Statistica Comisiei Electorale Centrale (CEC) arată că peste 21 de mii de cetățeni moldoveni s-au înregistrat prealabil în acest an pentru a vota în afara R. Moldova la alegerile și referendumul republican constituțional din 20 octombrie.
Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova, a depus astăzi, 6 septembrie, 25 de mii de semnături, din cele peste 28 de mii colectate de la cetățeni pentru susținerea candidaturii sale la alegerile prezidențiale din octombrie.
În preajma alegerilor, publicul este mai atent la cheltuielile partidelor, care trebuie să cumpere publicitate electorală, să organizeze întâlniri cu alegătorii, să tipărească pliante ș.a.m.d. Europa Liberă explică de unde iau partidele bani pentru toate astea.
Fostul spicher și președinte interimar, Mihai Ghimpu, i-a îndemnat pe ceilalți foști șefi de stat și președinți de parlament pro-europeni să sprijine referendumul despre aderarea la UE, în ciuda unei relații dificile pe care politicianul unionist a avut-o cu președinta Maia Sandu, autoarea ideii.
Fostul premier, Vasile Tarlev, poate strânge din nou semnături, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a admis în ședința din 3 septembrie, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă constituit în susținerea sa.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins în ședința de luni, 2 septembrie, înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea lui Avelin Tabarcea și Vladimir Borodachi. Ambii voiau să candideze independent la președinție.
Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a înregistrat luni, 2 septembrie, pe Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova. Fostul procuror general este candidatul desemnat de Partidul Socialiștilor, condus de ex-președintele Igor Dodon.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a sesizat Ministerul Justiției privind neregulile găsite în rapoartele financiare ale partidului „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor. Dacă formațiunea nu va soluționa problemele identificate, Ministerul ar putea cere în instanță limitarea activității.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a anulat, pe 29 august, decizia de înregistrare a grupului de inițiativă în susținerea ex-premierului Vasile Tarlev și a respins înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea deputatului Vasile Bolea, membru „Renaștere”. Ambii voiau să candideze independent.
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins, pe 29 august, recursul privind neînregistrarea blocului electoral „Victorie-Pobeda”. Încheierea CSJ este finală, deci cele patru partide afiliate fugarului Ilan Șor nu vor putea participa împreună la prezidențialele și referendumul din 20 octombrie.
De la declararea Independenței R. Moldova și până în prezent, cetățenii au fost chemați la urne de patru ori pentru a-și expune opinia asupra unor subiecte politice, cum ar fi tranziția la republică prezidențială sau reducerea numărului de deputați.
Fostul premier și liderul Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a anunțat că nu mai poate candida la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, întrucât autoritățile nu au pus în aplicare o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în care este vizat.
Încarcă mai mult