacă ne raportăm la parcul auto din România, la suprafață și la populație, la orice care ține de țara noastră. Mai mult decât atât, acești kilometri de autostradă nu sunt, de multe ori optimi”, spune el.

Este sceptic cu privire la reușita (re)introducerii de radare fixe, întrucât ar acoperi foarte puțin din necesarul real al României. Acestea au fost eliminate de pe drumuri în valuri, începând cu 2010, întrucât nu exista o legislație clară pentru instalarea și funcționarea lor.

Asta în condițiile în care, pe lângă drumurile naționale și autostrăzile administrate de CNAIR, sunt mii de kilometri de drumuri județene și comunale unde de asemenea au loc accidente.

În plus, există diferențe mari între infrastructura din diverse județe, mai atrage el atenția.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Aliev: Reprezentanții Rusiei sunt responsabili de prăbușirea avionului AZAL

Președintele azer, Ilham Aliev, la întrevederea din 6 ianuarie 2025 cu membrii echipajului, supraviețuitorii și rudele victimelor accidentului aviatic din 25 decembrie 2024, când un avion al companiei Azerbaijan Airlines s-a prăbușit lângă orașul kazah Aktau.
Președintele azer, Ilham Aliev, la întrevederea din 6 ianuarie 2025 cu membrii echipajului, supraviețuitorii și rudele victimelor accidentului aviatic din 25 decembrie 2024, când un avion al companiei Azerbaijan Airlines s-a prăbușit lângă orașul kazah Aktau.

Președintele azer Ilham Aliev a declarat că responsabilitatea pentru prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines, care a căzut lângă orașul kazah Aktau pe 25 decembrie anul trecut, „revine reprezentanților Federației Ruse”.

Aliev s-a întâlnit pe 6 ianuarie cu membri ai echipajului, supraviețuitori ai accidentului, precum și cu rude ale victimelor. Discursul său a fost publicat pe site-ul președintelui Azerbaidjanului.

Anterior, Aliev a declarat că tragicul incident s-a produs probabil din cauza intervenției sistemelor rusești de apărare aeriană, atunci când avionul, care zbura de la Baku, încerca să aterizeze în capitala cecenă Groznîi.

Într-un nou discurs, președintele azer a cerut pedepsirea celor vinovați, ale căror acțiuni au „provocat moartea cetățenilor azeri în acest accident”. „Cerem dreptate, cerem pedepsirea celor responsabili, cerem transparență totală”, a declarat Aliev.

„Dacă orașul Groznîi ar fi luat măsuri în timp util pentru a închide spațiul aerian, dacă ar fi fost respectate toate regulile serviciilor la sol și dacă ar fi existat o coordonare între forțele armate și serviciile de stat ale Federației Ruse, această tragedie nu ar fi fost posibilă”, a punctat președintele Azerbaidjanului.

Autoritățile ruse nu s-au pronunțat oficial în legătură cu cauzele accidentului și responsabilitatea lor pentru cele întâmplate. Totodată, președintele Vladimir Putin i-a cerut scuze lui Aliev pentru faptul că incidentul cu avionul a avut loc în spațiul aerian al Rusiei.

Autoritățile ruse au recunoscut că sistemele de apărare antiaeriană funcționau la Groznîi - în momentul în care avionul azer se apropia de capitala cecenă, aparent pentru a respinge un atac al dronelor ucrainene. Avionul nu a putut ateriza la Groznîi și a fost nevoit să se îndrepte spre aeroportul kazah Aktau. Fiind avariat, se pare, de tirul antiaerienei rusești, avionul s-a prăbușit în timp ce se apropia de Aktau.

În urma incidentului, și-au pierdut viața 38 de persoane, inclusiv cetățeni din Azerbaidjan, Rusia și Kazahstan, iar 29 de oameni au supraviețuit.

Inițial, reprezentanții autorităților ruse au prezentat diferite versiuni ale cauzelor accidentului aviatic, printre care un presupus impact cu un stol de păsări sau explozia unei butelii de oxigen la bord. Aliev a declarat că ascunderea adevărului de către autoritățile statului rus și „susținerea unor versiuni absurde” au provocat „uimire, regrete și furie justificată”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Chișinăul dispune livrarea gazelor și curentului în câteva sate unite la sistemul energetic transnistrean

Un tată își plimbă fiica pe o stradă din satul Varnița, stânga Nistrului, unde compania „Premier Energy Distribution” ar urma să furnizeze curent electric.
Un tată își plimbă fiica pe o stradă din satul Varnița, stânga Nistrului, unde compania „Premier Energy Distribution” ar urma să furnizeze curent electric.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a cerut companiei Moldovagaz să asigure cu gaze naturale 14 localități din raioanele Anenii Noi, Căușeni și Dubăsari, conectate la rețelele din regiunea transnistreană, către care concernul rus Gazprom a sistat livrările pe 1 ianuarie.

Totodată, compania „Premier Energy Distribution” ar urma să furnizeze curent electric în localitățile Varnița și Copanca, conectate și acestea, tehnologic, la sistemul energetic de pe malul stâng al Nistrului.

Astfel, Moldovagaz ar urma să asigure continuitatea și fiabilitatea alimentării cu gaze naturale a consumatorilor finali din satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca din raionul Dubăsari; satele Hârbovăț și Varnița din raioanele Anenii Noi, precum și satele Fârlădeni, Hagimus și Copanca din raionul Căușeni.

Potrivit deciziei CSE, Moldovagaz și Premier Energy Distribution urmează să asigure în termene proxime alimentarea cu gaze și energie electrică a localităților respective, aflate sub controlul autorităților constituționale, dar care sunt conectate la sistemul energetic al regiunii separatiste.

CSE nu a precizat cum anume va fi pusă în aplicare decizia sa, dar a cerut Biroului Politici de Reintegrare să utilizeze canalele de dialog existente între Chișinău și Tiraspol.

Președintele interimar al Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru Teleradio-Moldova că racordarea celot 14 localități din Zona de Securitate de la Nistru presupune construcția de noi gazoducte și puncte de acces.

Potrivit lui Ceban, asemenea lucrări durează, în mod normal, până la 9 luni. Prin urmare, este puțin probabil ca locuitorii acestor sate să obțină acces la gaze în această iarnă. Planul de racordare a celor 14 localități ar urma să fie prezentat la ANRE pe 10 ianuarie, a mai spus Ceban, citat de postul public Radio Moldova.

Anterior, administrația separatistă de la Tiraspol a refuzat orice ajutor din partea Chișinăului pentru depășirea consecințelor crizei energetice din regiunea transnistreană.

După ce Gazprom a sistat livrările spre Transnistria pe 1 ianuarie, populația și întreprinderile din regiune au rămas fără gaze naturale și agent termic, iar curentul electric este furnizat doar în anumite ore. Mii de oameni au fost trimiși în concedii forțate, iar elevii vor avea o vacanță prelungită.

Tiraspolul spune că ar mai avea o mică rezervă de gaze în țevi pentru 10-15 zile, iar centrala electrică MGRES (Centrala de la Cuciurgan) a trecut la cărbune, având rezerve pentru cel mult 50 de zile.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Populiștii de dreapta, chemați să formeze guvernul Austriei. Președintele Van der Bellen: „Nu a fost o decizie ușoară”

O ușă întredeschisă către guvernare: liderul FPO Herbert Kickl la palatul prezidențial de la Viena, la 6 ianuarie 2025.
O ușă întredeschisă către guvernare: liderul FPO Herbert Kickl la palatul prezidențial de la Viena, la 6 ianuarie 2025.

În Austria, populiștii de dreapta din Partidul Libertății (FPO) au fost invitați oficial de președintele Alexander Van der Bellen să formeze guvernul, după eșuarea negocierilor dintre partidele tradiționale, care au plănuit inițial să nu le permită extremiștilor să guverneze.

„Nu a fost o decizie ușoară”, a spus Van der Bellen, un politician din tabăra Verzilor, după ce l-a invitat pe șeful FPO Herbert Kickl să încerce formarea executivului de la Viena. Dacă reușește, va fi prima oară când extrema dreaptă guvernează în Austria de la al doilea război mondial, în ajunul căruia țara a fost anexată de Germania hitleristă.

Partidul lui Kickl a câștigat alegerile parlamentare din Austria în septembrie, obținând 28,8% din voturi și devansând Partidul Popular Austriac al cancelarului demisionar Karl Nehammer, clasat pe locul al doilea.

Cu toate acestea, în octombrie, președintele Alexander Van der Bellen i-a oferit lui Nehammer prima șansă de a forma un nou guvern, după ce partidul acestuia a declarat că nu va intra la guvernare cu Partidul Libertății sub conducerea lui Kickl, iar alte forțe politice au spus și ele că nu vor să lucreze cu Partidul Libertății.

Eforturile de a forma o alianță guvernamentală fără extrema dreaptă au eșuat însă în primele zile ale noului an, iar Nehammer a declarat sâmbătă că va demisiona.

Partidul Popular a semnalat apoi că ar putea lua, totuși, în considerare să lucreze sub conducerea lui Kickl.

Van der Bellen a declarat luni, după ce s-a întâlnit cu Kickl timp de aproximativ o oră la palatul prezidențial de la Viena, că l-a însărcinat pe liderul Partidului Libertății să poarte discuții cu Partidul Popular pentru a forma un nou guvern.

Nu există vreo garanție că discuțiile de coaliție între extrema dreaptă și conservatori vor fi încununate de succes, dar nu mai există alte opțiuni realiste de coaliții în actualul parlament, iar sondajele sugerează că un nou scrutin în viitorul apropiat ar putea consolida și mai mult Partidul Libertății.

Ca și alte țări din Uniunea Europeană, Austria se confruntă cu ascensiunea extremei drepte pe fondul temerilor de imigrație, al scumpetei și al tensiunilor provocate de războiul prelungit provocat de invadarea Ucrainei de către Rusia.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, acoperit integral

Necesarul de consum este acoperit de importurile din România, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și sursele de energie regenerabile.
Necesarul de consum este acoperit de importurile din România, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și sursele de energie regenerabile.

Consumul de curent electric pe malul drept al Nistrului a fost acoperit integral în perioada 5-6 ianuarie, fără să fie necesară activarea contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate, a anunțat guvernul de la Chișinău.

Potrivit autorităților de la Chișinău, sursele de energie electrică în perioada de referință au fost:

  • SA „Termoelectrica” – 32,35 %
  • SA „CET-Nord” – 5,12 %
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21 %
  • Energie regenerabilă – 11,83 %
  • Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%

Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 364 MW a contribuit la consolidarea securității energetice, precizează un comunicat oficial.

Pentru malul stâng al Nistrului, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și-a ajustat producția de energie electrică prin utilizarea cărbunelui, având rezerve estimate pentru 30-50 de zile. Totuși, din cauza consumului ridicat de energie, în regiunea transnistreană continuă deconectările planificate în evantai. Acestea includ și localitățile Copanca și Varnița (subordonate autorităților constituționale), cu intervale de întrerupere între orele 17:00-20:00 și 20:00-23:00.

În privința gazelor naturale, autoritățile spun că presiunea în rețelele de transport gestionate de Vestmoldtransgaz se menține în limitele parametrilor funcționali.

Autoritățile au îndemnat din nou cetățenii să utilizeze rațional energia electrică, în special în orele de vârf.

În ajun, reprezentanți ai ministerului Energiei de la Chișinău au spus că monitorizează „atent evoluția” situației din regiunea transnistreană, pe care au descris-o drept „îngrijorătoare”, după sistarea livrărilor de gaze rusești de la 1 ianuarie.

În lipsa agentului termic şi a apei calde, mulți locuitori din stânga Nistrului se încălzesc cu echipamente electrice, ceea ce provoacă suprasolicitarea rețelelor. Deficitul de putere în sistemul electric din stânga Nistrului ar fi circa 30% din necesarul de consum.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Zelenski spune că garanțiile de securitate ale SUA sunt un imperativ și că vrea o nouă întâlnire cu Trump

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, și președintele ales al SUA, Donald Trump, la New York, 27 septembrie 2024.
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, și președintele ales al SUA, Donald Trump, la New York, 27 septembrie 2024.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, spune că orice garanții de securitate pentru țara sa în vederea încheierii războiului cu Rusia ar avea sens numai dacă ar fi oferite de SUA și că speră să aibă o nouă întâlnire cu președintele ales Donald Trump imediat după învestirea acestuia la 20 ianuarie.

„Fără Statele Unite, garanțiile de securitate nu sunt posibile”, a declarat el într-un interviu de trei ore cu podcasterul american Lex Fridman, publicat pe 5 ianuarie.

„Mă refer la garanții de securitate care pot preveni agresiunea rusă”, a spus președintele Ucrainei.

În interviul realizat la Kiev, în limbile engleză, ucraineană și chiar rusă pe alocuri, Zelenski și-a reafirmat convingerea că orice încetare a focului fără garanții de securitate pentru Kiev va fi folosită de Moscova pentru a se regrupa și a lansa noi ofensive.

Pe măsură ce se apropie a treia aniversare a invaziei ruse, la 24 februarie, moartea și distrugerile continuă în multe orașe ucrainene - în principal în est și pe teritoriul ocupat de forțele Kremlinului - și peste graniță, în regiunea Kursk din Rusia.

Pentru Kiev urmează vremuri nesigure, odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie.

Trump, care a criticat vehement amploarea ajutorului acordat de SUA Ucrainei, a promis în repetate rânduri să pună capăt rapid conflictului, deși a oferit puține detalii. Mulți susținători ai Ucrainei sunt îngrijorați de faptul că acesta va impune condiții inacceptabile pentru Kiev.

Cu toate acestea, este aproape sigur că se vor face presiuni pentru o încetare a focului, având în vedere promisiunile lui Trump de a pune capăt rapid războiului.

Administrația demisionară a președintelui Joe Biden a direcționat aproximativ 60 de miliarde de dolari către Ucraina sub formă de arme, echipamente și alte ajutoare în ultimii patru ani.

Zelenski are o relație mai veche și dificilă cu viitorul președinte.

Prima punere sub acuzare a lui Trump în calitate de președinte, în 2019, a fost declanșată de o convorbire telefonică între acesta și Zelenski, în care Trump părea să condiționeze ajutorul militar american de începerea de către Zelenski a unei anchete penale împotriva lui Biden.

Trump l-a luat în colimator pe Zelenski de mai multe ori. În timpul campaniei sale prezidențiale, el l-a descris în mod repetat pe liderul de la Kiev drept „cel mai mare comerciant din lume” - o aluzie la ajutoarele de zeci de miliarde de dolari cerute de acesta și oferite de legislatorii americani de la începutul războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, în interviu, Zelenski și-a exprimat încrederea că Trump va contribui la încheierea unui acord de pace echitabil și durabil, însoțit de garanțiile de securitate necesare.

„Trump și cu mine vom ajunge la un acord și... vom oferi garanții puternice de securitate, împreună cu Europa, iar apoi vom putea vorbi cu rușii”, a declarat Zelenski.

„Noi și Trump vom fi primii, iar Europa va susține poziția Ucrainei”, a spus el.

„Cred că președintele Trump nu numai că are voință, dar și toate aceste posibilități, și nu sunt doar vorbe”, a adăugat Zelenski.

„Mă bazez cu adevărat pe el și cred că poporul nostru se bazează cu adevărat pe el, așa că are suficientă putere pentru a-l presa, pentru a-l presa pe [președintele rus Vladimir] Putin”.

Întrebat de ce ar avea nevoie pentru a lua în considerare o încetare a focului, Zelenski a spus că de garanții de securitate, de preferință în cadrul alianței NATO - ceea ce Putin a respins vehement.

Aderarea la NATO a fost una dintre nemulțumirile inițiale ale Kremlinului, folosită pentru a justifica invazia în Ucraina din februarie 2022.

Zelenski a declarat că, în cadrul oricărei înțelegeri, partenerii occidentali ar trebui, cel puțin, să garanteze securitatea teritoriului ucrainean care nu este acum ocupat de Rusia, să continue să furnizeze asistență militară și să mențină sancțiunile economice devastatoare pentru Rusia.

„Dacă nu avem garanții de securitate, Putin va veni din nou”, a spus el.

Zelenski a declarat că obiectivele lui Putin sunt de a slăbi NATO și de-l împiedica pe liderul de la Kiev să construiască „o relație puternică cu Trump”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Proteste antiguvernamentale în Muntenegru, după atacul armat din 1 ianuarie

Proteste la Podgorica, după atacul armat din 1 ianuarie.
Proteste la Podgorica, după atacul armat din 1 ianuarie.

Mii de oameni au protestat în capitala Muntenegrului, Podgorica, pe 5 ianuarie, față de ceea ce au numit răspunsul inadecvat al autorităților la atacurile armate din 1 ianuarie, și au cerut demisia unor înalți oficiali de securitate.

„Fiți drepți și corecți - au fost uciși cetățeni nevinovați”, a declarat Marko Vukcevic, membru al unui grup informal de studenți care a organizat mitingul. „Nu au reușit să ne protejeze și de aceea trebuie să demisioneze imediat”.

Demonstranții au cerut în special demisia ministrului de interne, Danilo Saranovic, și a viceprim-ministrului responsabil de securitate, Aleksa Becic.

Numeroși protestatari au scandat „Demisia”, „Mâinile tale sunt însângerate” și „Criminalii”.

La Cetine, în prima zi a noului an, o încăierare într-un bar a declanșat un schimb de focuri în masă soldat cu moartea a 12 persoane, inclusiv doi copii. Orașul, cu o populație de aproximativ 13 000 de locuitori, se află la aproximativ 34 de kilometri vest de capitală.

Presupusul atacator, Aco Martinovic, a murit în drum spre spital după ce a încercat să se sinucidă.

În 2022, lui Martinovic i-au fost confiscate arme ilegale, iar la sfârșitul lui 2024 acesta a primit o sentință de trei luni de închisoare, pe care a contestat-o.

Poliția nu a dezvăluit încă identitatea victimelor, dar se crede că acestea au fost rude, prieteni și nași ai lui Martinovic.

În Cetinje, locul tragediei, aproximativ 2 000 de locuitori s-au adunat pentru 12 minute de tăcere la ora 17:26 - ora exactă la care, pe 1 ianuarie, primele patru persoane au fost ucise în taverna Velestovo.

Ca răspuns la tragicul incident, guvernul a anunțat noi măsuri de control al armelor de foc, în urma unei ședințe de șapte ore a Consiliului Național de Securitate.

Deși estimările variază, Muntenegru are una din cele mai ridicate rate ale deținerii de arme din Europa. Într-o țară cu puțin peste 620 000 de locuitori, există aproximativ 245 000 de arme de foc în uz, conform proiectului Small Arms Survey, din Elveția.

Alte estimări sugerează că cifra ar fi mai mică. Potrivit datelor poliției furnizate Serviciului Balcanic al RFE/RL, în 2022, în Muntenegru existau peste 100 000 de arme deținute legal, în timp ce numărul armelor de foc ilegale era estimate la 40-80 de mii de unități.

Comentând răspunsul poliției la atacurile de după Revelion, premierul Milojko Spajic a declarat că toate crimele au avut loc în decurs de 20 de minute în cinci locații, descriindu-le drept „un tsunami de violență”. El a spus că poliția a aflat despre crime abia după ce a fost ucisă a opta victimă. Potrivit lui, au trecut cinci ore și jumătate de la moartea ultimei victime până la găsirea atacatorului.

Printre protestatari s-a aflat și primarul din Cetinje, Nikola Djuraskovic, care a cerut, de asemenea, demisia oficialilor responsabili de securitate și o reuniune de urgență a parlamentului țării pentru a discuta această chestiune.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Ucraina a lansat o nouă ofensivă militară în regiunea Kursk din Rusia

Ucraina ar fi lansat o nouă ofensivă în Kursk.
Ucraina ar fi lansat o nouă ofensivă în Kursk.

Armata ucraineană a lansat un nou asalt în regiunea Kursk, potrivit unor oficiali ucraineni și a mai multor informații publicate pe canale pro-ruse de Telegram.

Ofensiva fulger a fost anunțată de Andriy Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformarii al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, care a declarat într-un tweet, pe 5 ianuarie, că forțele ruse din Kursk au fost „atacate în mai multe direcții, ceea ce a fost o surpriză pentru ei”.

De asemenea, șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a menționat indirect atacul surpriză spunând: „Regiunea Kursk, vești bune, Rusia primește ceea ce merită”.

Se pare că ofensiva este lansată din centrul districtului Sudja, care se află sub control ucrainean din august, în direcția Bolșoie Soldatskoye, la aproximativ 70 de kilometri de orașul Kursk, centrul administrativ al regiunii.

Nu a existat încă niciun comentariu din partea armatei ucrainene cu privire la atac, dar Ministerul rus al Apărării a declarat prin intermediul agenției de presă de stat TASS că „în jurul orei 9:00 dimineața, ora Moscovei, forțele armate ucrainene au lansat un contraatac pentru a opri înaintarea Rusiei în direcția Kursk”.

Europa Liberă nu a putut până la publicarea acestei știri să verifice în mod independent cele mai recente afirmații despre situația din Kursk din cauza dificultății de a obține date din prima linie.

Potrivit postărilor rusești despre război de pe Telegram, care urmăresc îndeaproape evoluția de pe câmpul de luptă, atacul este efectuat cu vehicule blindate, vehicule de deminare și sisteme de război electronic, despre care se spune că contracarează cu succes dronele rusești.

Canalul MIG Rossyy a susținut că armata ucraineană a avut „succese locale”.

Luptele par să fie centrate în jurul satului Berdin de lângă Bolshoye Soldatskoye, MIG Rossy spunând că „acestea nu sunt manevre lente ale unor grupuri mici de sabotaj, ci o încercare de atac la scară largă”.

Trupele ucrainene au preluat o parte din regiunea Kursk a Rusiei într-un atac surpriză, la începutul lunii august 2024. Aproximativ jumătate din teritoriul cucerit în ofensiva inițială a fost recucerit de atunci, dar Kievul deține în continuare Sudja și aproximativ 500 de kilometri pătrați de teritoriu rus.

În ultimele zile, canalele Telegram au răspândit discuții despre o nouă ofensivă pregătită de Ucraina, care se presupune că era programată să coincidă cu viitoarea învestire a lui Donald Trump ca președinte al SUA pe 20 ianuarie.

Știre preluată de pe Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Oficial de la Chișinău, despre situația din Transnistria: „Este îngrijorătoare”

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la ședința Guvernului din 18 decembrie 2024.
Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la ședința Guvernului din 18 decembrie 2024.

„Situaţia energetică în regiune [din Transnistria] s-a deteriorat rapid [după oprirea livrărilor de gaze de către Gazprom] şi este una îngrijorătoare”, apreciază Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Energiei, care coordonează cu instituția după revocarea ministrului Victor Parlicov.

Constantin Borosan a scris pe rețelele sociale că autoritățile de la Chișinău monitorizează „atent evoluția” și că Moldelectrica, operatorul de sistem, are comunicare cu întreprinderile sectoriale, inclusiv cu cele din stânga Nistrului.

În lipsa agentului termic şi a apei calde, locuitorii din stânga Nistrului se încălzesc cu echipamente electrice, iar acest fapt condiționează suprasolicitarea rețelelor, creând și un deficit de circa 65 MW de energie electrică în regiune.

Consumul de curent în sectorul rezidențial a crescut de circa două ori. Unele rețele interne – în mare parte din perioada sovietică – din blocurile de locuit nu rezistă, după unele relatări ale presei transnistrene.

Deficitul de putere în sistemul electric din stânga Nistrului este de circa 30% din necesarul de consum sau 65 MW – „enorm pentru sistemul energetic”, a explicat Borosan. Potrivit lui, sarcina electrică atinge valoarea de 219 MW, în timp ce capacitatea maximă de producere la MGRES (Centrala de la Dnestrovsk) și Centrala Dubăsari însumează acum doar 154 MW.

Guvernul de la Chișinău a informat duminică că malul stâng este asigurat cu energie electrică de la MGRES, care funcționează pe bază de cărbune, și de la hidrocentrala de la Dubăsari. MGRES ar dispune de rezerve de cărbune până la finele lunii ianuarie.

Situația se complică și prin faptul că livrarea agentului termic fiind oprită, noaptea mercurul în termometre a coborât până la minus 8 grade Celsius.

Tăcerea Tiraspolului

Constantin Borosan menționează că pe platforma Ministerului Energiei malului stâng i-au fost avansate o serie de propuneri, inclusiv de a achiziționa de pe burse gaze naturale de către Tiraspoltransgaz.

O altă modalitate de cooperare propusă a fost cea ca Energocom, traiderul de stat de la Chișinău, să facă achiziții de gaze naturale, care să fie prelucrate în energie electrică la MGRES. „Până astăzi nu avem niciun răspuns la această formă de cooperare”, a menționat Borosan.

Tiraspoltransgaz a refuzat și propunerea făcută de Moldovagaz și Energocom de a aplica un mecanism funcțional de achiziție a gazelor naturale de pe piețele regionale.

Probleme și pe malul drept

Celula de criză de la Guvern a anunțat duminică, 5 ianuarie, că pentru perioada 4-5 ianuarie, consumul de curent e asigurat integral pentru malul drept, nefiind nevoie „de activat contractele de avarie.”

Autoritățile îndeamnă, însă, cetățenii să consume rațional curentul, mai ales în orele de vârf. Astfel, spune Celula de criză, va putea fi asigurată „stabilitatea sistemului electroenergetic și alimentarea continuă cu energie electrică.”

La situația din 4 ianuarie, malul drept este alimentat cu energie electrică din importuri românești (50,38%); SA „Termoelectrica” (29,64%); energie regenerabilă (14,11%); SA „CET-Nord” (4,76%) și Hidrocentrala din Costești (1,11%).

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Mama unei deținute politice din Belarus, condamnată pentru un interviu

Sediul Curții regionale de Justiție din Brest, Belarus, unde a fost condamnată Tatiana Vasilieva.
Sediul Curții regionale de Justiție din Brest, Belarus, unde a fost condamnată Tatiana Vasilieva.

O instanță regională din Brest a condamnat-o pe Tatiana Vasilieva, mama deținutei politice Iulia Laptanovich, la doi ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. Ea a fost acuzată de complicitate la „activitate extremistă”, scrie publicația „Nașa Niva”.

Jurnaliștii relatează că Vasilieva a fost reținută în ianuarie 2024 în timpul descinderilor serviciilor belaruse de informații [KGB] sub pretextul că ea a acordat ajutor deținuților politici. Atunci, cazul s-a limitat la un proces-verbal și la o amendă.

În august 2024, Vasilieva a fost reținută din nou pentru un interviu acordat, în 2021, postului TV „Belsat”. Ea a fost plasată în arest preventiv la Brest, notează „Nașa Niva”. Procesul a avut loc în a doua jumătate a lunii decembrie 2024, magistrații condamnând-o la doi ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei

Fiica Tatianei Vasilieva, activista din Prujan, mamă a trei copii minori, Iulia Laptanovich, a fost judecată în 2022 pentru calomnie, „crearea de condiții” pentru insultarea și amenințarea unui reprezentant al autorităților și a unui judecător; pentru complicitate la amenințarea cu violență împotriva unui funcționar; acțiuni ilegale de colectare a datelor personale și susținerea activității extremiste.

Iulia și soțul său, Igor, au fost condamnați în august 2021 în așa zisul „dosar al horelor” – cel mai de amploare inițiat după protestele din 2020. Igor Laptanovich a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, iar Iulia la trei ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, scrie Current Time.

Pe 13 octombrie 2021, în casa Iuliei au fost făcute percheziții, după care ea a fost reținută într-un nou dosar. Potrivit Comitetului belarus de investigații, în audieri Iulia a spus că, în iulie 2021, un utilizator a contactat-o pe rețelele sociale și sa- oferit să-i acorde o recompensă financiară în schimbul unor informații despre funcționarii care i-au persecutat familia. Ea a acceptat și a primit un transfer de peste 500 de euro.

Iulia și Igor Laptanovich sunt recunoscuți ca deținuți politici. Ei au trei copii minori.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Efectele crizei energetice se amplifică pe malul stâng al Nistrului

O vedere nocturnă a Tiraspolului, surprinsă din geamul unui apartament din oraș.
O vedere nocturnă a Tiraspolului, surprinsă din geamul unui apartament din oraș.

La cinci zile de la oprirea livrărilor de gaze de către concernul rus Gazprom, situația se agravează pe malul stâng al Nistrului. Lipsa gazelor și deficitul de energie electrică adâncesc criza social-economică din regiune.

Majoritatea celor mai mari întreprinderi din Transnistria – regiunea separatistă din estul R. Moldova – și-au sistat activitatea, potrivit autorităților de facto din stânga Nistrului.

Una dintre cele mai mari întreprinderi și unul dintre cei mai mari contribuabili ai regiunii – Uzina metalurgică de la Rîbnița – și-a sistat activitatea. Mai bine de două mii de angajați au fost trimiși în concedii forțate. Tot la Rîbnița, Combinatul de panificație, care producea câte 2 tone de pâine în 24 de ore, și-a trimis angajații în concedii forțate, cu păstrarea a 2/3 din salarii.

Locuințele cetățenilor sunt debranșate sistematic de la rețeaua electrică. În unele locuințe temperatura aerului este de 10 grade, iar rețelele electrice interne din blocuri nu rezistă, atunci când oamenii încearcă să se încălzească cu reșouri. Apă caldă nu se mai dă.

Pentru duminică, 5 ianuarie, sunt planificate întreruperi de curent pentru patru ore. Autoritățile au decis, în scopul economisirii energiei, să renunțe la iluminatul public stradal.

În dimineața zilei de 4 ianuarie, în regiune au fost înregistrate în jur de 160 de deconectări de avarie de la rețeaua electrică, cele mai multe fiind la Tiraspol (23), Bender (30), raioanele Slobozia (31) și Dubăsari (36).

Afectate au fost și localități aflate sub jurisdicția Chișinăului, dar care depind energetic de Tiraspol. În Varnița, un sat cu aproximativ 5.000 de locuitori, situat în vecinătatea orașului Bender, au avut loc 30 de deconectări.

În lipsa gazelor, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) funcționează pe cărbune, consumul zilnic fiind de 1.000 de tone. Estimările autorităților de la Chișinău arată că rezervele de cărbune vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie, o perioadă mai redusă decât cea de 50 de zile, anunțată anterior de pretinsele autorități din stânga Nistrului.

Guvernul de la Chișinău a anunțat că instituțiile de resort din dreapta Nistrului sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Recent, Tiraspolul a refuzat oferta Chișinăului de a-i acorda ajutor și „suport tehnic” în achiziția de gaze pe piața europeană pentru malul stâng al Nistrului. Tiraspolul a spus că asta ar implica achiziționarea gazelor la prețuri „mai mari și instabile.”


Presa transnistreană scrie despre apariția problemelor privind aprovizionarea cu apă. Din cauza întreruperilor de curent, de pildă la Tighina/Bender presiunea în rețelele de apă scade, astfel că apa nu ajunge la etajele superioare.

La fel, pe rețelele de socializare circulă atenționarea despre apariția unor posibile probleme ce țin de calitatea Internetului și a semnalelor TV.

Instituțiile educaționale vor trece în regim de activitate online, dar nu este limpede cum se va asigura acest proces în situația întreruperilor de curent și a problemelor cu Internetul.

Autoritățile transnistrene au anunțat că au pregătit în jur de 6.000 de metri steri de lemn de foc inclusiv pentru categoriile social vulnerabile.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Noul Congres al SUA, controlat de republicani, și-a început activitatea

Mike Johnson, republican din Louisiana, ține ciocanul în ziua în care depune jurământul ca președinte al Camerei Reprezentanților, Washington, SUA, 3 ianuarie 2025.
Mike Johnson, republican din Louisiana, ține ciocanul în ziua în care depune jurământul ca președinte al Camerei Reprezentanților, Washington, SUA, 3 ianuarie 2025.

La Washington, și-a început activitatea Congresul de legislatura a 119-a – organul legislativ bicameral. Alegerile pentru componența acestuia au avut loc în noiembrie 2024, simultan cu cele prezidențiale. Ambele camere ale Congresului sunt controlate de Partidul Republican.

În Senat, camera superioară, republicanii dețin 53 de locuri din o sută, adică mai puțin de 60 de voturi necesare pentru promovarea majorității legilor, scrie „Vocea Americii”.

Lider al majorității republicane a fost ales John Thune (63 de ani), din partea statului Dakota de Sud. Mitch McConnell, care a condus timp de 18 ani fracțiunea republicană din Senat, și-a părăsit postul.

Timp de câteva zile, postul de președinte al Senatului va fi exercitat de vicepreședintele SUA, democrata Kamala Harris, rivala lui Donald Trump în alegeri. Ea urmează să fie înlocuită de J.D. Vance din partea Partidului Republican.

În Camera Reprezentanților, unde republicanii dețin o majoritate fragilă – 219 locuri față de 215 ale democraților – principala intrigă a fost alegerea președintelui Camerei. După cum relatase „Vocea Americii”, republicanul Mike Johnson putea rata realegerea sa pe fondul unui acord încheiat, în decembrie, cu democrații privind menținerea și asigurarea finanțării guvernului.

Președintele ales, Donald Trump, și-a exprimat sprijinul pentru Johnson pe rețelele sociale, numindu-l „un om la locul lui, muncitor și religios”. Într-un discurs, Johnson admisese că sprijinul lui Trump îl va ajuta să fie reales, potrivit CNN.

În cele din urmă, Mike Johnson a obținut suficiente voturi pentru a continua să exercite funcția de președinte al Camerei Reprezentanților.

Tradițional, primele o sută de zile de activitate ale noului președinte, dar și ale Congresului, sunt considerate perioada pentru introducerea pe agendă a principalelor proiecte de lege promise în campania electorală.

„[Trump] intenționează să se ocupe la modul serios de taxe. Se va concentra pe frontiere și pe cadrul legal pentru reglementarea imigrației și imigranților, în special din Mexic și țările musulmane. Ulterior, va identifica compromisuri pentru a promova agenda legislativă pe domeniul economiei și sectorului alimentar”, îl citează „Vocea Americii” pe profesorul Universității George Washington, Casey Burgat.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG