Nano Liklikadze, o tânără din Georgia de 17 ani, își povestește impresiile în timpul unei vizite la Muzeul Comunismului de la Praga. Ce știe și ce înțelege un tânăr atunci când i se povestește despre comunism? Ce poate face generația prezentului pentru a evită să repete greșelile trecutului?
Istoricul polonez Łukasz Jasin, expert în domeniul politicii memoriei al Institutului Afacerilor Externe din Varșovia, vorbește într-un interviu cu Europa Liberă despre lustrație, despre legătura dintre trecut și viitor, despre decomunizare și despre istorie și politică.
Un multiplex Chișinău - Tallinn - București despre dosarele KGB și lustrația. Participă istoricul Igor Cașu, jurnalista Andreea Pora, Victor Guzun, fost ambasador în Estonia, și Meelis Saueauk de la Institutul Memoriei Istorice din Estonia.
Proiectul „Antinostalgia - privind spre viitor”, lansat în 2019 cu sprijinul Ambasadei SUA în R. Moldova, se încheie astăzi. Vă invităm să urmăriți ultima dezbatere pe care o dedicăm dosarelor KGB și lustrației.
După căderea regimurilor comuniste în Europa, acum 30 de ani, țări din fostul lagăr socialist au adoptat legi ale lustrației pentru a limita accesul în funcții publice persoanelor care au făcut parte din structurile politice ale vechiului regim.
Trecutul comunist povestit tinerilor în diferite muzee și memoriale din Estonia. Reportajul face parte din proiectul Europei Libere „Antinostalgia - privind spre viitor”.
Ultima dezbatere a Europei Libere din proiectul „Antinostalgia - privind spre viitor”, lansat în 2019 cu sprijinul Ambasadei SUA în R. Moldova. Un multiplex Chișinău - Tallinn - București despre dosarele KGB și lustrația.
Cele mai multe persoane care se adresează la MAI, SIS, Procuratura Generală și Arhiva Națională solicită informații în vederea reabilitării politice. Chiar dacă au trecut 30 de ani de la destrămarea URSS, acest proces nu s-a încheiat și nu se știe câte victime ar fi nereabilitate.
Încarcă mai mult