Dezbaterea, moderată de Eugenia Crețu, se înscrie în seria „AntiNostalgia - privind spre viitor”, realizată de redacția Europei Libere, cu sprijinul ambasadei SUA la Chișinău.
În perioada sovietică, nu exista dreptul de a călătorii în străinătatea,cum nu era nici dreptul de a emigra: plecarea peste hotare era „o recompensă” sau „hatâr”, făcut de autoritățile comuniste.
Să emigrezi din URSS a fost mereu o alegere dramatică, pentru că nu era un drept, ci „un favor” făcut aleator de autoritățile comuniste.
Europa Liberă a organizat joi, 3 decembrie, o nouă dezbatere în seria „AntiNostalgia - privind spre viitor” despre locuitul la comun în perioada sovietică, falsul sentimet de comunitate și cel pe care tânăra genrație este pe cale de a-l regăsi. Invitați: istoricii Sergiu Musteață și Cosmin Năsui.
În opinia tinerei, exemplul de la Otaci (oraș din nordul țării – n.red.), unde s-a prăbușit blocul, poate fi cazul oricărui bloc, pentru că oamenii, construind aceste „pristroici” (anexe - n. red.), acel etaj mansardat, aduc un prejudiciu foarte grav structurii de rezistență a blocului.
O discuție despre orașul disident al URSS-ului, Cernăuți, și despre felul în care schimbă mentalitățile spațiul în care locuiești cu scriitorul și jurnalistul Radio Svoboda, Igor Pomeranțev.
Printre construcțiile din Chișinău din perioada sovietică, atrage atenția o clădire de formă cilindrică din strada Nicolae Testemițanu, una dintre cele mai înalte din municipiu. Datorită arhitecturii deosebite, localnicii au botezat-o „romanița”. Starea în care a ajuns nu e însă deloc înfloritoare.
Locatarii unor blocuri din mai multe orașe din Republica Moldova, foste cămine, au fost nevoiţi să-şi monteze sobe cu lemne în apartamente după ce sistemele centralizate de încălzire au fost închise, odată cu destrămarea URSS şi falimentarea întreprinderilor.
De ce Romanița este considerată cea mai urâtă clădire din lume? Cum arhitectura sovietică a schimbat viața oamenilor din Chișinău? Blocurile locative de tip hrușciovka vor rămâne pentru totdeauna cu noi?
O nouă dezbatere a Europei Libere, organizată în cadrul proiectului „Antinostalgia - privind spre viitor”. Discuția va fi moderată de scriitorul Iulian Ciocan. Invitații săi: istoricul Sergiu Musteață & criticul de artă Cosmin Nasui. Pe Facebook, Live, joi, 3 decembrie de la ora 17.00.
Încarcă mai mult