Volodimir Androșciuk (2001-2023)
Acest atlet de decathlon a devenit cunoscut pentru prima dată ca membru al echipei naționale de sub 18 ani a Ucrainei. În 2019, a câștigat Campionatul Ucrainei Under-20 la decathlon, iar în 2020 a reprezentat Ucraina la Campionatul European Under-20, clasându-se pe locul șase.
Androșciuk se pregătea pentru Olimpiada din 2024, însă și-a abandonat visul după invazia din 2022, oferindu-se ca voluntar. A făcut parte dintr-un grup de asalt și a fost ucis lângă Bahmut, în ianuarie 2023.
Un prieten a declarat jurnaliștilor la înmormântarea sa că „Vova era un atlet foarte talentat și avea un caracter super tare pentru asta. Nu poți realiza nimic în sport fără caracter, iar el avea tot ce îi trebuia pentru a câștiga la competiții”.
Maksim Galinicev (2000-2023)
Pugilistul a câștigat Campionatele Europene de Tineret din 2017, apoi a obținut locul doi atât la Jocurile Olimpice de vară pentru Tineret din 2018, cât și la Campionatele Europene Under 22 din 2021. După invazia rusă la scară largă, și-a întrerupt cariera sportivă și s-a înrolat ca voluntar.
Din păcate, Galinicev a fost ucis în lupte în regiunea Luhansk din Ucraina, în martie 2023, lăsând în urmă o soție și o fiică de 3 ani. Într-un interviu din 2021, tânărul sportiv a declarat că cele mai mari motivații ale sale erau „dorința de a asigura un viitor copiilor și de a face familia mândră” de el.
Halina Perehudova (2008-2022)
Halina Perehudova a câștigat aurul la Campionatele Ucrainei Under-17 în 2021, la vârsta de doar 13 ani. Era o candidată pentru echipa națională de haltere a Ucrainei, un obiectiv pentru care muncea activ.
Când a început invazia rusă pe scară largă, antrenorul ei, Ihor Obuhov, care o pregătea la Bahmut, își amintește că a întâlnit-o la autogara orașului. Perehudova i-a spus că merge la familia din Mariupol, dar apoi ar vrea să meargă la bunica, la Kiev.
Obuhov, care se îndrepta și el spre capitala Ucrainei, spune: „M-am gândit să o iau cu mine”, înainte ca un autobuz spre Mariupol să sosească și fata să urce. Se pare că ea a fost ucisă împreună cu mama ei de bombardamente, în timp ce forțele rusești încercuiau Mariupolul.
Oleksandr Pielieșenko (1994-2024)
Halterofilul Oleksandr Pielieșenko a fost de două ori campion european și a participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în 2016, clasându-se pe locul al patrulea la categoria sa de greutate. În 2018, el a fost suspendat din competiție după ce a fost depistat pozitiv la o substanță interzisă.
Sportivul s-a înscris pentru a lupta în primele zile ale invaziei ruse din 2022 și a fost ucis într-o zonă nespecificată a frontului în mai 2024.
Ievhen Malîșev (2002-2022)
Biatlonistul a participat la Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret din 2020, apoi a semnat un contract cu armata ucraineană în același an. A fost trimis pe front pentru a apăra Harkovul în urma invaziei ruse din 2022 și a murit în luptă acolo la 1 martie 2022, cu o săptămână înainte de a împlini 20 de ani.
Echipele Rusiei și Belarusului nu vor avea voie să participe la Jocurile Olimpice de la Paris, însă mici contingente de sportivi individuali din aceste țări vor evolua ca sportivi „neutri”. Regulile stabilite de Comitetul Internațional Olimpic impun ca „nici un steag, imn, culori sau orice alte elemente de identificare” ale celor două țări implicate în invazia Ucrainei să nu fie arborate sau cântate.
Rapoartele indică faptul că Rusia nu va difuza Jocurile Olimpice de la Paris, într-o mișcare similară boicotului Uniunii Sovietice la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. Mai înainte, Occidentul boicotase Jocurile de la Moscova, din 1980, în semn de protest față de invazia sovietică din Afganistan.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te