Fiecare liceu poate să aleagă dacă introduce examene standard de înmatriculare, după o metodologie aprobată săptămâna trecută, care are scopul să asigure că înmatricularea se face pe baza cunoștințelor reale ale candidaților.
Actualmente, admiterea se face în baza mediei notelor primite de elevi în gimnaziu, iar liceele puteau organiza și până acum „probe suplimentare” pentru trierea candidaților. Dar este pentru prima dată când guvernul le oferă posibilitatea să opteze pentru examene standard, pe care le va organiza Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE).
Liceul „Mircea Eliade” din capitală a organizat trei ani la rând propriile probe suplimentare, dar a renunțat la ele. Directorul adjunct al instituției, Grigore Vasilache, a spus Europei Libere că „Mircea Eliade” are un filtru mai bun: a doua limbă de predare în liceu fiind o limbă străină, cunoașterea francezei sau germanei la nivelul B1, B2 este obligatorie.
„Noi avem limba a doua străină din clasa a 5-a și punem condiția ca elevii să aibă nota în certificatul de absolvire a gimnaziului sau un document de la o școală de limbi străine”, a spus Vasilache. El a adăugat că, după instituirea acestui filtru, în 2017-2018, mulți candidați externi (care nu au învățat la „Mircea Eliade” și în ciclul gimnazial) și-au retras cererile de înmatriculare.
„Poate la anul, avem încredere în propriile note”
Înmatricularea la liceu pe baza mediei notelor din gimnaziu a cauzat controverse în trecut: unele licee nu au încredere că notele primite de elevi care au făcut ciclul gimnazial în altă parte reflectă nivelul real de cunoștințe al acestora.
Nu este însă și cazul liceului „Mihai Eminescu” din Bălți, o școală cu 2000 de copii, care nu se grăbește să instituie examene standard de admitere. La acest liceu se înscriu în majoritatea cazurilor elevi care au făcut ciclul gimnazial tot la „Mihai Eminescu”.
„Nu considerăm necesare aceste examene anul acesta, noi credem notelor pe care le au elevii noștri”, a spus Europei Libere directoarea liceului, Nina Grapa.
Instituția sa planifică să înmatriculeze anul acesta patru clase de liceu cu un total de circa 110 elevi, deși va avea 195 absolvenți de gimnaziu. Un sondaj făcut în timpul iernii arată că, după absolvirea gimnaziului, mulți elevi vor opta pentru colegii și școli profesionale.
Grapa admite că examene de înmatriculare pot fi organizate în viitor, poate chiar „la anul”.
Examenele – un stres, dar nu pentru toți
Liceele care optează pentru examenele standard de admitere organizate de ANCE, ca „Vasile Alecsandri” din capitală, spun că se confruntă cu un număr mare de cereri de înmatriculare, dar nu vor să treacă prin chinul organizării unor „probe suplimentare”.
Examenele standard se organizează la istorie pentru profilul umanitar și la matematică pentru profilul real, iar liceele doritoare trebuie să depună solicitări la ANCE până la sfârșitul lunii aprilie.
- Te-ar putea interesa și: Elevii fug de științele exacte | Rectorul UTM: „Vom rămâne o colonie de tehnologie, dar nu o țară care dezvoltă cercetare”
Ideea unor asemenea examene este salutată chiar și de Grigore Vasilache de la „Mircea Eliade”, chiar dacă liceul său optează să nu participe, având propriile filtre „naturale” de selecție. În discuția cu Europa Liberă, el a respins ideea că examenele de înmatriculare pot supune elevii unui stres suplimentar.
„Ar fi cazul să uităm de ideea aceasta, nu e niciun fel de stres: elevul care știe se duce și scrie testul fără nicio problemă”, a spus Vasilache, adăugând: „Se stresează cei care speră sa folosească alte metode”.
ANCE a spus deja că examenele de înmatriculare în licee, așteptate în luna iulie, vor fi monitorizare cu ajutorul camerelor video.
Prea mulți candidați la liceu, prea puțini în școlile de meserii
Liceul, sau mai exact examenele de bacalaureat cu care se încheie învățământul liceal, reprezintă o etapă obligatorie pentru continuarea studiilor la universitate – o evoluție preferată de cei mai mulți tineri moldoveni (și părinții lor).
„Mircea Eliade”, de exemplu, a avut anul trecut 221 de cereri de înscriere la liceu pentru 95 de locuri în clasele liceale.
În teorie, introducerea unor examene standard de înmatriculare în licee poate descuraja potențialii candidați și îi poate redirecționa spre învățământul profesional-tehnic, inclusiv școlile de meserii și colegii. Acolo există un deficit de elevi pe care ministerul Educației îl vrea redus.
Cu mai puțini elevi, este de acord și Grigore Vasilache de la „Mircea Eliade”. Astfel, liceele se pot concentra mai mult pe calitatea studiilor. Pentru că orice nemulțumiri ar avea liceele față de calitatea studiilor și notelor din gimnazii, argumente similare au și universitățile, când trebuie să selecteze studenți dintre absolvenții de liceu.
📰 Europa Liberă este și pe Google News