Înțeleg și sprijin dorința legislatorilor de a pune la adăpost simbolurile naționale ca nu cumva să fie pângărite, din neglijență sau cu bună știință, de tot felul de profitori. Mai ales în campanii electorale. Să-și pună pofta în cui și să aibă răbdare candidații până câștigă fotoliul, după care poftim-pojaluista tricolorul la pachet cu mercedesuri, covoare la poartă și reședința de vară cu ferma de fazani.
De la o seamă de vreme, în sfârșit s-a pus interdicție și pe folosirea lui Putin pe panouri publicitare și pliante. Numai că amenzile mi se par de-a dreptul neserioase. Cineva care s-ar încumeta să facă un selfie electoral cu Ștefan cel Mare, până la buric sau cu tot cu paloș, riscă o amendă de 35 de euro.
Măi-măi-măi, ce mai pedeapsă!
Dacă amenda pentru o niscaiva petrecere de familie, nu cea la care v-ați gândit, ci una fără barosani, s-a ridicat la un plafon usturător, poate s-ar cuveni o sancțiune mai drastică și pentru delictul impietății civice? Ca la Putin. Ai lezat augustele sentimente, faci pârnaie. Dar ca să fie consecvenți, legislatorii ar trebui să pună la adăpost nu doar imnul național, ci toate operele muzicale de mare notorietate. Așa cum au reușit mastodonții internetului, care zăgăzuiesc orice furt intelectual. Ciuciu ar fi pus cineva laba pe cunoscuta operă muzicală a lui Gheorghi Sviridov „Vremea, vperiod!”, da, aia ta-ta-ta-ta-taa..., piesă pe care candidata partidului cu viză de reședință la Orhei s-a gândit să o folosească drept fundal muzical pentru intrarea spectaculoasă în scenă și, mai ales, pentru ieșire.
Acest furt electoral în mod inevitabil îi nemulțumește pe comuniști, care se declară moștenitori a tot ce a fost sovietic. Or, melodia lui Sviridov era vinieta muzicală a principalului jurnal de știri de la singura televiziune centrală de pe atunci. Dar nici socialiștilor nu le prea ticnește că Șor încearcă să smântânească emoțiile nostalgice pe care partidul secero-ciocănit le cultivă cu atâta migală. Drept că nici socialiștii nu-s merși la biserică, vorba vine. Și ei, la rândul lor, au șterpelit fără scrupule șlagărul megapopular interpretat pe vremuri de Valeri Siutkin. Ei au folosit piesa rebrenduită drept obuz muzical în cel mai recent spot video de promovare a candidatului socialist cu brevet de independent.
Și când în loc de „Konecino, Vasea” am auzit „Kaneșna, Igori” parcă nu mi-a picat bine.