Cetăţeni de diferite etnii îl vedeau anume pe Snegur ca un garant al stabilităţii şi concilierii.
La 7 şi 8 decembrie 1991, preşedinţii celor trei republici slave s-au întâlnit în Belarus pentru a decide soarta Uniunii Sovietice, un stat care formal mai exista.
Acum 20 de ani, atât într-o parte şi alta a Prutului, se observa un anumit scepticism în ceea ce priveşte şansele unirii celor două state.
PDAM a fost creat pe baza fracţiunii parlamentare „Viaţa Satului”, care reunea cca. 60 de deputaţi din cei 371 cât avea până în 1994 Parlamentul.
Ceea ce a moştenit R. Moldova de la forţele militare sovietice au fost doar câteva avioane MIG, pe aeroportul militar din Mărculeşti, câteva blindate şi, mai ales, imobilele de la marginea Chişinăului.
Două conturi secrete, despre care ştiau doar câteva persoane din conducerea sovietică, create de Ministerul de Finanţe al URSS în 1939.
Preşedintelui sovietic i se imputa semnarea unui decret din 6 septembrie 1991 care prevedea recunoaşterea oficială a independenţei celor trei state baltice, Estonia, Letonia şi Lituania.
Gorbaciov l-a protejat cât a putut refuzând să-l dea pe mâna justiţiei germane și abia Elţîn l-a extrădat extrăda în 1992.
Numărul victimelor comunismului în URSS se ridică la ca. 20 de milioane, dintre care cca. 350 mii din actuala R. Moldova.
Viza de reşedinţă - un instrument important al statului totalitar în încercarea de a controla mişcarea liberă a populaţiei.
Printre motivele invocate de Frontul Popular din Moldova, era lipsa unei prese cu adevărat libere și coalizarea lui Snegur cu forţele procomuniste din Parlament şi guvern.
Ce a urmărit Moscova prin crearea comunităţii economice a ex-republicilor sovietice și prin acordul parafat la 3 octombrie 1991?
Încarcă mai mult