Presa transnistreană și rusă au relatat, duminică, despre distrugerea unui elicopter militar al forțelor transnistrene, aflat la sol la un aeroport din apropiere de Tiraspol. Guvernul de a Chișinău a spus că incidentul este „o tentativă de a provoca frică și panică în regiune”.
Un bărbat a aruncat cocktailuri Molotov peste gardul Consulatului Federației Ruse la Chișinău, duminică, perturbând pentru scurt timp votarea în timpul alegerilor prezidențiale ruse. Poliția l-a reținut imediat după incident, spunând că suspectul are cetățenie dublă moldoveană și rusă.
Sistemul american antirachetă de la Deveselu (România) poate lua „sub umbrela” sa și spațiul aerian al R. Moldova, însă pentru asta e nevoie să existe „voință politică” și „acorduri necesare pentru schimburi de date”, spune generalul (r), Vitalie Marinuța în podcastul Europei Libere „În esență...”
Ambasadorii țărilor din UE au aprobat marți o cerere a R. Moldova de a fi ajutată să-și consolideze apărarea, urmând să-i ofere echipamente în valoare de 41 de milioane de euro în următorii trei ani și patru luni.
R. Moldova are toate instrumentele necesare pentru a face față războiului hibrid lansat de Federația Rusă, iar NATO va continua s-o ajute în domeniile în care are nevoie, a spus într-un interviu pentru Europa Liberă șefa direcției Parteneriatului Estic a alianței, Tanya Hartman.
Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, susține că Rusia va organiza în următorii 2 ani „crize și ciocniri sociale” în autonomia găgăuză și în regiunea transnistreană, pentru a compromite referendumul privind aderarea la UE și candidații pro-europeni de la alegeri.
Europenii iau în calcul un ajutor suplimentar de apărare pentru Republica Moldova în condiţiile în care Rusia își continuă acțiunile de destabilizare „tot mai agresive”, a anunțat ministerul de Externe al Franței.
Liderii de la Chișinău au comemorat pe 2 martie 32 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru, din 1992, iar președinta Maia Sandu a declarat că își „asumă solemn” să păstreze „pacea și libertatea”, în vreme ce Tiraspolul acuză guvernul moldovean de „război economic”.
Bănuit că a obținut cetățenia R. Moldova prin fraudă, a fost implicat în livrări de arme în Sudanul de Sud și conduce în Uganda o firmă specializată în reparația elicopterelor de atac. Europa Liberă a aflat cine este Valerii Copeichin, unul din doi moldoveni sancționați recent de SUA.
Cartușele din lăzile cu muniții, pe care Brigada cu destinație specială „Fulger” urma să le folosească la exerciții tactice, ar fi fost furate înainte de anul 2017, spune șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Locuitori ai regiunii transnistrene a Republicii Moldova care au cetățenie rusă sunt ademeniți pe rețelele de socializare să lupte ca „voluntari străini” din partea Rusiei împotriva Ucrainei. Europa Liberă a stat de vorbă cu câțiva recrutori și cu un bărbat gata să meargă pe front.
Mai mulți actori din Statele Unite, inclusiv unul cunoscut din showul TV The Office, au părut să citească la cameră, pe rețele, un text în rusă în care cer demisia președintei R. Moldova, Maia Sandu.
Încarcă mai mult