Linkuri accesibilitate

Dan C.Mihăilescu

luni 6 ianuarie 2025

Calendar
ianuarie 2025
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

În 2018, când am vorbit cu sinceră plăcere la lansarea amintirilor Annei Kretzulescu-Lahovary, ediție îngrijită de Alina Pavelescu la Humanitas, la despărțire, autoarea ediției – istoric de profesie, iar acum Director adjunct al Arhivelor Naționale – mi-a șoptit complice: „Sper că o să vă placă și Basset-ul meu!”

Speranța s-a împlinit: Alina Pavelescu revine la Humanitas cu „Jurnalul inedit al secretarului regilor Carol I și Ferdinand, 1916-1921”. Ea a realizat traducerea din limba franceză, studiul introductiv și notele, toate binevenite, realizate cu profesionalism și empatie în aceste aproape 400 de pagini intitulate Războiul unui slujitor devotat.

Jurnalul se derulează din august 1916 până în mai 1921. Despre „simpatia pentru elvețieni” a lui Carol I povestește Tatiana Niculescu în cartea dedicată cuplului Carol II – Elena Lupescu, când vine vorba despre angajarea lui Arnold Möehrlen ca preceptor al prințului Carol II, numire sugerată probabil de Louis Basset, și el elvețian.

Născut în 1846, absolvent al Facultății de litere a Universității din Neuchâtel, Louis Basset va fi păstrat la Curte și de Regele Ferdinand, și de Carol II, care l-a folosit inclusiv în misiuni diplomatice. Prezența unui elvețian neutralist era un punct solid de sprijin pentru politica noastră scindată între Antantă și Puterile Centrale. (A nu se confunda rolul lui Basset cu funcția de secretar al Curții Regale, în care fusese numit Eugeniu Buhman. Memoriile acestuia, acoperind perioada 1898 și 1940, au fost publicate în românește la Editura Sigma în 2006, iar de ele se folosește citând copios Tatiana Niculescu în Regele și Duduia.)

În prefață, Alina Pavelescu precizează că, în 1869, Basset îi fusese recomandat lui Carol I de către directorul Serviciului Poștelor din Neuchâtel, Paul Jeanrenaud, aflat în vizită la București pentru a sprijini organizarea serviciilor poștale românești. „Cine a fost de fapt Louis Basset ? (…) A fost, vreme îndelungată, din 1869 până la moartea sa în 1931, notează Alina Pavelescu, administrator al bunurilor regale și executor testamentar al cuplului regal Carol I și Elisabeta, dar și al succesorului la tron, regele Ferdinand. Din această postură, a fost deopotrivă confidentul lui Carol I și sfătuitorul discret al lui Ferdinand, secretarul care le redacta regilor României misivele confidențiale, căruia reginele îi încredințau corespondența lor personală cu soții și părinții, care ținea lista de cheltuieli a membrilor familiei regale și nu se ferea să le atragă atenția atunci când exagerau, dar și administratorul care cunoștea ca-n palmă toate domeniile regale”. Nici măcar răzbunătorul Carol II, reîntors din exil în 1930 pentru a-și ocupa locul de moștenitor al defunctului Rege Ferdinand, nu l-a îndepărtat pe Basset din funcția sa administrativă, ci a continuat să-l trateze cu cel mai mare respect. Basset avea un salariu de 50.000 de lei, superior tuturor celorlalte retribuții din personalul Curții Regale, iar în martie 1931, când moare la vârsta de 85 de ani, maestrul de ceremonii al Curții, Ioan Mocsoni-Stârcea, ține un discurs cât se poate de elocvent :

Rareori ne este dat să vedem întrunite în aceeași persoană atâtea alese însușiri: înțelepciune desăvârșită, credință și statornicie, măsură în toate, muncă fără răgaz până la adânci bătrâneți. Louis Basset va rămâne un strălucit exemplu de minte echilibrată, de simț practic și de multă îndeplinire a datoriei”.

Oare ce mai înțelegem noi azi, când corectitudinea politică nu mai acceptă nici măcar noțiuni ca „fată-n casă” sau cameristă ? Altădată, oamenii cuprinși aveau, pe lângă medicul, avocatul, arendașul lor, și câte un consilier financiar, un grăjdar (sau un șofer), un grădinar și un „băiat bun la toate”, uneori inclusiv o spălătoreasă și o călcătoreasă. Pe atunci, prin slujitor devotat se înțelegea om de deplină încredere, omul discreției și eficienței absolute, sfetnic și duhovnic, în tradiția eminențelor cenușii din timpurile lui Machiavelli, în vreme ce noi astăzi nu-l putem disocia de butler-ul lui Kazuo Ishiguro din Rămășițele zilei, atât de perfect întruchipat de fidelitatea aproape maniacală a personajului lui Anthony Hopkins.

Adevărul e că Louis Basset a croit o ramă exemplară autoportretului realizat în jurnalul său. Fidelitatea, responsabilitatea, onoarea și simțul datoriei au căpătat în timp valențe regale, ținuta și mai ales notațiile omului îmbinând talentul diplomatic, capacități de strateg economic și militar, încât cele mai anoste însemnări primesc în cele din urmă ton de raport confidențial, sagacitate de agent de informații și chiar viziune de geopolitică mondială. Greu de închipuit o situație mai ingrată, dilematică și inconfortabilă ca a fostului confident și administrator, ajuns să compare în fiecare zi presa europeană cu politicile americane și expansionismul bolșevic. Ca bun elvețian format în cultul federalismului și neutralismului, abil stăpânitor al caracteristicilor germano-franco-italice din cantoanele helvete, Basset era un germanofil necondiționat și un anglofob înverșunat. Era convins de nedreptățile la care a fost supusă Germania la Versailles și că diriguitorilor Antantei le lipsește bunul simț istoric, iar solidaritatea eurocentrică este și va fi mereu spulberată de individualismul inerent fiecărei națiuni, ca și de supremația, în cele din urmă, a intereselor economice. Când te-ai forjat la disciplina prusacă și ești obsedat de complotul antigerman care leagă Parisul de Londra și Moscova, evident că vei fi ca și răstignit de politica românească, mai ales atunci când ești în relații amiabile și cu Marghiloman, și cu Ionel Brătianu, cu P. P. Carp și Barbu Știrbey, având aparté-uri suculente și cu Martha Bibescu, și cu Regina Maria.

Deși ironizează naivitatea unor Brătianu, Filipescu, Take Ionescu, caracterizați ca niște hipnotizați „seduși” și câștigați prin diferite mijloace la cauza Antantei, fapt este că situația în sine a României ajunge să predomine de-a lungul întregului text, pe deasupra peisajului politic din perioada jurnalului. „Românii nu au credința oarbă a sârbilor, vor trece repede de la entuziasm la descurajare”, scrie Basset.

În timp ce Roosevelt, care îi dorea pe germani expulzați din Statele Unite, e caracterizat ca „un vânător de tigri în junglă” și ca un „demagog epileptic”, iar Anglia acuzată de „organizarea unui boicot mondial împotriva Germaniei”, fostul „slujitor” rezumă scrisorile primite de la Barbu Știrbey, aflat în Iași, pomenind acuzarea Marthei Bibescu și-a lui P. P. Carp pentru germanofilie și aplaudând inițiativa Împăratului Wilhelm de a vizita România începând cu Curtea de Argeș.

Pentru amatorii de istorie, preocupați să culeagă semințele conflictuale ale prezentului din arăturile de odinioară, în ideea că istoria se repetă veșnic, fie și în alte forme, acribia notațiilor lui Louis Basset devine nu doar instructivă, ci și fertilizantă pentru postmodernitatea globalizantă. Ca să nu mai spun de prefigurarea, cu o sută de ani înainte, a ricanărilor lui Jean François Revel legat de relațiile ruso-americane, când acesta acuza mărinimia Washingtonului față de cruzimile bolșevice. Basset, parcă dorind să anticipeze documentarea și tonalitatea apărării lui Mircea Vulcănescu din Ultimul cuvânt, face o prezentare exactă și detaliată a cooperării economico-militare dintre Germania și România.

Captivant este întotdeauna modul natural de a extrage semnificații istorice, politice și diplomatice, inclusiv din cele mai banale întâmplări. Un dialog, de pildă, cu un pescar pe malul Dunării („Pământ ne trebuie, nu război”) conduce la problema împroprietăririi țăranilor, sau a indiferenței brătienismului față de cauzele lui 1907, plus morala fabulei, valabilă oricând :

Cât despre frumoasa Românie, atât de dăruită de natură, dacă va trebui să recadă în trecutul ei de politicianism primitiv, fără alt ideal decât meschinele interese ale partidelor și preocupările egoiste ale coteriilor, atunci nu vom mai avea speranțe pentru ridicarea sa până-n ziua în care o mână forte va mătura toate elementele parazite pentru a ajuta la ridicarea singurului element sănătos și viabil: țăranul”.

Speculabile cu folos, din unghiul geopolitic al Europei actuale, sunt observațiile despre revanșismul francez față de preeminența Germaniei, despre insularismul britanic, fatalele ambiguități din politica Turciei, sau analiza din 7 martie 1918 privind concesiunea terenurilor petrolifere către germani: „Nefericite sunt țările mici care se lasă atrase în certurile dintre cei mari. Nu speră la nimic bun, nici de la înfrângere și nici măcar de la victorie. Sărmana Românie a avut această tristă experiență și în 1878, și azi (…) Adevărul e că nicio exploatare de petrol făcută de societăți românești nu a dat rezultate bune. Petrolifera, condusă de Emil Costinescu și Vintilă Brătianu, a eșuat lamentabil și n-a reușit să-și despăgubească acționarii decât vânzând societății Naphta din Anvers”.

Basset îi admiră pe Carp și Marghiloman, nu crede în Troțki și îl taxează necruțător pe Cristian Rakovski. Are serioase rezerve față de excesele utopice ale președintelui Wilson, ca și față de ezitările lui Clémenceau, iar într-un schimb epistolar cu Barbu Știrbey, îl avertizează fără sfială să nu devină prizonierul Brătienilor. În septembrie 1916, cotizează 2000 de lei la Fondul de ajutorare a Coloniei elvețiene din București, iar în mai 1918, când scrie despre destinul Elveției, adoptă o retorică de parlamentar sau președinte :

Negocierile germano-elvețiene pentru reînnoirea Convenției de Schimb iau o turnură nefericită. Germanii dublează prețul cărbunelui și vor să impună Elveției o adevărată servitute economică, fiindcă se tem de concurența ce ar putea interveni după război. Presată din ambele păprți, Elveția se vede obligată să aleagă între grâul Antantei și cărbunele german, adică între foamete și încetarea oricărei activități industriale și comerciale. Oricum ar fi, o alegere dureroasă”.

Ca fost martor activ al politicii României de după cucerirea independenței, elvețianului nu-i vine greu să facă analize și să dea verdicte când indirect, când cu țintă precisă :

Încrezător în capacitățile sale, românul nu dă întreaga importanță necesară pregătirilor minuțioase, făcute conștiincios dinainte, cu prevederea tuturor riscurilor și surprizelor care pot să apară. Se încrede mai ales în steaua lui bună, în ușurința de a se descurca în momentele critice, uitând că există situații în care aceste frumoase calități nu sunt suficiente”.

De aici și până la acuzarea lui Brătianu de precipare și temeritate nemotivată în angajarea militară nu este decât un pas. Un pas pe care autorul îl și face, acuzând precaritatea armatei române și obediența exagerată față de proiectele Antantei.

Dacă este ceva de admirat fără rezerve la Louis Basset, aceasta ar fi moderația în manevrarea simbiotică a contradicțiilor. Dacă în cazul Regelui Carol I secretarul combină respectul cu venerația, în relațiile cu Regele Ferdinand admirația față de calitățile umane ale suveranului este dublată de o compătimire comprehensivă :

Datoria mea de slujitor devotat al Casei și convingerile profunde pe care le-am căpătat în urma ultimelor întrevederi cu Regele Carol îmi dau curajul să-i spun nepotului său tot ce gândesc. I-am amintit mai întâi că Regele îmi spusese cu puțin înainte să moară că se considera legat personal de tratatul de alianță cu Germania și nu mă îndoiam că și-ar fi menținut această orientare politică, rezultat al experienței sale și al singurei linii de conduită ce corespundea intereselor vitale ale țării. Am adăugat că larga majoritate a populației dorește neutralitatea, că un război, chiar încununat de succes, în contra Austro-Ungariei, n-ar duce decât la aservirea economică și politică față de Rusia și că, în caz de înfrângere, el (Ferdinand, n.n.) ar fi singurul responsabil în fața țării. Dimpotrivă, refuzul său de a declara războiul ar provoca în România un ecou de aprobare mult mai serios decât agitația de suprafață creată de Antantă și de agenții săi”.

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.

Dan C.Mihăilescu
Dan C.Mihăilescu

Întors căpitan din război, rănit și în Est, și în Vest, rămas în memoria trupelor ca „eroul de la Cotul Donului”, fostul sublocotenent Nicu Negrici, va lucra după 1944 pe șantiere de construcții sau ca hamal la Agrocoop.

Cum am terminat de citit amintirile din război ale ofițerului Nicu Negrici, am și deschis cartea fiului său Eugen Negrici, Expresivitatea involuntară, 1977, să văd la ce subcapitol aș putea plasa acest memorial de război ce traversează România și Basarabia din iunie 1941 până la Oarba de Mureș, în septembrie 1944. Adevărat, reacția este una copilărească, însă modul meticulos și decupajul estetic ce compensează realitatea măcelului lasă impresia că această mărturie ar fi fost lucrată anume cu gândul la viitoarea teorie literară a fiului, pentru care scenografia unor asemenea expresivități consună cu „plăcerea cutreierării printre ruine, de-a lungul desenelor neobosite ale pereților igrasioși, printre formațiuni geologice stranii”.

Un cutreier printre ruine sunt și memoriile ofițerului Nicu Negrici, născut în 1909, în satul Buda, comuna Ocnele Mari, Județul Vâlcea, trecând Prutul la 21 iunie 1941 cu Armata Regală, în regimentul 2 Dorobanți din Brigada 12 Infanterie, sub conducerea colonelului Dobriceanu, respectiv a colonelului Petre Haas. Când vede Ordinul de atac al Mareșalului Ion Antonescu, sublocotenentul notează: „Primul lucru care mi s-a înfipt ca un ghimpe în creier a fost fatalitatea declanșării marelui măcel exact la aceeași dată când Napoleon pornea marea-i, dar fatala-i campanie din 1812 împotriva imensității Imperiului moscovit”. Observați desigur frazarea nobilă, de sobră densitate, într-un stil ca de general cu vechime, așa că mă grăbesc să precizez că, înainte de a intra la Școala de Ofițeri de Infanterie de la Sibiu și apoi la Academia Militară, Nicu Negrici fusese student la Facultatea de Litere, scriind poezii și memorii până la bătrânețe.

Față de clasicele trăsături ale memoriilor de război, unde conducătorii militari cultivă stilul precis de proces verbal, pentru documentarea posterității, pentru cauționarea erorilor, autodisculpare sau cu elan triumfalist, soldatul de rând preferă jurnalul sec și percutant, îmbibat de autocompătimire, dor de casă și familie, plus reverii ale copilăriei. Amintirile... lui Nicu Negrici se situează între cele două caracteristici. Aptitudinile pe care autorul și le observă singur – exactitate, documentare intensă și chiar pedanteria detaliilor – se asociază eficient cu lirismul autentic și decupajul pitoresc, autorul fiind poet și desenator toată viața. Dar pentru mine calitatea care asigură suspans-ul și face atracția lecturii este sinceritatea anti-retorică prin care se repune în pagină firescul, oricât de inconfortabil sau chiar inavuabil ar putea fi. De exemplu, nu găsești prea des în memorialistica de război, fie de la noi, fie de aiurea, atât de accentuată nevoia ofițerului de a-și pune pe față „masca optimismului” pentru a-și îmbărbăta subalternii. De obicei se preferă impetuozitatea, etalarea ținutei marțiale, odată cu rezumarea discursului invariabil patriotic. În cazul de față, după ce Nicu Negrici ne arată cum s-au ridicat entuziast și spontan cinci mii de brațe ostășești în semn de mândră asumare a ordinului antonescian de atac și trecere a Prutului, nu omite să remarce și cele câteva abțineri: „Colonelul, prea sigur pe rezultat, a făcut imprudența să întrebe și dacă este cineva contra. În stupoarea și uimirea tuturora, trei brațe din trei puncte diferite s-au ridicat în sus ca trei semne de mirare sau, mai bine zis, ca o mustrare semnificativă. Erau locotenentul de rezervă Stănică Emilian, învățător de profesie, și fruntașii Căpățână Ion din Blidari și Pârvuică Dumitru din Glăvile, ambii plugari de meserie. Niciunul din ei nu era comunist, nici legionar și nici muncitor”.

Presupun că istoricii militari, și în special sovietologii, își întemeiază inclusiv pe memorii subiective de război afirmațiile despre răzvrătirile ostașilor din 1905 sau 1917, despre dezertări, anarhie, treceri la inamic și execuții sumare, inhalare de eter sau aprovizionare cu vodca înaintea atacurilor în spatele liniilor, ori despre prezența trupelor NKVD în spatele liniilor de trăgători, a căror misiune era să-i împuște pe loc pe cei care refuzau să lupte. La noi însă, nu mi-a mai fost dat să citesc scene precum biciuirea pe pielea goală a unor soldați care părăsiseră fără voie cazarma, ori cazul celor doi căpitani, Alexandrescu și Savu, împușcați pe la spate de propriii lor soldați la asaltul asupra Odesei.

Avem, desigur, multe și variate mărturii despre masacrul de la Turtucaia, dar foarte puține evocări semnate de militari despre trenurile morții, așa cum face în capitolul respectiv Nicu Negrici, vorbind despre vagoanele de vite în care erau înghesuiți evrei din Ungaria și Ardealul de Nord. La fel, memorialistul nu se face că nu vede panica nebună care-i apucă pe ofițeri la auzul strigătului „Vinerușii!”, ca și scena de delir colectiv în care soldații se apucă să tragă în neștire în toate părțile, înrobiți de o halucinație colectivă, în lipsa unei coordonări literalmente germane. În același timp, oricât de sinceră și vizibilă era compătimirea evreilor deportați de horthyști, lăsați parcă să moară de vii în gara Tărtășești, atunci când era vorba despre partizanii roșii, comandanții români le ordonau imediat executarea. Aici, comportamentul lui Nicu Negrici e desăvârșit: cei doisprezece „fioroși” bolșevici „erau doisprezece nenorociți de evrei din târgul Hâncești, fugiți de groază și ascunși în desișurile codrului, deoarece li se spusese că pe acolo vor trece trupe hitleriste. Nu mi-a fost ușor să-l conving pe comandant că am face o gravă și de neiertat eroare considerând pe acești nenorociți drept partizani. Erau cinci femei, trei copii și patru bătrâni care abia-și mai târâiau zilele, nemâncați, hăituiți și îngroziți. Au rămas la postul de comandă, hrăniți și respectați, iar a treia zi, când am trecut prin Hâncești, i-am lăsat la casele lor. Cât de fals poate fi scrisă istoria!

Din memoriile de război ale unor politicieni sau capi ai armatei mai aflăm despre treceri la inamic, precum cazul Sturdza, despre concurența și comploturile de popotă, despre carierism, dueluri ori împărțirea corpului ofițeresc între legionarism și bolșevism, ca și, mai ales, transformarea rechizițiilor în jafuri în toată regula. Dar niciodată nu vom întâlni acolo un asemenea dialog care cântărește cât o felie din Moromeții lui Marin Preda și dă seama de mentalitățile populare ale epocii mai mult decât o cronică ad hoc, sau o retrospectivă specializată:

Uitându-se la casele dintr-un sat care trebuia supus bombardamentului de artilerie, doi țărani vâlceni compară casele cu așezările lor de acasă. Încet-încet, îi cuprinde deznădejdea că, măcar de Crăciun, or ajunge acasă.

– Ce să-i faci, mă Ilie, așa ne-a fost nouă scris. Însă omul e dator să nădăjduiască. Că doar n-om muri toți.

– Mă, și când te gândești că ne-a plesnit cu plecarea tocmai în toiul muncii.

  • Am lăsat porumbii de copăit, grâul de secerat, fânul de cosit și mă gîndesc mereu ce-o fi făcând amărâta aia de nevastă-mea singură.
  • Mă, voi cel puțin n-aveți copii, dar a mea, cu patru copii, niciunul de muncă și colac peste pupăză și cu mă-sa, amărâta aia de soacră-mea mereu bolnavă.

Alături de astfel de personaje demne inclusiv de Marin Sorescu și Titus Popovici, trecem prin Odesa, Tighina, Arsura, Hâncești, Nârnova și Bujor (lângă Leușești), Taraclia, Hăcmălia și altele. Decupajul, cum spuneam, este necruțător dar acordă valențe estetice chiar și celor mai înfricoșătoare situații, întâmplări și personaje. Pe o pagină, privirea soldaților se scaldă în raiul unei livezi, pentru ca pe pagina de alături iadul să ia locul raiului cu aceeași forță captatorie: „În imediata noastră vecinătate, de-a lungul drumului, o grădină de cireși și vișini încărcați de fructe coapte păreau niște bulgări uriași de jerăgai. Acolo se adăpostiseră în așteptare două plutoane din Compania a 8-a Mitraliere, a căpitanului Alexandrescu. Căluții cu samarele, mitraliere și cutii pline de muniție, mutau greutățile când pe un picior, când pe altul, blânzi și cuminți, fără să se atingă nici de cel mai apropiat smoc de verdeață. (...) Deodată, un potop de foc de artilerie s-a dezlănțuit de-a lungul văii. Văzduhul parcă s-a rupt deasupra noastră și un pachet de proiectile a explodat peste noi. Cel puțin o masă de 15-16 proiectile căzuse în plin peste Compania de Mitraliere îngrămădită pe sub pomi. Oameni și animale sfârtecate de mânia fierului. Spânzurați prin pomi. Cai înnebuniți de groază, cu privirile rătăcite, cu picioarele rupte, se zbăteau sub greutatea samarelor răsturnate. Gemete de oameni răniți, horcăituri de muribunzi, unul cu burta sfârtecată încerca în disperare să-și adune de pe jos mațele, să le introducă prin ruptură, altul înnebunit alerga în neștire căutându-și pușca pe care o avea în mână, iar cei rămași în viață, mai lucizi, căutau liniștiți să descurce fiarele din carnea încă vie”.

Paradoxal, dar astfel de peisaje sângeroase, pe care azi nu le găsim decât în romanele lui Mo Yan, se învecinează în chipul cel mai natural în Amintirile... lui Negrici cu idilismul de basm al altor scene, cum se întâmplă în târgul Hâncești cu bătrâna Parascovia, care îl vindecă pe ofițerul narator numai cu lapte bătut și ouă de bibilică.

Întors căpitan din război, rănit și în Est, și în Vest, rămas în memoria trupelor ca „eroul de la Cotul Donului”, fostul sublocotenent Nicu Negrici, odată salvat de la Oarba de Mureș, va lucra după 1944 pe șantiere de construcții sau ca hamal la Agrocoop. În 1952 va fi epurat din armată, nu fără legătură cu prietenia sa cu Radu Gyr.

Dan C. Mihăilescu

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.

XS
SM
MD
LG