Ajutoarele lunare de 800 de lei pentru perioada rece au început să fie împărțite beneficiarilor. În satul Mașcăuți, din raionul Criuleni, cele mai multe au ajuns la pensionari. Oamenii spun că sunt mulțumiți, chiar dacă banii sunt puțini, iar lemnele – scumpe. Unii-s supărați că n-au fost selectați.
Primăriile pot depune dosare, începând de miercuri, 20 decembrie, pentru a obține finanțare pentru proiecte de infrastructură, eficiență energetică sau planuri urbanistice, la cea de-a doua ediție a programului guvernamental „Satul European”.
Producătorii de legume din R. Moldova încearcă să-și unească forțele pentru a crea o asociație de profil. Potrivit experților, legumicultura a rămas în umbră față de alte ramuri ale agriculturii, cum ar fi producerea fructelor, pentru că nu are cine să o promoveze.
Tranzitul cerealelor ucrainene are loc prin două puncte de trecere a frontierei moldo-române: Giurgiulești – Galați și Costești – Stânca. La Costești, coada de camioane are aproape 3 kilometri. O parte din camionagiii ucraineni au venit aici pentru a evita blocajele din Polonia, Slovacia și Ungaria.
Cheltuielile pentru sănătate și învățământ vor scădea ușor, dacă proiectul bugetului pe 2024 va fi acceptat de parlament. Cheltuielile pentru apărare se vor dubla față de 2022, dar ponderea lor rămâne mică. Europa Liberă a analizat ce spune propunerea de cheltuieli despre prioritățile guvernului.
Organizarea controlului vamal comun la un punct de trecere între R. Moldova și Ucraina, care ar fluidiza tranzitul de cereale ucrainene pe calea ferată, se lasă așteptată la aproape două luni de la anunțarea inițiativei. Între timp, tranzitul pe cale auto congestionează vămile.
Republica Moldova și alte 21 de țări au dat publicității la summitul de mediu COP28 din EAU un apel la triplarea producției globale de energie nucleară până în 2050. Inițiativa a provocat critici dure în unele țări semnatare, iar participarea Moldovei, țară fără program nuclear, este surprinzătoare.
Zeci de fermieri au intensificat protestul lor de două săptămâni în centrul Chișinăului, pornind în marș cu tractoarele prin capitală pe 5 decembrie. Ei spun că întâlnirile din ziua precedentă cu autoritățile, inclusiv cu președinta Maia Sandu, s-au încheiat fără rezultate mulțumitoare.
Mai mult de jumătate din produsele vândute de regiunea transnistreană în primele 10 luni ale anului curent au ajuns pe malul drept al Nistrului, arată date proaspete ale autorităților de la Tiraspol. Cota a crescut în ultimii ani, dar experții ezită să spună dacă tendința se poate menține.
Autoritățile se așteaptă să adune în 2024 mai puțini bani în bugetul de stat de la partenerii de dezvoltare. Împrumuturile externe ar urma să scadă sub nivelul anului 2022, iar granturile ar putea să se reducă de circa trei ori față de acest an.
Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a anunțat că interzice, începând cu 4 decembrie, importurile de fructe și legume din R. Moldova.
Agricultorii au decis să continue protestul cu tractoarele din fața Guvernului, după ce ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că moratoriul cerut de aceștia la calcularea penalităților pentru creditele lor nestinse nu poate fi instituit.
Încarcă mai mult