Linkuri accesibilitate

Voucherele pentru șomeri, disponibile online. Cum le poți solicita și ce cursuri poți urma


Elevi ai unei școli profesionale din Chișinău, specializați în meseria de lăcătuș-electrician pentru repararea utilajului electric, în timpul orelor practice.
Elevi ai unei școli profesionale din Chișinău, specializați în meseria de lăcătuș-electrician pentru repararea utilajului electric, în timpul orelor practice.

Șomerii vor putea solicita voucherele pentru formarea profesională oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) prin intermediul unei platforme, care a fost lansată pe 17 aprilie.

Programul de vouchere pentru șomeri, prin care aceștia își pot alege singuri cursurile de formare profesională, a fost lansat încă în 2023, iar acum procedura a fost digitalizată. Directoarea ANOFM, Raisa Dogaru, spune că platforma „va reduce povara administrativă și va crește transparența”.

Ce este voucherul de formare profesională?

Platforma voucher.anofm.md va face legătura dintre șomeri și prestatorii de cursuri validați de ANOFM: școli profesionale, centre de formare și alte instituții acreditate. Prin intermediul ei, șomerii pot obține cursuri de calificare, recalificare, specializare sau perfecționare și să-și sporească astfel șansele de angajare.

Voucherul este un bon nominal, electronic, valoarea căruia constituie costul mediu de piață al cursului pentru calificarea respectivă, stabilit în baza a cel puțin trei oferte ale prestatorilor înregistrați pe platformă.

Șomerul poate opta și pentru cursuri mai scumpe decât valoarea voucherului, achitând diferența de preț. ANOFM va acoperi costul instruirii și îi va oferi o bursă lunară neimpozabilă, în cuantum de 35% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent.

Cine poate primi un voucher?

Voucherele pentru formare profesională se oferă persoanelor înregistrate cu statut de șomer, care nu au o profesie sau meserie ori au una care nu este solicitată pe piața muncii locală, dar doar după ce sunt ghidați în carieră de specialiștii ANOFM.

Șomerii au dreptul să beneficieze gratuit de un singur curs de formare profesională într-un interval de 24 de luni consecutive.

Cum accesezi platforma?

Platforma poate fi accesată atât de șomeri, cât și de prestatori. Autentificarea se face prin MPass. După ce se autentifică, utilizatorul caută programul dorit și aplică la cursul de formare.

Voucherul este generat pe platformă și se aplică semnătura electronică, prin MSign, iar ulterior ANOFM și beneficiarul semnează contractul în format fizic.

Ce cursuri poți urma?

Printre cele mai solicitate cursuri sunt cele de contabil, frizer, bucătar, mecanic auto, coafor, manichiuristă. ANOFM își dorește să extindă domeniile și să acrediteze, inclusiv, cursuri de IT și limbi străine.

Durata cursurilor variază de la câteva săptămâni până la șapte luni, iar la final cursantul primește un certificat de absolvire.

Platforma a fost dezvoltată de ANOFM în parteneriat cu Ministerul Educației, cu sprijinul financiar a Agenției Austriece pentru Dezvoltare și a Organizației Internaționale a Muncii.

Anul trecut, ANOFM a contractat 24 de prestatori de servicii de formare profesională, care au avut disponibile 47 programe. Aproape 700 de șomeri au absolvit cursurile de formare profesională în cadrul programului, iar 83% dintre ei s-au angajat ulterior.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2024 în R. Moldova erau 35.200 de șomeri (în descreștere față de anul 2023 – 42.600), care reprezentau 4% din populația activă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Camelia Babeica

    Am absolvit Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și am prins ceva experiență prin internship-uri în presa locală. Din noiembrie 2024, sunt bursieră în programul Regional Reporting Fellowship la Europa Liberă Moldova. Aici fac de toate: explic, scriu povești, urmăresc ce se întâmplă și încerc să găsesc răspunsuri la întrebările care contează.

Previous Next

XS
SM
MD
LG