O lectură strângând din dinţi, de care însă nu te poţi rupe, căci te-a prins de la primele fraze, această „nuvelă care l-a îngrozit pe Lenin”, Aşchia, de Vladimir Zazubrin (1895 – 1937), Arc, 2019, în tălmăcirea măiestrită a lui Dorin Onofrei.
Cum ar fi, o zi – repetată, cu mici variaţii, de la o zi la alta – din viaţa lui Andrei Srubov, preşedintele GubCEKA, care începe prin executarea a peste o sută de oameni în subsolul „Casei albe de piatră cu trei etaje, cu drapel roşu, cu firmă roşie, [ce-şi] scotea de sub poartă limba roşie de sânge”, pentru a continua cu interogatoriile sumare în care vina e apriorică, dată fiind originea „nesănătoasă” a anchetaţilor, apoi cu şedinţele Comitetului GubCEKA, în care sentinţa e una şi aceeaşi: „Revoluţia – nici o filozofie. Împuşcat!”, pentru ca, în final, diabolica maşină să-l prindă între malaxoarele ei chiar pe Srubov, şi cu asta iată-ne în Colonia penitenciară a lui Franz Kafka, atât că nuvela lui Zarubin musteşte de realism:
„– Cu ţoale cu tot numai ucigaşii ucid. Dar noi nu ucidem, executăm. Iar execuţia, măi dragă, e mare treabă. (…)
Alţii doi se dezbrăcau parcă erau în tinda băii, râzând, îndrugau verzi şi uscate, părea că nu observă, nu văd şi nici nu vor să vadă nimic. Srubov îi privi cu atenţie şi înţelese că e doar o mascaradă – şi unul, şi celălalt aveau ochii morţi, lărgiţi de groază. A cincea, o femeie – o ţărancă –, se dezbrăcă, îşi făcu cruce liniştită şi se duse în faţa pistolului.
Iar cel cu ţigara, care îl mâniase pe Srubov, nu voia să se întoarcă cu spatele.
– Rog să fiu împuşcat în frunte.
Srubov i-o tăie:
– Nu pot încălca sistemul – împuşcăm numai în ceafă. Ordon să te întorci.”
Se poate cita la întâmplare, oroarea este prezentă pretutindeni, căci acesta-i „sistemul” pe care comisarii poporului îl implementează cu sârg, după principiul «Лес рубят – щепки летят», de unde şi titlul nuvelei, Aşchia, text vizionar de mare forţă artistică, în care „Bolşevismul [se arată drept] un fenomen morbid temporar, un acces de turbare care a cuprins acum majoritatea poporului rus”.
…şi dacă nuvela l-a îngrozit pe Lenin, tot Stalin îl va face pe autor să plătească – în 1937, împuşcat de NKVD.
8 iunie 2020