Linkuri accesibilitate

Cronică electorală 2016

Invitata ediției de astăzi a noii noastre rubrici „Cronica electorală” este Maia Visterniceanu, redactor-șef la portalul de știri Realitatea.md

Europa Liberă: Din agenda electorală a zilei, ce ați remarca?

Maia Visterniceanu: „Astăzi avem doi potențiali candidați care au depus la CEC semnăturile colectate. Este vorba de Maia Sandu și domnul Dmitri Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru. Avem un protest al Partidului Comuniștilor legat de alegerile prezidențiale, o conferință de presă a lui Iurie Leancă în care face apel către ceilalți candidați din cursă și o sesizare la Curtea Constituțională a unui candidat independent.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

Europa Liberă: Candidatul PPEM-ului, Iurie Leancă le-a cerut tuturor candidaților să se declare în susținerea drumului spre vest.

Maia Visterniceanu: „Da, el a adresat o scrisoare deschisă în care cere fiecărui candidat să declare public că va susține drumul spre vest, va menține și va aplica Acordul de Asociere și că acesta este drumul nostru cel mai rațional.”

Europa Liberă: Sunt doi candidați care au depus azi listele de subscripție la CEC, unul dintre ei, candidatul Partidului Nostru a menționat și banii pe care i-a cheltuit pentru colectarea semnăturilor. Pe cât de vizibile sunt cheltuielile pe care le fac partidele sau în ce măsură este interesată presa de aspectul financiar?

Maia Visterniceanu: „Nu toți declară atunci când depun. Ei depun rapoartele la CEC, după care sunt verificate aceste rapoarte, Avem partide care au zero la cheltuieli și avem Partidul Nostru care are tocmai 460 de mii de lei. Am văzut și scandalul, dacă pot să-i zic așa, cu Partidul Platforma DA care a raportat zero cheltuieli și după asta au zis că au folosit bani din buzunarul propriu.”

Europa Liberă: Cu titlu de știre a apărut azi în discuție ideea candidatului comun din partea celor care se plasează în opoziție cu guvernarea.

Maia Visterniceanu: „Opoziția de dreapta. A fost o declarație a Biroului Permanent Național al PAS-ului, partidul condus de Maia Sandu. Din declarația lor, cel puțin eu înțeleg că există niște neînțelegeri referitor la procedura prin care urmează să fie determinat acest candidat comun. E cumva surprinsă de faptul că s-a stabilit să se decidă în baza unui sau mai multor sondaje, dar există niște semne că s-ar putea renunța la această idee.”

Europa Liberă: Mai este o săptămână până începe oficial campania electorală, cine credeți că s-a remarcat mai mult, vorbind despre pretendenții la funcția de șef de stat?

Maia Visterniceanu: „E destul de pasiv cumva. Probabil așteaptă toți campania adevărată, pentru că acum o mai fac unii, așa, ascunsă. Există aceste discuții despre candidatul comun, între Maia Sandu și Andrei Năstase. Există partidele mai mari, Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat, Partidul Liberal, care vin deja cu tot felul de campanii, declarații, avem deja participările în emisiuni. Astăzi domnul Ghimpu a avut o întâlnire cu membrii Academiei de Științe, în care le-a vorbit despre situația din țară. Nu este nimeni cumva poziționat mai sus ca alții, mai activ.”

Europa Liberă: Dar candidații independenți, cei care sunt poate mai puțin cunoscuți publicului larg, cum s-au remarcat?

Maia Visterniceanu: „Pe unii i-am auzit doar atunci când și-au lansat intenția de a candida. Unii s-au blocat la colectarea semnăturilor, printre aceștia fiind și domnul Ghilețchi, care astăzi s-a adresat Curții Constituționale și cere să fie schimbată cota pentru colectarea semnăturilor. Domnul Tarlev deja se vede președinte. Doamna Silvia Radu strânge semnături. E pasiv, îmi dau seama că mulți din cei care și-au anunțat intenția să candideze nu vor reuși să colecteze aceste 15 mii de semnături.”

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Un punct de vedere săptămânal la EL, în dialog cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Rezultatele unui prim sondaj de opinie, de când s-a dat undă verde procedurii de colectare a celor 15 mii de semnături necesare pentru înscrierea în campania acestor prezidențiale nu au relevat nimic surprinzător în ceea ce privește preferințele și simpatiile electorale: tricoul de lider al cursei este purtat în continuare de socialistul Igor Dodon, urmat la mare distanță de fostul ministru al Educației Maia Sandu și de liderul Partidului Dreptate și Adevăr, Andrei Năstase. Aceste prime date sociologice nu dau, practic, nicio șansă pretendenților din partea arcului de la guvernare, lui Marian Lupu sau lui Mihai Ghimpu. Ceea ce se constată, totuși, dacă ar fi să dăm crezare rezultatelor sondajului respectiv, este că va fi un al doilea tur de scrutin...”

Europa Liberă: ...în care nimeni nu știe ce se va întâmpla, asta voiați să spuneți?

Gheorghe Cojocaru: „Va urma un al doilea tur de scrutin, în care, dacă se va menține actuala tendință, se vor confrunta Igor Dodon cu Maia Sandu. Ambii candidați fac parte din opoziție, însă, dacă liderul socialist face parte din opoziția parlamentară, cu un puternic partid în spatele său și cu resurse importante, liderul PAS-ului nu prea are ce pune pe balanță, în afară de propria popularitate. Apoi, dacă vor ajunge față în față într-un tur doi, liderul socialist va putea aduna, practic, tot ce e pe stânga scenei politice, dar și voturile redirijate dinspre unii potențiali aliați ai săi ca Partidul Nostru, în timp ce Maia Sandu va trebui să facă un efort suplimentar pentru a atrage voturile dreptei și ale celor care vor vota pentru candidații puterii. Este regretabil că sondajele de opinie nu-și propun, deocamdată, cel puțin, să testeze preferințele electorale, din perspectiva unui tur doi. Or, lipsa acestor date face extrem de dificilă orice analiză și prognoză.”

Europa Liberă: Această realitate sociologică, cu privire la cei doi candidați cu șanse de accedere în turul doi, este, totuși, o tendință bine conturată sau am putea asista la unele răsturnări de situație?

Gheorghe Cojocaru: „Răspunsul la această întrebare ar trebui să-l dea tot sondajele de opinie, dar ceea ce se poate spune cu certitudine este că, cel puțin, unul din cei doi lideri actuali ai competiției, potrivit sondajelor, și anume, liderul stângii socialiste, va rămâne în cursă. În ceea ce privește lupta pentru locul doi, aici competiția rămâne deschisă. Se pare că Maia Sandu simte deja suflarea în ceafă a celor care vin din urmă, Andrei Năstase și Marian Lupu.”

Europa Liberă: Cine ar avea mai multe șanse să câștige, dacă în cel de-al doilea tur de scrutin se vor confrunta Igor Dodon și Marian Lupu?

Gheorghe Cojocaru: „Într-o asemenea eventuală situație, stânga va fi cea care își va disputa în exclusivitate fotoliul de președinte, o stângă pro-estică și una pro-europeană, dar clivajele dintre acestea nu se reduc la orientarea lor geopolitică. Acuzațiile de corupție sunt călcâiul lui Ahile al stângii aflate la guvernare și, din acest punct de vedere, liderul democrat va avea un handicap greu de surmontat în fața liderului socialist. Dacă dreapta va rămâne în afara bătăliei pentru putere, votul său, totuși, va fi extrem de important, dacă nu decisiv pentru scorul final. Pur ipotetic se poate admite că lui Marian Lupu îi va fi mult mai greu să atragă voturile de pe dreapta, decât Maiei Sandu – voturile stângii pro-europene.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG