Linkuri accesibilitate

Cronică electorală 2016

sâmbătă 19 octombrie 2024

Calendar
octombrie 2024
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Interviu cu Victoria Dumbravă, editor-șef la portalul de știri AGORA.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:21 0:00
Link direct

Europa Liberă: Unul din subiectele centrale de pe agenda electorală este astăzi un proaspăt sondaj care măsoară şansele candidaţilor la funcţia de preşedinte. V-a surprins ceva la capitolul poziţionarea pretendenților?

Victoria Dumbravă: „Este un sondaj realizat de CBS-AXA la comanda IDIS Viitorul - două instituţii credibile sau încă credibile la noi. Dacă ne-a surprins sau nu? Nu aş putea veni cu un răspuns da sau nu. Cert este că ceea ce se simte că aşteaptă publicul şi alegătorul este, totuşi, poziţionarea celor doi lideri, care în următoarea perioadă ar urmă să dea marele anunţ cine este candidatul comun, vorbim de Maia Sandu şi Andrei Năstase.”

Europa Liberă: Sondajul limpezește sau dimpotrivă tulbură apele în ce priveşte identificarea unui eventual candidat comun?

Victoria Dumbravă: „Dacă liderul PSRM Igor Dodon continuă să fie primul în acest sondaj de opinie absolut la toate întrebările, şi în ce priveşte încrederea cetăţenilor în politicieni şi la candidaţii pe care ar fi gata să-i voteze, şi la încrederea în partide, atunci poziţia Maiei Sandu şi cea a lui Andrei Năstase se schimbă de la întrebare la întrebare. Ei se poziţionează cam la acelaşi nivel. La întrebarea cu cine dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală ar vota, participanţii la sondaj au răspuns 7,9% pentru Maia Sandu şi 7,7% pentru Andrei Năstase. Lucrurile se schimbă atunci când sunt întrebaţi în cine aveţi încredere sau pe cine v-aşi dori să vedeţi în funcţia de preşedinte. Răspunsurile la aceste întrebări ne duc într-o confuzie şi mai mare. ne dăm seama de fapt de incertitudinea, neclaritatea sau confuzia care există în rândul cetăţenilor.”

Europa Liberă: Cei doi au precizat că nu se va ţine cont de datele acestui sondaj în luarea deciziei privind candidatul comun şi că aşteaptă alte două sondaje de opinie. Credeţi totuşi că mai e valabilă ideea candidatului comun?

Victoria Dumbravă: „Am să deschid, aici, un mic secret – intenţionăm să lansăm pe Agora.md o serie de interviuri cu principalii candidaţi la prezidențiale întitulată „Un prânz cu preşedintele”. Primul candidat care a acceptat invitaţia a fost lidera PAS, Maia Sandu. Dânsa menţionează că este vorba de două sondaje care urmează să fie făcute publice săptămâna viitoare. În baza rezultatelor acestor două sondaje se va lua decizia referitor la candidatul unic. Dânsa susţine că va respecta ac est angajament. În ultimele declaraţii cel puţin Andrei Năstase zice, la fel, că vor respecta acest angajament. Să vedem ce vor arăta şi rezultatele sondajelor. Dacă vor fi întrebări similare unde răspunsurile vor varia şi poziţia acestora se va schimba de la o întrebare la alta, iar diferența va fi atât de mică, atunci cu siguranţă decizia va fi una extrem de grea. S-ar putea să asistăm la un moment dat şi la surprize.”

Europa Liberă: Un alt subiect de pe agenda electorală - o investigaţie publicată astăzi arată cu unul din favoriţii cursei electorale, socialistul Igor Dodon, ar fi obţinut bani obscuri pentru a-şi finanţa campania electorală. Cetăţeanul care urmăreşte banda de ştiri şi vede astfel de informaţii cum ar trebui să se raporteze la ele?

Victoria Dumbravă: „Cetăţeanul trebuie să se informeze din cât mai multe surse şi concluzia să o facă el. Să nu aștepte ca o instituţşie media sau alta să-i spună cum trebuie să acţioneze sau pe cine să voteze. Trebuie să citească astfel de investigaţii, să urmărească cum reflectă presa această investigaţie, cine publică sau preia aceste investigaţii şi ce parte se preia, să urmărească dacă se prezintă şi declarația (reacţia) socialiștilor sau dacă ea este omisă. Sunt foarte multe detalii pe care cetăţeanul ar trebui să le ia în calcul şi să gândească foarte analitic, cel puţin noi la Agora promovăm această idee. Strict pe investigaţie, mie mi s-a părut una extrem de amplă. Or nu întotdeauna cetăţenii, alegătorii au şi timpul, şi răbdarea necesare să citească investigaţii foarte lungi, cu extrem de multe detalii, cu extrem de multe scheme, de unde au luat banii, unde au ajuns banii, offshore, alte companii. Eu am văzut-o mai degrabă ca o investigaţie care vizează întreg grupul socialiștilor, nu neapărat candidatul lor. Socialiştii au venit cu o reacţie publică nu din partea liderului Igor Dodon, dar a deputatului Corneliu Furculiţă. Poate că ei au reuşit cumva să atragă impresiile sau reacţiile negative care ar fi fost provocate de această investigaţie asupra unei alte persoane şi nu a liderului care este şi candidat în alegeri.”

Europa Liberă: Victoria Dumbravă aţi anunţat că în curând veţi invita la un prânz pe fiecare dintre candidaţii la funcţia de şef al statului şi că veţi prezenta publicului informaţii şi despre omul dindărătul politicianului. De ce credeţi că e important ca oamenii să cunoască nu doar activitatea politică a pretendenților?

Victoria Dumbravă: „Pentru că vorbim de pretendenţi la funcţia de şef al statului, or un şef de stat trebuie să fie şi un om bun. Cu siguranţă în Republica Moldova mai persistă încă această asociere. Nu se urmăreşte doar cât de profesionist este într-un domeniu sau altul acel candidat, nu se urmăreşte experienţa sa profesională, a fost şef de bancă, a studiat la Harvard sau la Moscova, dar se urmăreşte şi viaţa personală, care întotdeauna a atras. Să vrei să afli ce se întâmplă în culise, să vrei să vezi cum acel politician stă la masă cu cineva, cum ţine o furculiță în mână sau ce bucate preferă – astfel de subiecte au fost întotdeauna de interes în rândul cetăţenilor. Sigur că nu ne axăm doar pe asta. e vorba de un interviu mai amplu în care încercăm să cuprindem şi sfera politicului, dar şi latura umană a candidaţilor.”

Alla Ceapai a stat de vorba cu analistul politic Anatolie Golea, directorul Agenției de știri Infotag

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Golea, ce ar fi de remarcat din agenda electorală a zilei?

Anatolie Golea: „Astăzi agenda electorală este mai puţin vizibilă, pentru că au avut loc alte evenimente importante, care sunt şi ele, este adevărat, legate cu această campanie electorală, dar poate mai puţin. Mă refer la ceea ce s-a întâmplat în Parlament şi asumarea responsabilităţii guvernului în faţa Parlamentului pentru pachetul de legi. Ceea ce ţine nemijlocit de campania electorală, avem declaraţiile Maiei Sandu şi Andrei Năstase, deschiderea staff-ului electoral al Innei Popenco, candidat la postul de preşedinte din partea Partidului Ravnopravie, dezbateri dintre pretendenţii la postul de preşedinte în calitate de candidaţi independenţi, care se plâng că nu pot aduna semnături pentru a fi înregistraţi, dat fiind că termenul expiră peste câteva zile. La sfârşitul săptămânii vom şti cu certitudine câţi candidaţi vom avea în această campanie.”

Europa Liberă: Revenind la decizia guvernului de a-şi asuma răspundere pentru şapte legi agreate cu FMI, cel puţin, una dintre legi, cea privind transformarea datoriei statului faţă de BNM în datorie publică, dă deja muniţie opoziţiei în campania pentru prezidenţiale? Cât de aducătoare de voturi e această muniţie?

Anatolie Golea
Anatolie Golea

Anatolie Golea: „În opinia mea, sigur că este un pas perfect pentru opoziţie, căreia i-a fost ridicat balonul la plasă. Și trebuie să bată cât mai tare şi să încerce să obţină anumite foloase din această campanie. De ce a procedat Parlamentul şi guvernul în acest fel îmi vine greu să spun. Probabil, au înţeles că va fi extrem de complicat de adoptat aceste legi nepopulare prin Parlament. Și, ca de obicei, au purces la acest pas, în opinia mea, care este la limita legalităţii. Dar au purces pe această cale pentru a se conforma cerinţelor Fondului Monetar Internaţional. S-a încercat astăzi de a muşamaliza adoptarea legilor şi de a închide gura opoziţiei, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi au fost lipsiţi de dreptul de a vorbi. Deci, în următoarea sesiune, când se va decide votul de neîncredere guvernului, evident că acest vot de neîncredere, moţiunea de cenzură nu va fi acceptată, dar opoziţia va avea prilej să-şi demonstreze cât de opoziţie este.”

Europa Liberă: Decizia guvernamentală a fost criticată de mai mulţi candidaţi la funcţia de preşedinte. Şi lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase au criticat-o. Totuşi, în acest context, liderul socialiştilor, Igor Dodon, putem spune că este oarecum avantajat pentru că are la dispoziţie şi tribuna parlamentară?

Anatolie Golea: „Este adevărat. Şi va încerca să utilizeze şi tribuna parlamentară, şi postura sa de candidat, şi cunoştinţele sale în domeniul economiei. Dar se creează impresia uneori că sunt şi nişte înţelegeri între guvernare şi opoziţia socialistă privind anumiţi paşi. Chiar lipsirea lui Dodon de a lua cuvântul la şedinţa Parlamentului, iarăşi, parcă e făcută intenţionat, a ieşit astăzi la tribună, după care a plecat cumincior şi a permis să vorbească primului ministru Filip. Deci, apar mai multe semne de întrebare.”

Europa Liberă: Din punct de vedere electoral, cât de distrugător ar fi impactul acestei decizii guvernamentale pentru candidaţii partidelor majorităţii parlamentare? Mă refer la democratul Marian Lupu, liberalul Mihai Ghimpu.

Anatolie Golea: „Urmează să vedem. Pentru Ghimpu, probabil, mai puţin, pentru că dânsul va încerca să se spele pe mâini de problemele economice care au apărut, inclusiv prin contribuţia liberalilor. Dânsul am văzut şi vedem că pune accent acum doar pe vectorul de dezvoltare a Republicii Moldova şi, în special, domnul Ghimpu a devenit unionist. Iar în această calitate de unionist profesionist nu-l interesează alte chestiuni, cum ar fi furtul miliardului. În ceea ce priveşte domnul Lupu, sigur că aceste întrebări îi vor fi adresate în campania electorală. Aşa sau altfel, vrea dânsul sau nu vrea, va încerca să se spele pe mâini şi el, dar oricum vor suna aceste întrebări. Chiar dacă s-a făcut, iarăşi, absolut intenţionat, prin asumarea răspunderii de către guvern, şi domnul Pavel Filip a avut grijă din timp să pregătească această decizie, a repetat, cel puţin, de vreo trei ori în public că dânsul nu are ambiţii să-şi construiască o carieră politică şi îşi asumă responsabilitatea pentru deciziile nepopulare pentru binele ţării. Astfel, a încercat să atragă asupra guvernului lovitura, nemulţumirea populaţiei şi a opoziţiei şi, într-un fel, să nu umbrească activitatea majorităţii parlamentare. Nu cred că se va reuşi, pentru că în actuala situaţie Filip este Lupu, Lupu este Plahotniuc şi Plahotniuc este Filip. Deci, este un cerc închis al guvernării, când se identifică deciziile adoptate cu guvernul şi majoritatea parlamentară. Există un sigur cuvânt – guvernarea, iar candidatul guvernării la postul de preşedinte este Marian Lupu, mai puţin Mihai Ghimpu şi Iurie Leancă. Deşi şi lor le va fi adresată această întrebare privind decizia guvernului şi Parlamentului.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, dacă se ajunge la un acord cu FMI, ar fi un mare cadou pentru guvernarea actuală într-o perioadă electorală, nu credeţi?

Anatolie Golea: „Va fi. Şi va fi adoptată decizia bordului, consiliului director al FMI exact cu o săptămână, cu zece zile înainte de alegeri. Și vom vedea la posturile de televiziune afiliate guvernării cum se va trâmbiţa acest mare succes al guvernării, că a fost semnat acordul cu FMI. Acord, de altfel, pe care îl au toate ţările normale şi bine dezvoltate, acord care nu a fost semnat la timp, anume din cauza activităţii guvernării şi Partidului Democrat, care, întâi, a obţinut demisia unui guvern, apoi a altui guvern, apoi a guvernatorului Băncii Naţionale. S-a făcut intenţionat, ca să nu vină Fondul Monetar Internaţional, în clipa în care guvernarea încă nu a şters anumite urme ale furtului miliardului şi nu a vrut să admită monitorizarea foarte strictă din partea organismelor financiare internaţionale. Acum se va trâmbiţa că s-a reuşit, s-a obţinut un lucru extraordinar.”

Europa Liberă: Şi, revenind la candidaţii din partea opoziţiei, Maia Sandu şi Andrei Năstase au anunţat ieri că vor decide cam la începutul lunii octombrie care dintre ei doi va fi candidatul unic la prezidenţiale. Nu e prea târziu să se decidă în octombrie? Şi, în general, credeţi că se va mai ajunge la un candidat unic?

Anatolie Golea: „Eu cred că şansa a fost ratată de către cei doi candidaţi, cu suportul Partidului Liberal Democrat. Opoziţia a ratat şansa de a se impune cu un singur candidat pe dreapta. Iar guvernarea a profitat de aceasta, a făcut tot posibilul şi, pare-se, a reuşit să-i certe pe cei doi candidaţi de pe dreapta, să le creeze iluzia că ambii au aproximativ acelaşi rating. Sondajele, care vor fi organizate, vor arăta acelaşi lucru, sunt sigur, au ambii câte 10-14%. Și concluzia pentru ei este că nu trebuie să cedeze în favoarea celuilalt, „trebuie să mergi până la capăt”. Aceasta îşi doreşte foarte mult guvernarea şi opoziţia de stânga, în special Igor Dodon, pentru că un sigur candidat pe dreapta ar avea toate şansele să acceadă în turul doi. Doi candidaţi pe dreapta, practic, sunt lipsiţi de această şansă şi în turul doi, în acest caz, cresc vertiginos şansele lui Marian Lupu să ajungă în turul doi. Şi cred că deja este târziu. Și opoziţia de dreapta urmează doar să-şi presoare cenuşă pe cap, pentru că nu au reuşit. Sunt toate premisele ca în turul doi opoziţia de pe dreapta să devină simplu spectator şi chiar să nu participe la alegeri, pentru că pentru electoratul de dreapta nu este mare diferenţă între Marian Lupu şi Igor Dodon.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG