Un început cu dreptul pentru proaspăta directoare a Palatului de cultură din Ungheni, interpreta de muzică populară Silvia Zagoreanu. Cu câteva zile înainte de începutul primăverii, a organizat aici o șezătoare ca altădată, vorba dânsei, la care doritorii, îmbrăcați în costume populare, au venit cu bună dispoziție și toate cele necesare pentru lucru. Principala îndeletnicire în acea zi a fost confecționarea mărțișoarelor. Alături de Silvia Zagoreanu s-a aflat și buna sa prietenă, jurnalista și interpreta de muzică populară Veta Ghimpu-Munteanu.
Pînă la 27 martie, ziua în care va fi marcat centenarul unirii Basarabiei cu România, la Călărași vor fi instalate, pe aleea domnitorilor, busturile lui Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza. Declarația îi aparține președintelui raionului, Sergiu Artene, și a fost făcută pentru „Expresul”. Bustul lui Mihai Viteazul este la Călărași din vara anului trecut, fiind o donație a Societății culturale „Mihai Viteazul” din Ploiești. Bustul lui Alexandru Ioan Cuza este deja turnat și, în scurt timp, va ajunge la Călărași. Cheltuielile pentru acesta și le-a asumat Consiliul raional. Ambele busturi sunt din bronz și cântăresc câte 200 de kilograme.
De acum înainte, cele 63 de sculpturi din Ungheni, realizate în cadrul tradiționalelor tabere de sculptură de aici, vor fi însoțite de plăcuțe speciale, unde cei interesați vor putea găsi informația necesară cu privire la fiecare sculptură în parte: denumirea, autorul, anul creării. Primăria a cheltuit în acest scop 9750 de lei, plăcuțele fiind realizate dintr-un material rezistent, care, susțin producătorii, va ține cel puțin zece ani. Totodată, a fost editat, în premieră, și un Catalog al sculpturilor din oraș, cu un tiraj de 1000 de exemplare. Primele sculpturi, din lemn și din piatră de Cosăuți, au apărut la Ungheni cu circa 15 ani în urmă. Printre sculptorii care le-au realizat se numără Dumitru Verdianu, Ion Zderciuc, Tudor Cataraga, Ioan Grecu și mulți alții.
[Transcriere: Tamara Grejdeanu]