Pe fundalul crizelor geopolitice, amenințărilor nucleare și a orice altceva se mai întâmplă în lume, presa britanică e preocupată mai ales de cursa pentru succesiunea lui Boris Johnson.
Principalii doi candidați au rămas ministra de externe Liz Truss și adversarul ei total, fostul ministru de finanțe (Chancellor) Rishi Sunak.
Lupta între cei doi e exacerbată de faptul că amândoi se revendică din moștenirea lui Margaret Thatcher, The Iron Lady cum era poreclită.
Cum o relatează în detaliu The Guardian, Rishi Sunak a primit o lovitură în spate după ce un alt fost candidat, parlamentarul conservator și fost ministru Sajid Javid, a anunțat că o sprijină pe Liz Truss, deoarece ea are “cel mai convingător program economic”.
Dama de tinichea
O fi având ea un program economic convingător, dar săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné oferă astăzi, în ultimul său număr (doar în ediția pe hârtie), un portret scris cu vitriol al șefei diplomației britanice.
Le Canard ironizează eforturile din greu ale lui Liz Truss de a o imita pe Thatcher. Acolo unde aceea era o “doamnă de fier” (iron lady, dame de fer), Liz Truss se arată a fi din tinichea (dame de fer-blanc).
Ne este astfel povestit de către Le Canard un episod deloc glorios din care reiese că Liz Truss nici măcar nu se arată pregătită la un nivel elementar pentru funcția ei actuală de șefă a diplomației. Descoperim un episod fascinant, o capcană întinsă ei de omologul său rus Serghei Lavrov, cu câteva zile numai înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, în timpul unei vizite la Moscova a lui Liz Truss ca ministru britanic de externe.
Episodul este confirmat chiar de către BBC în limba rusă, care oferă și dialogul exact. Lavrov o întreabă atunci pe Liz Truss: –– «Recunoașteți suveranitatea Rusiei asupra regiunilor Rostov și Voronej?» ( "Вы же признаете суверенитет России над Ростовской и Воронежской областями?”)
La aceasta, Liz Truss a răspuns cu demnitate: „Marea Britanie nu va recunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra acestor teritorii”, fără să-și dea seama că orașele și regiunile respective se află de fapt în Rusia propriu-zisă și că era vorba doar de o capcană a vicleanului Lavrov pentru a arăta nepregătirea ei.
Zelenski despre «dezgustătorul» Schröder și prietenia lui cu Putin
În sfârșit, în Germania, întreaga presă se face ecoul indignării generale după ce fostul cancelar Gerhard Schröder a călătorit la Moscova pentru o întâlnire privată cu Vladimir Putin.
Într-un lung interviu care a durat cinci ore cu revista Stern și radiodifuzorul RTL, și care de ieri e prezent în toate chioșcurile de ziare din țară, unde figura zâmbitoare a fostului cancelar trecut la Gazprom zâmbește de pe prima pagină a revistei Stern, Schröder nu spune nimic interesat și evită să ofere vreo perspectivă directă asupra mentalității liderului rus. Cu toate acestea, el spune că el consideră și acum că actualul conflict cu Rusia este „rezolvabil”, dar că asta necesită mai multe negocieri – pe care Germania și Franța ar trebui să le poarte – și o mai mare sensibilitate din partea Occidentului față de „temerile reale ale Rusiei de a fi ținta” manevrelor unor țări ostile, care „perpetuează amintirea unor evenimente istorice”.
Schröder a insistat în interviu că nu are nimic să-și reproșeze din prietenia sa cu Putin. El este supus de multă vreme unor critici generale pentru legăturile sale de afaceri cu compania de gaze de stat rusă Gazprom. Schröder a fost una dintre principalele forțele politice din spatele construcției a două conducte prin Marea Baltică pentru a transporta gaz în Europa, dintre care una a fost suspendată după invazia Ucrainei. Cealaltă conductă, Nord Stream 1, cum o amintește la Londra The Guardian, care scrie la rândul său despre scandalul cu Schröder, transportă actualmente doar 20% din nivelul de gaz promis.
Revista Stern scrie că jumătate din membrii partidului social-democrat (SPD) vor ca Schröder să fie exclus din partid, în care el este membru din 1963, și o anchetă oficială a fost deschisă împotriva lui.
Schröder a mai spus în interviu că el consideră „aberantă” ideea că Ucraina ar putea recupera Crimeea, anexată de Rusia din 2014, și propune ideea unei țări neutre din punct de vedere militar și o soluție pe modelul „cantoanelor elvețiene” pentru Donbas, fără însă a intra în detalii. Propunere care nu face decât să repete cerințele anterioare oricărei negocieri cu Moscova așa cum sunt formulate de Kremlin.
La München, Süddeutsche Zeitung scrie că Volodimir Zelenski a numit comportamentul lui Schröder drept „dezgustător” (“ekelhaft”). Titlu identic și în Die Zeit (ekelhaft), în vreme ce Frankfurter Allgemeine Zeitung traduce acel “dezgustător” prin „widerwärtig“.
Căutând pentru această revistă a presei, am găsit că Zelenski l-a numit pe Schröder «просто огидно», termen care sună cumplit în ucraineană. Aceeași agenție ucraineană, Ukrinform, care relatează asta, dă simultan și traducerea în rusă, «просто отвратительно», dezgustător pe rusește, însă rusescul отвратительно sună mai puțin violent decât ucraineanul огидно.
Întrebat, în lungul interviu cu Stern, de ce refuză să se distanțeze de Putin, Schröder a răspuns: „Mă întreb cum ar ajuta pe cineva dacă m-aș distanța personal de Putin. Poate chiar pot fi de folos în continuare. (“Vielleicht kann ich noch mal nützlich sein.”) De ce să-mi cer scuze?”
Cum noteză Le Monde, săptămâna trecută, unui jurnalist german care l-a întâlnit întâmplător într-un hotel din capitala Rusiei, Schröder i-a spus că el se află pur și simplu în vacanță la umbra turnurilor Kremlinului și a adăugat: „Moscova este un oraș minunat.»