Politologul Dionis Cenușă susține că, acum 4 săptămâni observa cum PDM ar dori să se despartă de trecutul său politic negativ, însă puțini au rămas convinși de pașii întreprinși. După cum informează Tribuna, Dionis Cenușă scrie că, varianta auto-lustrației democraților nu rămâne fără atenție.
„Ex-Premierul Sandu a recunoscut că nu ar exclude o cooperare cu democrații, dacă aceștia curăță partidul și îi lipsesc pe socialiști de suport politic”. Politologul afirmă că Maia Sandu a făcut coaliții situaționale cu forțele pro-ruse pentru a lovi în democrați. În opinia sa, în aceeași manieră, PAS poate merge la un „parteneriat’” cu cei care au construit în trecut elemente ale „statului capturat”, pentru a-i scoate de la putere pe foștii aliați conjuncturali – PSRM, a precizat Cenușă.
Jurnaliștii de la Moldova.org au discutat cu Bușra Zeynep Șen – profesoara de origine turcă de la București, a cărei extrădare a fost cerută de autoritățile regimului Erdogan.
Ea a afirmat că după toate câte a făcut guvernul turc, toți sunt cu ochii în patru. Totuși, femeia nu s-a gândit vreodată că autoritățile turcești vor trece prin aceste procese doar pentru ea. „Sunt doar o persoană de 24 de ani, am locuit în Turcia doar patru ani, când am studiat la universitate. Ce aș fi putut eu face încât ei să depună atâtea eforturi ca să mă aducă înapoi?”, se întreabă femeia.
Reprezentantul Centrului de Cercetări Strategice și Reforme, Alexandru Stahurschi, citat de portalul Noi.md, este de părere că societatea trebuie să susțină Procuratura Generală. Stahurschi spune că a auzit foarte multe comentarii pozitive despre noul procuror general și despre activitatea lui atunci când acesta ocupa funcția de procuror al Găgăuziei. „Foarte rar în societatea noastră poți să spui despre cineva că este profesionist și foarte rar când poți să spui despre cineva că este un om de stat”, a afirmat Stahurschi.
Radio Chișinău îl citează pe deputatul Igor Munteanu care afirmă că la Strasbourg s-a discutat despre condiționalitățile ferme în contextul preluării guvernării de la Chișinău de către un grup politic cu vederi ne-europene. Un subiect special al discuției a ținut de evaluarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Igor Munteanu a atenționat că multe din protocoalele semnate în grabă în ultimii ani în formatul 5+2 creează un cerc vicios, contrar interesului național al RM, de favorizare a unor grupuri și interese ostile, atenționează deputatul.
Ziarul Național scrie că întreținerea clădirii Președinției, reparate de turci, dar și complexului de la Condrița unde locuiește Igor Dodon cu familia sa, costă bugetul de stat câte zece milioane de lei anual. Cifra a fost făcută publică de ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță în Parlament, în contextul discuțiilor la proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2020. Deputații din fracțiunea PPDA au propus reducerea cheltuielilor Președinției, estimate la peste 35 de milioane de lei în 2020, la nivelul celor din anul 2016, când a preluat Igor Dodon mandatul și instituția prezidențială a cheltuit circa 17 milioane de lei, dar ceilalți parlamentari nu au fost de acord. Jurnaliștii scriu că Pușcuță a sărit în apărarea lui Dodon, afirmând că majorarea este determinată de legislația nouă cu privire la salarizarea în domeniul bugetar, întrucât vor crește salariile angajaților de la Președinție.
Jurnaliștii de la portalul economic Mold-Street se întreabă unde a dispărut averea de sute de milioane a sindicatelor. După destrămarea URSS, organizația sindicală a moștenit o avere impresionantă, estimată la 200 de milioane de dolari – imobile, stațiuni turistice, sanatorii, baze sportive, tabere de odihnă. Multe dintre acestea nu mai există, ca și fostul Palat al Sindicatelor din Chișinău, demolat, în locul căruia se ridică un centru comercial, se scrie în material. Mold-Street a relatat într-o investigație cum unele imobile din centrul Chișinăului, deținute de sindicate au fost preluate de companii offshore, afiliate omului de afaceri Ilan Shor, la prețuri mai mici decât cele de pe piață.
Jurnalistul Alexandru Fosa de la portalul Unimedia a publicat o investigație video intitulată „Paradisul din pariuri sportive”. El menționează că Chișinăul a fost împânzit de publicitatea portalurilor de pariuri sportive, care folosesc imaginea sportivilor cu renume ca să atragă jucători moldoveni. Este vorba despre o industrie de miliarde de lei pe an, din care statul, până în acest an, nu câștiga nimic, se scrie în material. „Vorbim despre o piață cu un rulaj de cel puțin un miliard de lei pe an, care este, potrivit unor estimări, chiar de două miliarde. Din acești bani, la buget nu ajunge nimic”, afirmă Fosa.