Două închisori din R. Moldova – cea de la Rusca [pentru femei] și Goian [pentru minori și tineri] – nu vor mai fi supravegheate pe perimetru din turnuri de pază de agenți, ci doar de sisteme video.
Un nou plan pentru deoligarhizare anunțat de președinta Maia Sandu prevede fortificarea Procuraturii Anticorupție și Autorității Naționale de Integritate până la 1 martie 2024, când Comisia Europeană a spus că va evalua din nou cât de pregătită este R. Moldova de începerea negocierilor de aderare.
Autoritățile au pregătit un proiect de îmbunătățire a alimentației în închisori, care prevede rații și meniuri speciale pentru femeile gravide, nou-născuți, copii și adolescenți, dar și pentru deținuții bolnavi, religioși sau vegetarieni.
Numărul dosarelor de „îmbogățire ilicită” începute și finalizate de procurori este în creștere. Dar instanțele de judecată nu au pronunțat nicio decizie în ultimii doi ani. Care sunt dosarele finalizate în această perioadă și de ce își așteaptă încă rezolvarea în justiție?
Proiectul de lege cu privire la crearea unui sistem judecătoresc anticorupție în R. Moldova a fost aprobat în prima lectură. Deputații PAS au promis că îl vor îmbunătăți până la adoptarea în lectură finală, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.
Membrii comisiei vetting nu au avut dubii cu privire la averile și interesele primilor trei candidați la funcții de judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ), care au fost audiați pe 27 noiembrie. Interviurile au durat mai puțin de 10 minute fiecare.
Procurorii suspendați din funcții din cauza dosarelor penale pornite împotriva lor vor putea să se angajeze în domeniul public și privat. O hotărâre în acest sens a fost luată pe 28 noiembrie de Curtea Constituțională (CC), care a examinat două sesizări depuse de procuroarea Elena Ceruța.
Poliția anunță că l-a identificat pe unul dintre moldovenii care au desenat steaua lui David pe mai multe clădiri din Paris. Oamenii legii sugerează că operațiunea din Franța ar fi fost organizată de Ilan Șor, pentru a „denigra imaginea Republicii Moldova”.
Comisia vetting a audiat luni, 27 noiembrie, primii trei candidați la posturile de judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Acesta este primul pas pentru reînnoirea instanței și a doua etapă a reformei justiției, prin care autoritățile și-au propus să curețe sistemul de persoane compromise.
Viorica Puica a fost aleasă judecătoare a Curții Constituționale (CC), în urma unui concurs public, desfășurat pe 24 noiembrie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Cel de-al șaselea post de judecător al CC era vacant de 2 ani, după decesul lui Eduard Ababei.
Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că a fost deschis un dosar penal în privința persoanelor care au îndemnat fermierii protestatari să atace automobilul oamenilor legii. El nu a precizat despre cine este vorba.
Judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) au finalizat vizionarea probelor video din dosarul de corupție al fostului președinte Igor Dodon, filmate la întâlnirea cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Avocații lui Dodon susțin că imaginile sunt trucate și cer să fie trimise la expertiză.
Încarcă mai mult