Linkuri accesibilitate

„Unul mai gospodar, mai integru, mai român sau mai „depolitizat” ca celălalt” (Silviu Tănase/Timpul)


Cum ar putea contribui România la scoaterea Republicii Moldova de sub influența propagandei pro-ruse? (Ileana Racheru/Cotidianul).

Radio Chișinău îl citează pe consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun care consideră că disputa dintre Consiliul Superior al Magistraturii și judecătorii care au solicitat convocarea unei ședințe extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor relevă o rezistență din partea sistemului judecătoresc, în contextul în care mai mulți magistrați riscă să rămână fără imunitate și să fie cercetați penal. El a subliniat că implicarea instanțelor de judecată vine doar să dăuneze unui proces normal de activitate a CSM, care este organ de auto-administrare judecătorească, dar că, pe de altă parte, CSM trebuia să dispună convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, la o dată potrivită pentru toți magistrații. „Miza este foarte mare pentru unii judecători. Vă dau un exemplu: dacă un judecător este eliberat din funcție pentru îmbogățire ilicită, pentru fapte de corupție, nu va beneficia de garanții sociale pe care le au alți judecători, va avea o pensie simplă'', a spus Ion Guzun.

În scrutinul pentru alegerea primarilor și consilierilor de toate nivelurile, candidații trebuie să vorbească despre politici concrete legate de problemele de zi cu zi ale cetățenilor și mai puțin despre lucruri generale. De această opinie este expertul în politici publice Ștefan Gligor, transmite IPN. În opinia lui, acest lucru nu se întâmplă în municipiul Chișinău. În opinia lui, cei mai cunoscuți doi candidați, cel al Partidului Socialiștilor și cel al blocului ACUM, au o abordare mai mult generală decât particulară. „Eu mi-aș fi dorit să văd discuții la subiect”, a menționat Ștefan Gligor.

Silviu Tănase scrie într-un editorial pentru ziarul Timpul despre marea campanie pentru fotoliul de edil al capitalei care deja a început, iar candidații au pornit să-și dreagă ofertele electorale. „Unul mai gospodar, mai integru, mai român sau mai „depolitizat” ca celălalt”, subliniază autorul. Chiar dacă oferta este generoasă, mare ar fi miracolul dacă măcar unul va reuși să rezolve problemele grave în care se află Municipiul, consideră Tănase. „Nu cred că geopolitica i-a încurcat pe consilierii municipali sau pe primarii din ultimii 20 ani să asigure tot municipiul cu apă potabilă și canalizare, ci incompetența și indiferența”, opinează autorul. Tănase a adăugat că și alegătorul are partea sa de vină. „Noi, ani în șir, am dat votul pentru tot soiul de aventurieri incompetenți și fără viziune, care ne abureau cu principii, valori, anticorupție, meritocrație și tot felul păcăleli de adormit copii, care după ce se vedeau în fotolii furau ca în codru și scuipau pe toate promisiunile făcute”, consideră Tănase.

Cum ar putea contribui România la scoaterea Republicii Moldova de sub influența propagandei pro-ruse? – se întreabă Ileana Racheru, expertă din România, specializată în spațiul ex-sovietic, într-un editorial publicat pe portalul Cotidianul. Autoarea amintește că săptămâna trecută, compania Telestar Media, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, a anunțat, printr-un fals act de mărinimie, că va ceda frecvența națională a Canal 2 către TVR Moldova. În opinia sa, revenirea TVR în casele din stânga Prutului este o veste îmbucurătoare, dar și o măsură insuficientă pentru afirmarea caracterului special al relației R. Moldova cu România, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiții, precum și pentru realizarea obiectivului strategic al integrării acesteia în Uniunea Europeană. E nevoie de o strategie reală pentru crearea spațiului mass-media comun România-R. Moldova, care ar include, printre altele, pătrunderea dincolo de Prut a televiziunilor românești private și serioase, susținerea presei independente din R. Moldova și a ONG-urilor care se ocupă de „afacerile” presei.

Portalul Mold-Street scrie că un fost funcționar în Parlament e obligat să întoarcă statului circa șase milioane de lei. Procuratura Generală a anunțat evoluții pozitive în dosarul penal privind falsurile introduse în cate publice de către un funcționar în Parlament, care a cauzat acest prejudiciu bugetului de stat. Anterior, în anii 2001-2005 el era președintele unei comisii parlamentare. E vorba de scandalul de modificare a legii cazinourilor, izbucnit în vara anului 2010. Atunci, ca urmare a unor modificări operate în lege, cazinourile au beneficiat de o reducere la jumătate a costului de întreținere a cazinourilor, pentru o perioadă de jumătate de an.

Ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko declarat pentru Jurnal TV că Uniunea Europeană va urmări, dacă instituțiile independente din Republica Moldova lucrează în modul necesar. Șeful Delegației UE susține că subiectul funcționării independente a sistemului justiției și instituțiilor persistă întotdeauna în discuțiile cu liderii de la Chișinău. Michalko mai spune că pentru reformarea justiției este necesar de întreprins pași rapizi. „Trebuie luate decizii despre cum se va face, care va fi sistemul de a începe activitatea respectivă. Aici se are în vedere adoptările legislative. După asta, formarea instrumentelor necesare: evaluarea celor care activează în sistem. Deja vom vedea cât de repede acest lucru se poate mișca, important este să existe progres și să existe perspective clare”, a declarat oficialul european.

Ion Crețu, avocatul omului de afaceri Veaceslav Platon, susține că miliardul de dolari din sistemul bancar a fost furat de fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, prin intermediul fostului primar de Orhei, Ilan Șor, transmite TV8. Avocatul susține că a ajuns la această concluzie după ce a studiat 50% din rulajele bancare care au fost efectuate. Potrivit lui, „ceea ce a furat Plahotniuc, i-a fost incriminat lui Platon”.

XS
SM
MD
LG