Moldovenii evacuați din Gaza trăiesc la rude, își caută locuri de muncă și vor să-și dea copiii la școală. La aproape 2 luni de la revenirea acasă, sunt cu gândul la oamenii dragi rămași în urmă, la casele lor distruse în bombardamente și la locurile pe care ar putea să nu le mai revadă niciodată.
În ultima ediție din anul 2023 a podcsatului „În esență...”, gazda podcastului, Eugen Urușciuc, trece în revistă cu comentatorul politic, Anatol Țăranu, ex-ambasador la Moscova, principalele evenimente social-economice și politice ale anului, selectate de Europa Liberă.
Dacă vreți să aflați mai multe despre ceea ce tocmai ați mâncat sau încă veți mânca în perioada sărbătorilor, acest articol al redacției românești a Europei Libere este pentru dumneavoastră. Este despre ceea ce în unele zone ale R. Moldova numim găluște și nu le servim neapărat cu mămăligă.
Grupul de seniori activi din satul Burlănești, Edineț, a colindat vârstnicii singuratici din localitate. Anul acesta, seniorii au mers să colinde însoțiți de copii și tineri, dorind să transmită tradițiile sărbătorilor de iarnă. Cu cozonaci și fructe, așa au pășit pragul gazdelor, colindătorii.
La inaugurarea pomului de Crăciun din centrul capitalei, care va avea loc sâmbătă, Primăria Chișinău îl are ca invitat principal pe Ștefan Bănică Jr. Direcția Cultură plătește impresarilor invitatului din România peste 400 mii de lei.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a micșorat, pe 22 decembrie, tarifele pentru agentul termic livrat centralizat consumatorilor din Chișinău și Bălți.
Ajutoarele lunare de 800 de lei pentru perioada rece au început să fie împărțite beneficiarilor. În satul Mașcăuți, din raionul Criuleni, cele mai multe au ajuns la pensionari. Oamenii spun că sunt mulțumiți, chiar dacă banii sunt puțini, iar lemnele – scumpe. Unii-s supărați că n-au fost selectați.
O agenție guvernamentală de la Chișinău va organiza pentru moldovenii care urmează să lucreze în Israel ca îngrijitori la domiciliu „sesiuni de informare despre legile, morala, etica și obiceiurile israeliene, care trebuie respectate pe durata aflării pe teritoriul acestui stat”.
Zeci de cetățeni ai Moldovei sunt întorși în fiecare săptămână de autoritățile Estoniei îndărăt în Rusia la punctul de trecere a frontierei de la Narva. După ce presa a scris luni despre alte 33 de asemenea cazuri, Europa Liberă a solicitat o explicație poliției de frontieră estoniene.
Autoritățile de la Chișinău susțin că nu au primit niciun demers prin care li s-ar cere revizuirea a două monumente considerate antisemite. Președinția afirmă că nu are competențe pentru a interveni, iar Ministerul Culturii face trimitere la Legea privind protecția monumentelor.
Încarcă mai mult