Joi se deschide sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului, cu o agendă foarte încărcată pentru majoritatea PAS: de la majorarea pensiilor minime, decisă miercuri în guvern, la schimbarea modului în care sunt numiți șefii unor agenții naționale.
Pe agendă sunt raportul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, care ar putea duce la remanierea întregii comisii și Legea Concurenței care reglementează și funcționarea Consiliului Concurenței, altă instituție publică în prag de remaniere.
De asemenea, parlamentarii ar putea numi un judecător la Curtea Supremă de Justiție. Europa Liberă a stat de vorbă cu analistul politic Victor Ciobanu despre acest debut de an parlamentar:
Victor Ciobanu: „Bine, eu consider că actuala guvernare începe sezonul politic în forță. Deci s-a promis o curățenie generală în conducerea diferitelor instituții de stat și iată că se purcede, de fapt, la curățarea managerilor de top din agențiile subordonate parlamentului, în primul rând. Mai departe se scot din subordinea Ministerului Finanțelor Vama și Fiscul și conducătorii devin persoane cu demnitate publică și, de fapt, iarăși se urmărește un scop – de a face remanieri și în aceste două instituții care sunt esențiale în formarea bugetului de stat.
Și a treia – se delegă Consiliului Superior al Magistraturii acest drept de a numi șeful interimar la Curtea Supremă de Justiție, care anterior era locțiitorul președintelui și în mod automat trecea la conducerea acestei Curți, care iarăși se vrea o remaniere de cadre inclusiv în această instituție foarte principală, pentru că Curtea Supremă, prin reformatarea ei, ar trebui să dea un exemplu pentru toate instanțele ierarhic inferioare. Dacă Curtea Supremă va fi un exemplu, eu cred că se vor schimba lucrurile și la etajele de mai jos ale justiției moldovenești.
Rămâne în picioare problema cu acest Consiliu Superior al Magistraturii, dar cred că va fi urmată, în ultimul timp mai mult se vorbește despre Consiliul Procurorilor, care iarăși vine să se reformateze, vin în toamnă și alegerile. Iată am văzut că un membru a fost demis prin decretul președintelui și acolo de asemenea vor fi schimbări mari. Deci, acesta ar fi un început de curățare a sistemului de cadrele care au fost de fapt o moștenire de la regimul anterior, oligarhic, cleptocratic, cu persoane numite în funcții de Plahotniuc în persoană.”
Europa Liberă: Apropo despre acest lucru, chiar dacă guvernarea încă nu are 100 de zile, în acest moment deja se confruntă cu anumite critici, pentru felul cum își imaginează că poate face aceste remanieri în instituții. Dvs. cum priviți aceste critici?
Victor Ciobanu: „Punctul 1: este firesc ca opoziția să critice guvernarea; punctul 2: cred că tentativa anterioară a guvernării comune a socialiștilor în bloc cu ACUM a demonstrat faptul că concursurile nu sunt eficiente și perioada aceasta de tranziție de la stat capturat la un stat normal, un stat de drept spre care tindem trebuie să se facă prin anumite asumări de responsabilitate. Iată că văd că PAS a înțeles acest lucru, a tras concluzii din eșecurile anterioare și vrea să meargă în forță prin anumite chiar asumări la numiri, renunțând la concursuri și forțând, într-un fel, ritmul acestor reforme.”
Europa Liberă: Să înțeleg că sprijiniți această abordare?
Victor Ciobanu: „Da, eu o sprijin. Eu și colegii mei chiar în 2019, lansând atunci platforma Art. 2 din Constituție, chiar insistam pe conceptul unei justiții tranzitorii pe o perioadă limitată în timp, cu atribuții foarte clare, să facem unele lucruri foarte rapid. Am avut și exemplul Georgiei în față, care pur și simplu a scos tot efectivul din poliție și l-a rotat de câteva ori până s-a ajuns la o componență a acestor funcționari de stat, a polițiștilor care deja își fac meseria și corupția la acest nivel a fost practic lichidată în Georgia.”
Europa Liberă: Dvs., ca și observator dintr-o parte, probabil aveți tot dreptul la propria opinie, dar pentru niște autorități care declarau anterior că tot ce se face trebuie să se facă cu respectarea legislației, a regulii și a standardelor nu e un mesaj ambiguu acesta că renunțăm la concursuri și ne asumăm responsabilitatea pentru oamenii pe care îi numim?
Victor Ciobanu: „Nu cred că este ambiguu. Este un alt model, de fapt, de a acționa în cadrul guvernării, pentru că modelele sunt diferite. De exemplu, în momentul când se schimbă administrația președinților din Statele Unite, remanierile au loc de sus până jos – de la procurorul general, secretarul de stat, politica externă ș.a.m.d. și în acest mod, președintele își asumă anumite responsabilități. La noi, da, apar întrebări, pentru că nu avem un regim prezidențial, că e o republică parlamentară. Cu toate acestea, eu cred că guvernarea acționează în condițiile legii, pentru că vedem că schimbă anumite legi, ca pe urmă, conform acestor legi, să facă aceste remanieri.”
Europa Liberă: Apropo despre schimbările deja înfăptuite, anterior parlamentul, majoritatea PAS din parlament a schimbat regulile de numire a șefului la CNA și regulile de destituire eventuală a procurorului general. Cu ce vă așteptați să se încheie această poveste?
Victor Ciobanu: „Eu sunt absolut încrezut că va fi schimbat șeful CNA. Deocamdată asistăm la un război mai mult mediatic între procurorul general și actuala guvernare, pentru că vedem că ei comunică prin intermediul presei și al Facebook-ului, deci fac declarații tari și de o parte, și de alta. În ultimul timp am observat o „înmuiere” a poziției procurorului general, care mai întâi a fost mult mai dură, pe urmă a propus anumite colaborări și iată că prin ultimul mesaj iarăși propune o colaborare împreună cu guvernul și parlamentul în vederea elaborării unei strategii complexe de recuperare a banilor fraudați.
Și atunci apare întrebarea firească: ce a făcut procuratura până acum, pentru că strategia în fond este simplă - se caută banii, se găsesc, se arestează activele respective și se recuperează banii? Și în niciunul din aceste puncte eu nu văd nici rolul parlamentului, ca organ legislativ, nici rolul executivului, pentru că nu guvernul recuperează banii, pentru asta sunt organele abilitate.
Și atunci iarăși revenim la aceeași întrebare retorică: ce a făcut procuratura până acum, haideți dacă nu 7 ani de la fraudă, dar cel puțin 2 ani de când dl Stoianoglo este numit în funcția de procuror general?
Deci, dacă o spunea la învestire și la începutul mandatului era, probabil, ceva firesc, acum mi se pare deja prea târziu, de aceea înclin să cred că și soarta lui este, într-un fel, deja decisă de actuala guvernare și probabil că până la urmă se va sfârșit cu demisia.”
Europa Liberă: Dinspre guvern cea mai importantă mișcare care s-a produs e această majorare de pensii, dincolo de deconspirarea unor scheme, de exemplu, cu achiziția de blanchete pentru pașapoarte etc. Ce își doresc, din punctul Dvs. de vedere, autoritățile guvernamentale să se întâmple cu această majorare?
Victor Ciobanu: „Mai întâi, aș saluta această decizie, pentru că eu cred că actuala guvernare este mult mai matură decât cea din 2019 și a tras concluziile respective. Dacă ne amintim, atunci guvernul a început cu majorarea TVA, cu tot felul de lucruri extrem de nepopulare, acum vine cu o decizie politică și aici să facem diferența între o decizie politică matură și populism cras.”
Europa Liberă: De ce nu e populism?
Victor Ciobanu: „Pentru că putem să ne cramponăm încă 10, 20, 30 de ani în paradigma asta tehnocrată, cvasi-liberală și să zicem: uite, n-avem bani, de aceea nu putem plăti pensii ș.a.m.d., iată când o să avem, atunci o să plătim. Nu este corect.
În primul rând, un stat responsabil nu poate să-și permită să-și dea venituri mai mici decât ține existența. Asta este poziția mea, de aceea am fost un pic mirat. Când s-a spus la 2.000, mi-am zis: păi, minimumul de existență e 2.100, deja aceștia 100 de lei nu mai fac mare lucru acolo, de ce nu s-a ajuns până la acolo? Și cred că acesta trebuia să fie venitul minim universal pentru toți, pentru că totuși cei cu pensii de invaliditate oricum rămân la 1.500, 1.400 și 1.000 de lei. Or, acestea sunt persoane cu dizabilități și nu au cheltuieli mai mici decât pensionarii și, respectiv, societatea trebuie să-și asume în mod solidar veniturile acestei clase social-vulnerabile din societatea noastră.
Pe de altă parte, înțeleg că acesta este doar primul pas și acest prim pas a fost făcut cu dreptul: se majorează până la 2.000 pentru cei care au cotizat cu stagiul complet și la toate pensiile se indexează cu 3,86%. Anterior, pensiile se indexau fiind corelate și cu inflația, dar și cu salariul mediu pe economie și mi se pare mult mai corectă această abordare, pentru că salariile oricum cresc pe economie și atunci această majorare care este de 3% oarecum nesemnificativă ar crește până la 5, 6, 7% eventual și ar fi mai sesizabilă pentru pensionari.”
Europa Liberă: Deduc de aici că, din punctul Dvs. de vedere, este o mișcare corectă și din punct de vedere politic, și din punctul de vedere al echității sociale?
Victor Ciobanu: „Exact!”
Europa Liberă: Ne mișcăm mai departe și ajungem la opoziție, dle Ciobanu. Observația aceasta că a dat dovadă de un comportament amorf deocamdată s-ar putea datora faptului că lipsește energia dlui Dodon de pe acest flanc? Ce se întâmplă, din punctul Dvs. de vedere, în tabăra opoziției care, iată, ar trebui la sfârșitul acestei săptămâni să emită niște decizii pe interior? Cel puțin, socialiștii au zis că se întrunesc.
Victor Ciobanu: „Da, aici aș face iarăși o mică distincție, că totuși formal în opoziție avem și Partidul „Șor”, care din start a declarat că va fi o opoziție, dar una constructivă, a și demonstrat-o prin anumite votări înainte de a ieși în vacanță, când a susținut guvernarea.”
Europa Liberă: De ce, apropo, face formațiunea „Șor” asta?
Victor Ciobanu: „Cred că dacă ar fi o simulare a unui joc electronic la calculator, Șor își dorește o a doua, o a treia viață să-și cumpere, în așa mod demonstrându-și loialitatea față de guvernare. Pe de altă parte, avem socialiștii împreună cu Partidul Comuniștilor și Voronin, care, iată, ne declară că este gata să părăsească și președinția partidului, și eventual să plece și din marea politică...”
Europa Liberă: Precizarea e că Voronin, nu Dodon?
Victor Ciobanu: „Voronin, da, exact. La socialiști, probabil, trebuie tot să ne așteptăm la anumite regrupări. Totuși, eșecul a fost în două campanii consecutive – în cea prezidențială și în cea parlamentară – unul răsunător și aceasta nu poate să nu șubrezească pozițiile liderului Dodon în interiorul partidului. Deci, cu siguranță și pe interior, dar și pe exterior, vorbesc de partenerii socialiștilor din exterior, probabil acum se prefigurează anumite scenarii de schimbare a conducerii partidului, eventual de lansare a proiectelor alternative pe stânga, la care ar adera, probabil, o parte din actualul Partid Socialist.
Deocamdată încă nu știm exact ce se va întâmpla, dar cu siguranță se caută soluții în vederea revigorării acestui partid care a pierdut lamentabil pozițiile, pentru că ani în șir stânga era, cel puțin, 50 la 50 cu dreapta, dar, de fapt, chiar un pic mai mult, peste jumătate din electorat adjudeca Republica Moldova de stânga.”
Europa Liberă: Dispariția din peisaj a dlui Dodon parcă ar sugera că e gata să se retragă, de aceea vă întreb scurt pe doi: plecarea dlui Dodon acum sau mai târziu?
Victor Ciobanu: „Nu sunt sigur că ar fi chiar acum foarte repede, deși congresul care este anunțat ne-ar sugera o asemenea variantă. Oricum nu cred că sunt la momentul actual, până în decembrie, când este anunțat congresul, lideri de aceeași greutate ca Dodon, ca să-l substituie fără mari pierderi de imagine socialiștii. Probabil se va mai lucra pentru a scoate în evidență acești lideri care vor veni în schimbul lui Dodon și abia ulterior se va purcede la această schimbare.”