Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, anunță că pensiile vor fi indexate cu 4,2% din 1 aprilie, notează IPN. Anterior, în decembrie anul trecut, autoritățile vorbeau despre o rată a indexării de 6%.
Mai mulți fermieri cu tractoarele și-au continuat pe 13 februarie protestul la Leușeni, în apropiere de principalul punct de trecere a frontierei cu România. Ei au blocat drumul spre vamă și cu o zi mai devreme, într-un nou val de demonstrații, cerând guvernului mai multe compensații.
Mai mulți exportatori moldoveni de fructe care s-au reorientat spre Orientul Mijlociu din cauza războiului din Ucraina spun acum că un nou conflict – atacurile grupării Houthi din Yemen în Marea Roșie - le face viața dificilă, cauzând mari întârzieri la livrare și dublarea prețurilor de transport.
Guvernul a decis să aloce 50 de milioane de lei, din Fondul de intervenție, pentru a ajuta agricultorii care au suferit pierderi în urma calamităților naturale de vara trecută.
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a semnat, pe 30 ianuarie, cererea de aderare a R. Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA).
În clasamentul organizației Transparency International privind indicele percepției corupției, Moldova a urcat față de ediția anterioară, unde se afla pe locul 91 în lume, ajungând pe locul 80, cu un scor (42 de puncte) egal cu țara percepută drept cea mai coruptă din Uniunea Europeană: Ungaria.
Serviciul Vamal anunță că de la începutul anului, când a intrat în vigoare noul Cod vamal, agenții economici din regiunea transnistreană au achitat taxe vamale în sumă de 8,4 milioane lei în bugetul de stat al R. Moldova.
Date publicate recent de Eurostat arată că turismul și-a revenit deja în Uniunea Europeană după „pauza” pandemică, depășind în 2023 nivelul dinainte la indicatorul „nopți petrecute în hoteluri și pensiuni”. Date parțiale din Moldova arată o tendință similară.
Primăria municipiului Chișinău a acționat în judecată Guvernul și Ministerul Finanțelor, invocând o datorie de peste jumătate de miliard de lei, care s-ar fi format din cauza că autoritățile centrale nu au alocat bani pentru sporuri salariale și remunerarea asistenților personali.
Autoritățile de la Chișinău spun că aderarea Republicii Moldova la coridorul vertical de transport al gazelor naturale va ajuta țara să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și îi va reduce dependența față de concernul rus Gazprom.
Autoritățile moldovene s-au plâns că Israelul a încălcat acordul privind angajarea de muncitori moldoveni și au prezentat o listă de abuzuri la care ar fi fost supuși aceștia după atacul Hamas din 7 octombrie, când efortul de a „importa” muncitori în Israel s-a intensificat.
Guvernul a modificat, pe 10 ianuarie, Regulamentul cu privire la planificarea gestionării secetei. Populația va avea acces la apă doar câteva ore pe zi, iar irigarea în agricultură va fi restricționată atunci când R. Moldova va fi afectată de secete severe.
Încarcă mai mult