Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu

E instructiv să descoperi că, la un an de președinție, lucrul esențial legat de Donald Trump e și cel mai ridicol. Donald Trump blestematul și proscrisul e bine mulțumesc, vă rog continuați fără rost! Situația nu mai e un secret: din prima zi de campanie electorală și din prima zi de mandat pînă, foarte probabil, în ultima zi a celui de-al doilea mandat, toată lumea bună a tras cu imagini, cuvinte, teorii, informări și dezinformări în Donald Trump. Televiziuni, ziare, academici, oponenți de acasă și din afara Americii, asociații civice, actori celebri, sportivi, spioni și servicii secrete, organisme internaționale, ONU, UE, UNESCO, guverne și miniștri din toată lumea au respins și criticat în toate felurile persoana și deciziile lui Trump. Efectul? Răsunător în tabăra anti-Trump și nul pentru susținătorii lui Trump, pentru societatea și economia americană și, în cele din urmă, pentru palmaresul concret al Președintelui. Situația va fi salutată de susținătorii și detestată de adversarii lui Trump, dar e bizară. Totuși: cum se poate explica rezistența și, mai ales, frenezia pozitivă a unui personaj atît de hulit?

Povestea lui Trump e, de la bun început, o istorie mustind de anormal. Un outsider total, Trump a cîștigat alegerile, învingînd candidații propriului partid și, apoi, candidata și marea favorită a Partidului Democrat și, în genere, a Americii oficiale. Apoi, promisiunile gigantice lansate de Trump în campanie au început să iasă din basme și să intre în realitate. Nu toate, încă, dar destule pentru a-i descumpăni pe cei ce au profețit un faliment total: economia Statelor Unite crește viguros, șomajul a scăzut masiv (inclusiv șomajul populației de culoare), sistemul fiscal a fost schimbat și ușurat pentru prima oară în aproape 40 de ani, intervențiile în Orientul Mijlociu au început să tranșeze acolo unde se soldau, de regulă, cu eșecuri, iar imigrația ilegală a fost abordată în termenii cei mai concreți. Toate aceste fapte politice sînt cu atît mai neobișnuite cu cît vin de la un politician care continuă să demonstreze o lipsă completă de intelect, ideologie și teorie, ba mai mult folosește același limbaj și aceleași judecăți aparent rudimentare cu care a intrat în politică. Cumva, mesajele lui Trump ajung unde trebuie și sînt înțelese, chiar dacă opinia educată a Americii nu e de acord cu temele, vocabularul și manierele Președintelui. Încă mai bizar, lăsînd la o parte indignarea și tiradele mediilor progresiste, faimoasele gafe și deraieri ale Președintelui nu par să aibă consecințe.

În consecință, oricît de adîncă dușmănia, pînă și cel mai convins militant anti-Trump trebuie sau ar trebui să admită ceva deranjant: Trump e foarte sigur pe el și dă impresia că știe foarte bine ce face chiar și atunci sau mai ales atunci cînd o face lată.

Dacă e așa - și probabilitatea să fie așa e foarte mare - ceva scapă atît analiștilor cît și adversaruilor lui Trump. Ceva foarte important și despre Trump și despre ei înșiși. Dar ce? S-ar putea ca răspunsul să fie foarte simplu. De fapt, prea simplu pentru a fi înțeles.

Sigur, se poate obiecta. Frecvența temelor legate de sex și rasă în mediile de informare e legată de existența reală a problemelor legate de sex și rasă în lumea reală. Asta nu explică, însă, de ce știrile și temele sînt fixe și prezente, practic, în fiecare zi în mediile de informare. E, pur și simplu, prea mult. Echilibrul și bunul simț au fost abandonate. Tonul acuzator și aroganța celor ce poartă mesajul spun că avem în față o campanie. Mediile de informare urmăresc să impună punctele de vedere și valorile care ar trebui să conducă în societate. Presiunea vine de sus în jos, aureolată de prestigiul instituțiilor de presă și legitimată moral de celebrități artistice sau vîrfuri academice. Punctele de vedere diferite sau opuse sînt pomenite doar pentru a dovedi că rasismul și exploatarea sexuală sînt reale, au caracter de masă și nu se dau bătute. Ceea ce, desigur, legitimează campanai neîncetată de pe platformele media. Așa zisa reflectare de presă pornește de la premiza după care vinovăția e totuna cu lipsa de adeziune la noile obligații ideologice. În modul cel mai bizar cu putință, campania mediatică a obișnuit, încet-încet, onor publicul consumator cu ideea după care o vinovăție trebuie doar denunțată, nu și probată. Reflexul a devenit obligatoriu.

Schema se repetă aproape săptămînal după un tipic neștirbit: cineva lansează o acuzație de molestare sexuală, de aluzie rasială sau de așa zis „hate speech” după care angajatorul denunțatului își suspendă angajatul, fără să mai aștepte verificarea acuzațiilor. În plus, acuzatul e proscris public și trebuie să-și schimbe profesia sau să se retragă în anonimat. Actori, sportivi, scriitori, cercetători, profesori, ziariști, oameni de rînd cu păreri pe facebook, politicieni, medici ba chiar și figuri istorice demult dispărute au fost înfierate și apoi excluse din viața și conștiința publică. Din nou, e prea mult! E imposibil să susții sau să accepți că lumea trebuie împărțită în două și că una din părți trebuie reeducată sau redusă la tăcere de partea care decide ce e bine și ce nu e deloc bine. Oricît de înalte idealurile și oricît de groaznice abuzurile, așa ceva nu e normal. Am mai trecut prin asemenea epoci și ar trebui să luăm aminte.

Urgia care mătură umanitatea în numele purității morale n-a fost niciodată întemeiată și nu s-a terminat niciodată cu bine. Există o limită. Iar dacă limita e depășită critica și revendicarea devin abuz. Și cine stabilște care e limita? Bunul simț. În caz că asta nu e suficient, avem la dispoziție legea. Ea ar trebui să fie suficientă. Măcar în democrații și în statul de drept, egalitatea cetățenilor în fața legii e un fapt stabilit. Dacă legea rămîne singurul arbitru, atunci ea trebuie să fie, cu adevărat, singurul arbitru. Fără campanii și presiuni, spectacole de reeducare și demonstrații de virtute nesolicitate. Toate exercițiile de pedagogie mediatică la care asistăm mărturisesc, de fapt, o neîncredere și, chiar, un dispreț adînc față de lege și de capacitatea unei societăți de a se autoguverna prin mecanisme democratice. Gimnastica puritană la modă astăzi împinge în față grupuri sociale care își fortifică statutul elitar și dreptul la dominație în societate. Nu pentru că au fost investite cu aceste puteri de lege sau de alegători, ci tocmai pentru că vor să le ocolească pentru că nu vor să-și mai vadă superioritatea pusă la îndoială. Pe acest drum, libertatea și echilibrul societăților nu mai au mult de trăit. Bunele intenții puse la treabă în slujba ideii fixe sau strunite de setea de putere trec rapid în dogmatism și intoleranță. Și parcă nu asta și-a dorit lumea după 1990, cînd a crezut că se desparte de fanatism.

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG