Ştiri
Un nou record negativ în R. Moldova: 632 de cazuri noi de infecție cu COVID-19 și 12 decese
Joi s-au înregistrat 632 de cazuri noi de infecție cu COVID-19 R. Moldova, cel mai mare număr de la constatarea primului caz de contaminare cu coronavirus. Cu excepția a șase cazuri, toate sunt cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri noi, 290, au fost semnalate la Chișinău. S-au înregistrat și 12 noi decese, ridicând totalul la 1036.
Vezi ultimele știri
SUA: Curtea Supremă susține legea care interzice TikTok dacă rămâne în mâinile chinezilor
Curtea Supremă a Statelor Unite a susținut vineri, în unanimitate, legea federală care interzice TikTok începând de duminică dacă platforma nu este vândută de compania sa mamă din China.
Instanța supremă americană a considerat astfel că riscul pentru securitatea națională reprezentat de legăturile TikTok cu China este mai grav decât îngrijorarea legată de îngrădirea liberei exprimări pe platforma cu 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite.
Associated Press scrie că vânzarea TikTok nu pare iminentă și, deși experții au declarat că aplicația nu va dispărea de pe telefoanele utilizatorilor existenți odată cu intrarea în vigoare a legii la 19 ianuarie, noii utilizatori nu o vor putea descărca, iar actualizările nu vor mai fi disponibile.
Respingând o contestație, judecătorii au decis în unanimitate că legea, adoptată de o majoritate bipartizană covârșitoare în Congres anul trecut și semnată de președintele democrat Joe Biden, nu a încălcat protecția oferită de Primul Amendament al Constituției SUA împotriva limitării de către autorități a libertății de exprimare.
„Nu există nici o îndoială că, pentru mai mult de 170 de milioane de americani, TikTok oferă o modalitate distinctă și extinsă de exprimare, un mijloc de implicare și o sursă de sentiment de apartenență la comunitate. Cu toate acestea, Congresul a stabilit că vânzarea este necesară pentru a răspunde îngrijorărilor sale întemeiate privind securitatea națională în ceea ce privește practicile de colectare a datelor și relația TikTok cu un adversar străin”, a declarat instanța în avizul nesemnat, citat de Reuters.
S-ar putea opune Trump?
Agențiile de presă notează că decizia ar putea să nu fie pe placul președintelui ales Donald Trump, care va depune jurământul luni și care are 14,7 milioane de urmăritori pe aplicația acuzată în ultima vreme că ar fi favorizat manipulări electorale - cea mai faimoasă fiind cea care l-ar fi ajutat pe Călin Georgescu să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale din România, între timp anulat.
Nu este însă clar ce opțiuni are Trump pentru a reveni asupra iminentei interdicții odată ce se va instala la Casa Albă.
Legea permitea o pauză de 90 de zile în ceea ce privește restricțiile impuse aplicației în cazul în care se înregistrau progrese în vederea unei vânzări înainte ca interdicția să intre în vigoare (altfel spus, până duminică).
Disputa privind legăturile TikTok cu China, scrie Reuters, a ajuns să întruchipeze competiția geopolitică dintre Washington și Beijing. Statele Unite au declarat că sunt îngrijorate de faptul că TikTok colectează mari cantități de date despre utilizatori, inclusiv informații sensibile privind obiceiurile de vizionare, care ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez prin constrângere.
- Te-ar putea interesa și: Joe Biden avertizează că SUA ar putea fi acaparate de oligarhi. Ce-i atrage pe miliardari spre noua administrație Trump?
Oficialii au avertizat, de asemenea, că algoritmul care alimentează ceea ce văd utilizatorii pe aplicație este vulnerabil la manipularea de către autoritățile chineze, care îl pot utiliza pentru a modela conținutul de pe platformă într-un mod dificil de detectat.
TikTok a negat mereu aceste acuzații, subliniind că SUA nu au prezentat dovezi că China ar fi încercat să manipuleze conținutul de pe platforma sa din SUA sau să colecteze date ale utilizatorilor americani prin intermediul aplicației.
Europenii se mai gândesc
TikTok are probleme și în Europa. Scandalul alegerilor din România a făcut Comisia Europeană să promită că va analiza cum lucrează aplicația în condiții de „stres politic” - iar plângerile că firma chineză încalcă legislația vieții private abundă.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat după „șocul Georgescu” că democrațiile trebuie să fie protejate împotriva ingerințelor străine. Autoritățile de reglementare ale UE vor evalua dacă politicile de publicitate ale TikTok și sistemele pe care le utilizează pentru a recomanda conținut utilizatorilor încalcă Legea privind serviciile digitale (DSA), care vizează prevenirea răspândirii dezinformării și stoparea activităților ilegale online.
În Albania, prim-ministrul Edi Rama a anunțat la sfârșitul lunii decembrie că va „bloca TikTok timp de un an”. Decizia sa a fost alimentată de indignarea provocată de înjunghierea mortală a unui tânăr de 14 ani în noiembrie, în urma unei serii de discuții pe care adolescentul le-a avut pe rețelele de socializare.
Există un „model foarte deranjant” pe TikTok, a declarat Rama pentru POLITICO în comentarii scrise, săptămâna aceasta - și este legată de preocupările tot mai mari cu privire la modul în care rețelele afectează sănătatea mintală și siguranța tinerilor.
Tot în Europa, un grup organizații care militează pentru protecția vieții private online au declarat joi la Viena că au depus plângeri în mai multe țări europene împotriva a șase companii chineze, inclusiv TikTok, acuzându-le că au trimis „ilegal” datele personale ale europenilor în China.
„Având în vedere că China este un stat autoritar care spionează cetățenii, este foarte clar că nu oferă același nivel de protecție a datelor ca UE”, a declarat Kleanthi Sardeli, avocat specializat în protecția datelor, la conferința de presă în care s-a anunțat depunerea plângerilor în instanțe din Olanda, Belgia, Austria, Grecia și Italia.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Rusia: Trei avocați ai lui Aleksei Navalnîi, condamnați la închisoare pentru „extremism”
Un tribunal din Rusia a condamnat vineri, 17 ianuarie, trei avocați ai lui Aleksei Navalnîi la pedepse între trei și cinci ani de închisoare. Ei au fost acuzaţi de participare la organizaţia lui Navalnîi, considerată extremistă de regimul de la Moscova.
Avocații fostului politician de opoziție au fost acuzaţi că i-au transmis lui Aleksei Navlanîi – încarcerat în Rusia începând din ianuarie 2021 şi până la moartea sa în închisoare, pe 16 februartie 2024 – informaţii care i-au permis să „planifice, pregătească şi comită infracţiuni penale extremiste” din închisoare.
Vadim Kobzev, Igor Sergunin și Alexei Liptser au fost acuzați, de asemenea, că au ajutat la transportul ilegal al manuscriselor lui Navalnîi care au devenit baza volumului său de memorii, Patriot.
Kobzev a primit o pedeapsă de închisoare de 5 ani și jumătate, Lipster a fost condamnat la 5 ani, iar Sergunin, singurul care și-a recunoscut vina, la 3 ani și jumătate. Toți trei se află în arest preventiv din octombrie 2023.
„Aceasta este o persecuție politică ilegală”, a transmis pe Telegram o asociație juridică din Rusia, „Pervîi Odtel”, care reprezintă persoanele acuzate de infracțiuni majore.
„Avocații nu sunt parteneri sau complici ai clienților lor, ei le oferă apărarea, al cărei drept este consacrat în Constituția Rusiei”, a transmis asociația juridică.
Persoanele prezente în sala de judecată la citirea sentinței au început să scandeze „Băieți, sunteți eroi! Suntem mândri de voi!” în timp ce cei trei avocați stăteau în cușca rezervată inculpaților.
„Vadim, Alexei și Igor sunt deținuți politici și trebuie eliberați imediat”, a reacționat pe X Iulia Navalnaia, văduva regretatului politician.
Până la pronunțarea verdictului, procesul celor trei avocați ai lui Navalnîi s-a desfășurat cu ușile închise. Publicația Mediazona a relatat că mai mulți jurnaliști care au sosit pentru a relata audierea au fost reținuți de poliție.
De asemenea, procurorii ruși au emis mandate de arestare pentru alți doi avocați ai lui Navalnîi, Olga Mihailova și Aleksandr Fedulov, pentru aceleași acuzații, dar aceștia au fugit din țară înainte de a putea fi reținuți.
- Citește și: Supraviețuirea în închisorile rusești și mâncarea „înfricoșătoare” de care au parte deținuții
Grupurile lui Navalnîi și organizația sa au fost etichetate ca extremiste și interzise în Rusia în iunie 2021. Două luni mai târziu, Navalnîi, care se afla deja în închisoare pentru acuzații pe care el și susținătorii săi le-au numit motivate politic, a fost găsit vinovat de crearea unei organizații extremiste.
În consecință, un tribunal din Moscova i-a dublat pedeapsa cu închisoarea, care a ajuns astfel la 19 ani. Acuzațiile împotriva lui Navalnîi au fost văzute pe scară largă ca o răzbunare pentru eforturile sale de a expune ceea ce el a numit ilegalitățile, corupția și represiunea omniprezente din sistemul politic al lui Vladimir Putin.
- Te-ar putea interesa și: Navalnîi a fost otrăvit în închisoare până a murit - The Insider
Navalnîi a fost cea mai puternică voce a opoziției din Rusia și a organizat mitinguri antiguvernamentale uriașe înainte de a fi închis. A murit în închisoare în februarie 2024 în circumstanțe misterioase.
Raportul oficial al autopsiei a spus că hipertensiunea arterială și alte boli au cauzat o tulburare a bătăilor inimii care a dus la moartea lui Navalnîi.
După moartea lui Navalnîi, oficialii au refuzat să predea cadavrul mamei sale mai mult de o săptămână, ceea ce a dus la acuzații din partea susținătorilor săi că regimul a încercat să ascundă dovezi ale uciderii sale.
În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic asemănător lui Noviciok, dar a supraviețuit după ce a fost transportat cu avionul în Germania și tratat acolo. Navalnîi l-a acuzat pe Putin că a ordonat otrăvirea sa atunci, afirmație negată de Kremlin.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Moldova cere partenerilor internaționali generatoare electrice și centrale cu turbine pe gaz
R. Moldova va activa Mecanismul de protecție civilă a Uniunii Europene și va solicita partenerilor internaționali generatoare electrice și centrale cu turbine pe gaz, potrivit dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 ianuarie.
Potrivit listei cu solicitări de asistență internațională, R. Moldova va solicita 11 turbine pe gaz. Una dintre acestea va avea puterea de 125 de megawați și 10 vor avea puterea de 10 megawați fiecare, toate urmând să fie instalate la centralele termoelectrice din Chișinău și Bălți.
Acestea vor asigura necesarul de electricitate în perioada caldă a anului, când CET-urile nu vor mai genera suficientă energie electrică.
Tot prin decizia CSE de joi, a fost solicitată asistență internațională pentru procurarea a 100 de generatoare, de rând cu climatizatoare pentru liceele cu predare în limba română din zona de securitate și stânga Nistrului, precum și pentru centrele de plasament și instituțiile medicale din mai multe raioane ale țării.
Vezi și reportajul din satul Copanca, raionul Căușeni, unde locuitorii se opun conectării la rețelele de curent și gaz din dreapta Nistrului
Tablete, boilere și aparate de aer condiționat pentru instituțiile din zona de securitate
Prin aceeași dispoziție, Ministerul Educației și Cercetării va oferi 350 de tablete pentru 9 instituții de învățământ din zona de securitate. Dintre cele 18 instituții de învățământ din localitățile afectate, inclusiv 10 din Zona de Securitate, în prezent: 8 instituții funcționează în regim online, iar alte 10 instituții care dispun de generatoare desfășoară lecții cu prezență fizică.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va oferi generatoare de curent electric în mod temporar pentru serviciul de eliberare al actelor de identitate din Tighina, primăria satului Copanca și întreprinderea pentru silvicultură Tighina a Agenției „Moldsilva”.
Membrii CSE au mai decis alocarea a 1,3 milioane de lei pentru procurarea mai multor dispozitive necesare asigurării continuității activității instituțiilor și serviciilor publice din unele localități din zona de securitate care au fost afectate de riscul apariției unor situații de criză energetică.
- Te-ar putea interesa și: Chișinăul dispune livrarea gazelor și curentului în câteva sate unite la sistemul energetic transnistrean
Banii vor fi utilizați la procurarea boilerelor, sistemelor de climatizare, aparatelor de aer condiționat și alte dispozitive pentru a asigura în special funcționarea grădinițelor, primăriilor, bibliotecilor și școlilor din localități precum Pârâta, Coșnița, Molovata Nouă sau Copanca.
Din rezervele de stat au fost eliberate corturi și o stație electrică diesel cu o putere de 100 kw pentru a fi utilizate de Penitenciarul nr. 12 din Tighina.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Elevii de clasa a IX-a vor face meditațiile la matematică în weekend
Meditațiile gratuite la matematică vor fi organizate sâmbăta. Despre aceasta a anunțat vineri, 17 ianuarie, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Lecțiile vor fi predate de circa 600 de profesori care au fost instruiți referitor la subiectele care urmează a fi predate elevilor de gimnaziu.
Ministrul Educației și Cercetării spune că meditațiile vor începe în următoarele săptămâni. În total, urmează să beneficieze de ele circa 6.000 de elevi de clasa IX-a.
Instruirile vor avea durata de 30-40 de ore și se vor desfășura în grupuri a câte 10 elevi.
Dan Perciun susține că, în curând va fi lansată o campanie pentru elevii de liceu, care vor dori să ajute elevii din clasa a IX-a să se pregătească de examene.
„Aceștia o să facă parte dintr-o rețea națională de suport, care va fi creată în ajunul examenelor. Liceenii vor beneficia de instruiri, îi vom invita la Chișinău sau în centrele raionale ca să îi pregătim”, a spus ministrul Educației și Cercetării.
Autoritățile din educație au decis să organizeze meditații gratuite, după ce la examenele de absolvire a gimnaziului de anul trecut cei mai mulți restanțieri, circa o mie, au fost la matematică.
- Te-ar putea interesa și: Meditații gratuite pentru absolvenții claselor a IX-a
Cheltuielile pentru salarizarea profesorilor vor fi acoperite de Banca Mondială în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității educației”.
Totodată, pentru a exclude fraudele, în 2025, testele examenelor naționale de absolvire a gimnaziului vor fi verificate în Centrele de examinare de la Chișinău.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
România: Autoritățile anunță un „posibil impact al unei drone” în regiunea Dobrogea
Autoritățile române au depistat „încălcări ale spațiului aerian”, după ce armata rusă a reluat atacurile cu drone asupra unor ținte din Ucraina în dimineața zilei de 17 ianuarie. Locuitorii din nordul județului Tulcea au primit mesaje RO-ALERT cu privire la posibilele căderi a unor obiecte în zonă.
Ministerul român al Apărării Naționale a spus vineri, 17 ianuarie, că două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, au decolat în jurul orei 01:35 pentru monitorizarea situației aeriene, revenind la bază circa două ore mai târziu.
Instituția mai precizează că mesajul RO-ALERT a fost trimis în jurul orei 01.45, iar la ora 03.30 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare.
„Echipe ale Ministerului Apărării Naționale au executat cercetări în teren și au descoperit, în afara localității Plauru (între Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu), în apropierea frontierei, urme ale unui posibil impact al unei drone. Zona a fost securizată, iar echipe formate din specialiști ai MApN, SRI și MAI vor ridica probe și vor efectua investigații conform procedurilor”, mai transmite Ministerul Apărării.
Costel Tănase, localnic din Plauru a declarat pentru Europa Liberă România că a auzit o dronă care a trecut prin zonă și că e posibil să se fi prăbușit în localitatea Pătlăgeanca, situată în nordul județului Tulcea. Informația oferită de localnic nu a putut fi confirmată.
De asemenea, primarul localității Chilia Veche, Alexandru Ceauș Timur, a spus pentru serviciul românesc al Europei Libere că în timpul nopții, timp de o oră, cel puțin opt drone au survolat zona și au căzut în zona portului ucrainean de la Dunăre, Chilia Nouă.
Acesta este primul mesaj RO-ALERT emis de la începutul anului pentru comunităţile din judeţul Tulcea, pe fondul războiului din Ucraina.
Ministerul Afacerilor Externe de la București a condamnat, într-un comunicat, „atacurile iresponsabile ale forțelor ruse care încalcă toate normele dreptului internațional” și afirmă că agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei generează riscuri pentru întreaga regiune.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Lituania va crește cheltuielile militare până la 6% din PIB din cauza amenințării ruse
Lituania a decis să majoreze cheltuielile de apărare până la 5 sau 6% din PIB începând cu 2026 din cauza amenințărilor Rusiei în zona baltică, a anunțat vineri, 17 ianuarie, președintele Gitanas Nausėda.
Învecinată cu Rusia, Lituania cheltuie în prezent pentru apărare puțin peste 3%. Declarația președintelui face ca țara să devină primul stat NATO care se angajează să atingă ținta de 5% anunțată recent de președintele ales al SUA, Donald Trump, scrie AP.
Nausėda a spus că „decizia istorică” a fost luată de Consiliul de Apărare al țării vineri, 17 ianuarie.
Atingerea acestui obiectiv ar face din Lituania statul NATO care cheltuie cel mai mult din veniturile sale pentru apărare. În prezent, lider la cheltuielile de apărare este Polonia, care deja cheltuie 4% din PIB pentru apărare și planifică să aloce și mai mult.
„Posibilitatea unei agresiuni militare ruse este încă reală, dar nu iminentă. Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a întări semnificativ apărarea și descurajarea, alocând mai multe resurse în acest scop. Securitatea noastră este, de asemenea, asigurată prin apartenența la alianța NATO, dar aceasta va fi eficientă doar dacă suntem pregătiți să ne apărăm”, a spus Nausėda.
Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Kestutis Budrys, a îndemnat și restul aliaților NATO să urmeze exemplul țării sale, spunând că era strategiilor pasive de tipul „stai și aștepți” s-a încheiat, notează Reuters.
Trump și-a exprimat de-a lungul anilor scepticismul față de NATO, punând deschis sub semnul întrebării valoarea alianței care a definit politica externă americană timp de decenii și amenințând că nu va apăra membrii care nu își îndeplinesc obiectivele de cheltuieli pentru apărare.
La începutul acestei luni, Trump a spus că țările NATO ar trebui să cheltuie cel puțin 5% din PIB pentru apărare, în loc de ținta actuală de 2%.
Președintele ales al SUA a mai spus într-o conferință de presă că nu exclude utilizarea forței militare pentru a prelua controlul asupra Groenlandei, un teritoriu autonom al Danemarcei, membră NATO.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Guvern: Lucrările de realizare a liniei Vulcănești - Chișinău decurg „conform graficului”
Progresul lucrărilor de realizare a liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești – Chișinău, preconizată să fie gata până la final de an, este de circa 49%, spune Guvernul. Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat urgentarea procesului și rapoarte săptămânale.
Starea și progresul lucrărilor a fost discutată de premierul moldovean cu companiile și instituțiile implicate în construcții în cadrul ședinței care a avut loc la Guvern joi, 16 ianuarie.
Recean a subliniat că proiectul este unul de importanță strategică în asigurarea securității energetice a țării și a cerut să nu fie admise întârzieri în graficul de realizare a lucrărilor, pentru care au fost alocate circa 27 milioane de euro, bani oferiți de Banca Mondială.
„Cu linia electrică Vulcănești – Chișinău în funcțiune vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES, astfel Federația Rusă va pierde ultimul instrument de șantaj energetic asupra țării noastre. De aceea este important ca lucrările să fie urgentate și realizate în termen”, a subliniat Recean.
Până în prezent, Guvernul spune că lucrările de construcție a liniei electrice aeriene cuprind aproximativ 190 de fundații și 30 de piloni asamblați din totalul de 500, iar șantierul de lucrări se extinde pe o distanță de 65 de kilometri. Lucrările sunt desfășurate în UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Cahul și Taraclia.
Reprezentanții companiei KEC International Limited, care a câștigat licitația de realizare a lucrărilor în 2021, au dat asigurări că, din martie, odată cu încălzirea vremii, vor crește numărul de muncitori în teren. Până atunci, este planificată asamblarea a 50 de piloni adiționali iarna, lucrările fiind derulate „în ritm continuu”.
Tot în cadrul ședinței de la Guvern, autoritățile au anunțat că se așteaptă ca stația electrică Chișinău, unde se va conecta linia electrică aeriană Vulcănești – Chișinău, să fie finalizată până în august 2025. Valoarea lucrărilor se ridică la peste 11 milioane de euro.
Începând cu 1 ianuarie, compania rusă Gazprom a sistat în mod unilateral livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, făcând imposibilă producerea energiei electrice la centrala MGRES (Centrala de la Cuciurgan), care livra pe malul drept al Nistrului până la 80% din necesarul de curent electric.
Pentru a suplini deficitul, Chișinăul cumpără acum energie din România, fie la tarife plafonate prin contracte încheiate cu companii precum Nuclearelectrica, fie la tarife mult mai mari, de obicei în orele de vârf, prin bursa de energie OPCOMM. Pentru vineri, 17 ianuarie, celula de criză a Guvernului a anunțat că circa 60% din necesarul de energie va fi acoperit prin importuri din România.
Deși asigură necesarul de consum al malului drept, autoritățile moldovene spun că capacitatea de import a energiei electrice este limitată și insuficientă pentru orele de vârf, motiv pentru care Guvernul îndeamnă populația să economisească energia electrică.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord de parteneriat pe un secol
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul britanic, Keir Starmer, au semnat joi, 16 ianuarie, un acord de parteneriat pe 100 de ani în timpul vizitei făcute la Kiev de șeful guvernului de la Londra.
Documentul stabilește cum vor coopera cele două țări în domeniile: militar, energetic, științific, cultural, economic, dar și în alte sectoare, și se bazează pe acordul comercial și de parteneriat semnat de cele două țări în 2020 și pe acordul bilateral de securitate încheiat în ianuarie 2024.
Acordul prevede consolidarea cooperării militare pentru a spori securitatea în Marea Baltică, Neagră și Azov și pentru a descuraja agresiunea Rusiei și este semnat cu puțin timp înainte de învestirea președintelui ales al SUA, Donald Trump, la Casa Albă.
Regatul Unit va oferi Ucrainei un nou sistem mobil de apărare aeriană
„Împreună am semnat un acord de referință, primul de acest fel, un nou parteneriat între Marea Britanie și Ucraina care reflectă afecțiunea uriașă care există între cele două națiuni”, le-a spus Starmer reporterilor.
Sirene de alertă aeriană și mai multe explozii au răsunat în acest timp la Kiev, iar o dronă rusească a survolat centrul capitalei ucrainene cât a durat vizita premierului britanic Keir Starmer.
Într-o conferință de presă comună, Starmer a mai spus că Regatul Unit își va juca pe deplin rolul în asigurarea securității Ucrainei și că discuțiile pe această temă vor continua luni de zile. Guvernul britanic va furniza Ucrainei un nou sistem mobil de apărare aeriană care ar fi „dezvoltat pentru a satisface nevoile Ucrainei”, a mai spus Starmer.
„Ambiția [președintelui rus Vladimir] Putin de a smulge Ucraina de lângă cei mai apropiați parteneri ai săi a fost un eșec strategic monumental. În schimb, suntem mai aproape ca niciodată, iar acest parteneriat va duce acea prietenie la următorul nivel”, a spus Starmer înaintea vizitei.
„Astăzi este o zi cu adevărat istorică, relația noastră este mai strânsă ca niciodată”, a declarat Zelenski după semnarea documentului.
Starmer se află pentru a doua oară în capitala Ucrainei de când țara a fost invadată de Rusia și prima oară de când a fost ales prim-ministru, în iulie 2024. El a vizitat Ucraina și ca lider al opoziției, în 2023, când a discutat cu Zelenski.
Vizita neanunțată este cea mai recentă demonstrație de sprijin pentru Ucraina din partea liderilor europeni înainte de revenirea președintelui ales al SUA, Donald Trump, la Casa Albă.
Starmer ar urma să discute cu Zelenski și despre potențiala desfășurare de forțe de pace în timpul vizitei sale, a scris Bloomberg pe 10 ianuarie.
Revenirea lui Trump, motiv de îngrijorare printre europeni
De altfel, Zelenski le-a declarat reporterilor înainte de întâlnire că va discuta cu Starmer despre posibilitatea ca trupele occidentale să fie staționate în Ucraina pentru a monitoriza un acord de încetare a focului, o propunere înaintată inițial de președintele francez Emmanuel Macron.
Marea Britanie și Franța au propus desfășurarea unei forțe internaționale de menținere a păcii în Ucraina după încetarea focului.
Și miniștrii italian și german ai Apărării, Guido Crosetto și Boris Pistorius, vizitează Kievul în această săptămână.
Revenirea lui Trump la Casa Albă a stârnit îngrijorarea că Ucraina ar putea fi de acord cu un armistițiu care să o determine să cedeze mari părți din țară Rusiei.
- Te-ar putea interesa și: Se profilează o întâlnire Trump-Putin. Ce ar putea aduce, concret, Ucrainei?
Trump a promis în campania electorală că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, pentru ca recent să revină și să spună că o va face în șase luni, fără a spune nici de această dată cum și dacă asta ar presupune cedarea de teritorii Rusiei invadatoare.
Marea Britanie este unul dintre cei mai mari susținători militari ai Ucrainei. A promis 12,8 miliarde de lire sterline în ajutor militar și civil de la invazia rusească. De asemenea, a antrenat peste 50.000 de militari ucraineni pe pământ britanic.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Chișinăul spune că Tiraspolul a refuzat o reuniune 1+1 despre distribuirea ajutoarelor umanitare
Biroul politici de reintegrare a anunțat joi, 16 ianuarie, că o rundă de negocieri în formatul „1+1”, la care urma să se discute despre distribuirea ajutoarelor umanitare în stânga Nistrului, a fost refuzată de Tiraspol, întrucât urma să aibă loc la Chișinău.
Reprezentanții Chișinăului spun că au solicitat o întâlnire, vineri, ca să afle poziția Tiraspolului față de posibila livrare a cărbunilor din Ucraina pentru Centrala de la Cuciurgan (MGRES), dar și să obțină informații despre necesitățile spitalelor, centrelor sociale și instituțiilor de educație din regiunea transnistreană.
Un alt subiect ce urma să fie discutat era cel privind asigurarea accesului ambulanțelor de pe malul drept pe cel stâng al Nistrului, pentru a prelua pacienții grav bolnavi.
Biroul politici de reintegrare mai spune în comunicatul citat că urma să fie discutată și crearea unui grup ad-hoc pentru gestionarea situației de criză. Reprezentanții instituției spun că delegația de la Tiraspol a refuzat întrunirea deoarece aceasta urma să aibă loc la Chișinău, după ce, din 2023, toate întrevederile au avut loc fie la Tiraspol, fie la Tighina, sau în regim online, „încălcându-se flagrant principiul alternanței locului de desfășurare a negocierilor”.
Autoritățile moldovene au reiterat faptul că delegația de la Tiraspol nu era supusă niciunui risc în cazul unei deplasări în capitala Moldovei, iar în caz de necesitate reuniunea putea avea loc și online.
„Credem că, în circumstanțele actuale, chiar și o reuniune în format de videoconferință ar fi un pas înainte; am reuși să deblocăm anumite procese care pot ajuta cetățenii aflați în dificultate”, spune Biroul politici de reintegrare.
În replică, așa-zisul minister de externe de la Tiraspol a acuzat în aceeași zi Chișinăul că a refuzat varianta desfășurării întrunirii la Tighina și a făcut apel la „mediatorii și observatorii internaționali pentru a readuce R. Moldova la masa negocierilor”.
Biroul politici de reintegrare a spus că a refuzat organizarea unor discuții la Tighina întrucât acestea au loc „exclusiv în perimetrul necontrolat de autoritățile constituționale”, unde este îngrădit accesul jurnaliștilor de pe malul drept, inclusiv în ciuda intervențiilor misiunii OSCE.
- Te-ar putea interesa și: Oleg Serebrian despre vizita lui Vadim Krasnoselski la Moscova, prin Chișinău: nu putea fi reținut, este „imun”
Începând cu 1 ianuarie, compania rusă Gazprom a sistat în mod unilateral livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, ceea ce a dus la deconectarea agentului termic și la întreruperi în evantai a energiei electrice. Totodată, majoritatea întreprinderilor industriale din Transnistria și-au suspendat activitatea din cauza crizei energetice.
Autoritățile moldovene acuză Rusia că a sistat intenționat livrările de gaze naturale pentru a provoca „nemulțumire pe ambele maluri” ale Nistrului și să folosească, din nou, „gazul ca armă”. Chișinăul spune că a propus în repetate rânduri Tiraspolului asistență, inclusiv umanitară dar și la procurarea gazelor de pe piețele europene, însă așa-zisele autorități din stânga Nistrului au refuzat.
Tot joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia este gata să cumpere gaze naturale pentru regiunea transnistreană, de pe piețele europene, dar a menționat că autoritățile de la Chișinău trebuie să asigure livrarea acestora în stânga Nistrului.
Potrivit liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, „gazul rusesc va fi livrat în volumul necesar doar pentru consumatorii din regiunea transnistreană”, nu și pentru malul drept al Nistrului. El nu a precizat când va fi reluată livrarea gazelor naturale, prezentate ca ajutor umanitar, și în ce mod.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Rusia spune că e gata să cumpere gaz pentru regiunea transnistreană de pe piețele europene
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat joi, 16 ianuarie, că Rusia este gata cumpere gaze naturale pentru regiunea transnistreană de pe piețele europene.
Peskov a spus că autoritățile de la Chișinău ar trebui să asigure livrarea și să încheie contractele necesare pentru a garanta furnizarea de gaze naturale în stânga Nistrului, potrivit presei ruse.
„Moscova este pregătită să ofere ajutor Transnistriei”, a spus Peskov jurnaliștilor, când a fost întrebat despre informațiile conform cărora Rusia intenționează să achiziționeze gaz pentru regiunea transnistreană de pe piața spot europeană.
„Din punct de vedere logistic, Moldova trebuie să ia măsuri pentru a asigura livrarea gazului și să încheie contractele necesare pentru aceasta”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Peskov a adăugat că nu a văzut până în prezent „declarații din partea R. Moldova care să arate disponibilitatea de a face acest lucru”, deși la 14 ianuarie, președinta Maia Sandu a spus într-un briefing de presă că autoritățile de la Chișinău nu vor împiedica livrările de gaze naturale spre regiunea transnistreană.
Declarațiile lui Peskov vin la două zile după ce la Moscova s-a aflat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care ulterior a spus că Rusia va relua „în curând” livrările de gaze către malul stâng, de această dată sub formă de „ajutor umanitar”, în cantități suficiente doar pentru nevoile regiunii, nu și pentru producerea energiei electrice pentru malul drept.
Publicația rusă Kommersant a relatat joi că gazul natural necesar pentru scoaterea regiunii transnistrene din criza energetică ar putea fi achiziționat de pe piețele europene, cu ajutorul unei companii intermediare.
Presa de la Chișinău a scris că ar fi vorba de compania Natural Gaz DC, condusă de Arcadie Vicol, fost șef al Metalferos și ChișinăuGaz. Recent, acesta a fost audiat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) pe marginea contractului încheiat între compania sa și „Tiraspoltransgaz” privind livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană.
Kommersant mai scrie că, în cazul în care Rusia va recurge la schema de procurare a gazelor naturale de pe piețele spot europene, cel mai probabil în perioada ianuarie – aprilie, atunci ar fi vorba despre cantități de circa 3 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, conform estimărilor publicației, ar putea costa circa 164 de milioane de dolari, cheltuieli care vor fi acoperite din bugetul Rusiei.
Chișinăul a propus anterior Tiraspolului să procure gaze de pe piața europeană și chiar a derulat în regim de test o livrare a gazelor prin conducta transbalcanică, care trece prin România și Ucraina, însă așa-zisele autorități din stânga Nistrului au refuzat oferta.
Autoritățile moldovene acuză Rusia că a sistat intenționat livrările de gaze naturale pentru a provoca „nemulțumire pe ambele maluri” ale Nistrului și să folosească, din nou, „gazul ca armă”.
- Te-ar putea interesa și: Maia Sandu: Rusia vrea să provoace o criză politică în R. Moldova, prin sistarea livrării gazelor
Începând cu 1 ianuarie, compania rusă Gazprom a sistat în mod unilateral livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, făcând imposibilă producerea energiei electrice la centrala MGRES (Centrala de la Cuciurgan), care livra pe malul drept al Nistrului până la 80% din necesarul de curent electric. Pentru a suplini deficitul, Chișinăul cumpără acum energie de pe bursa română, la tarife mai mari decât cele de până la declanșarea crizei.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Studiu: Chișinăuienii, tot mai toleranți față de comunitatea LGBT
În ultimii cinci ani, locuitorii Chișinăului au devenit mai deschiși față de persoanele LGBT, arată un studiu. Totuși, aproape jumătate dintre respondenți au atitudini homofobe, influențate și de războiul informațional împotriva comunității LGBT, susțin autorii cercetării.
Într-o conferință de presă din 16 ianuarie 2025, organizația Genderdoc-M, care protejează drepturile persoanelor LGBT din R. Moldova, a prezentat Studiul privind percepțiile locuitorilor mun. Chișinău despre persoanele LGBT+ și Raportul anual pentru anul 2024 privind drepturile acestora.
Una din constatări este că homofobia a crescut mult anul trecut - iar autorii pun tedința pe seama propagandei politice anti-LGBT+, în jurul alegerilor prezidențiale și referendumului despre aderarea la UE, când aceste persoane au fost prezentate drept „dușman intern” mai ales de forțele pro-ruse.
Femeile, mai tolerante decât bărbații
În cinci ani de studiu, dincolo de anumite oscilații, în capitala Moldovei a crescut numărul celor care spun că se simt confortabil în prezența persoanelor LGBT. Cele mai deschise față de comunitatea LGBT sunt, astfel, femeile între 31-35 de ani. La polul opus, cei mai ostili ar fi bărbații cu o situație materială precară.
- Te-ar putea interesa și: Dușmani imaginari. Cum au folosit politicienii români și moldoveni tema LGBT în campaniile din toamnă
„O curiozitate”, pe care o remarcă autorii, ține de persoanele cu atitudini negative față de comunitate (44% dintre respondenți). Contrar atitudinii declarate, unii consideră că persoanele LGBT se pot săruta în public (2%) și că ar trebui să li se permită să adopte copii (4%).
Discursul de ură în perioada electorală
Raportul organizației a documentat 92 de cazuri de încălcare a drepturilor persoanelor LGBT din R. Moldova pe parcursul anului 2024, precum infracțiuni motivate de ură sau discurs de ură. Cele mai multe cazuri de discurs instigator la ură au avut loc în perioadă electorală, când cinci dintre candidații la prezidențiale au recurs la această retorică.
Totodată, și tranziția persoanelor transgen este un subiect pe care speculează politicienii, afirmă organizația. Acest grup de persoane este unul foarte afectat de hărțuire, „un fenomen cu care persoanele transgen se confruntă zilnic”, atenționează aceasta.
Reprezentanții GENDERDOC afirmă că următorii pași pentru îmbunătățirea situației persoanelor LGBT sunt adoptarea unei legi care să reglementeze parteneriatele dintre persoanele de același sex și a uneia care să recunoască genul persoanelor transgen.
Acceptați ca vecini, dar nu ca membri de familie
R. Moldova a înregistrat un progres la nivel de practici și politici publice față de persoanele LGBT, potrivit Indexului European al Toleranței pentru 2024.
La nivel de acceptare socială, însă, comunitatea LGBT rămâne una dintre cele mai discriminate. Potrivit studiului organizației GENDERDOC, indicele distanței sociale în municipiul Chișinău arată că respondenții se simt confortabil ca persoanele LGBT să le fie vecini sau colegi, însă nu i-ar accepta ca prieteni sau membri de familie.
La nivel de țară, acest indicator este diferit: studiul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) din 2023 relevă că nivelul distanței sociale față de persoanele queer este similar cu cel față de persoanele infectate cu HIV și foștii deținuți.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
SUA dezvăluie implicarea lui Șor într-o schemă de eludare a sancțiunilor impuse Rusiei
Autoritățile americane au dezvăluit o nouă schemă de eludare a sancțiunilor impuse Rusiei, în care ar fi fost implicat și oligarhul moldovean fugar Ilan Șor. Informațiile vin odată cu impunerea de noi sancțiuni americane, menite tocmai să prevină asemenea „șmecherii”, pe viitor.
Noile măsuri restrictive anunțate de Departamentul Trezoreriei (Ministerul de Finanțe) din SUA vizează „un canal secret de plată” pentru exporturi sensibile și o instituție financiară din Kîrgîzstan care sprijină baza militară și industrială a Rusiei.
Oligarhul Ilan Șor, stabilit în Rusia, a fost „implicat în discuțiile privind rolul băncii Keremet Bank din Kîrgîzstan în schema de eludare a sancțiunilor”, se spune în anunțul Trezoreriei, fără să se dea alte detalii despre rolul fugarului moldovean.
Potrivit autorităților americane, cel puțin din vara anului 2024, reprezentanții băncii kirghize Keremet și-au coordonat acțiunile cu oficiali ruși și cu banca Promsvyazbank (PSB) din Rusia, pentru a pune în aplicare o schemă de eludare a sancțiunilor. Banca Keremet avea misiunea de a „facilita transferurile transfrontaliere” în numele Promsvyazbank - instituție bancară rusă, aflată pe lista sancțiunilor internaționale de la începutul războiului din Ucraina, și care finanțează industria de apărare a Rusiei.
Despre relația lui Ilan Șor cu Promsvyazbank au vorbit și autoritățile moldovene în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din toamna anului 2024, acuzându-l de crearea unei vaste rețele de corupere a alegătorilor în favoarea lui Al. Stoianoglo, ca și pentru subminarea referendumului constituțional pro-european.
- Te-ar putea interesa și: Un lider local din rețeaua Șor, reținut într-un dosar privind coruperea alegătorilor
Ilan Șor se află pe lista sancțiunilor SUA din octombrie 2022, pentru tentative de interferență în alegerile din R. Moldova și alte țări, în interesul Federației Ruse.
La Chișinău, Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, în dosarul numit generic „furtul miliardului”, care investighează dispariția unui miliard de dolari din trei bănci moldovenești în 2012-2014.
Șor, care deține și cetățenie israeliană, a fugit în Israel, în 2019, după debarcarea guvernării unui alt oligarh, democratul Vlad Plahotniuc, sancționat și el de SUA. Șor s-a stabilit apoi la Moscova, de unde coordonează forțe ale opoziției pro-ruse din R. Moldova.
SUA, Canada și alte țări occidentale, precum și UE, au sancționat mai mulți politicieni moldoveni pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova. Pe lângă Șor și Plahotniuc, printre aceștia se află deputata Marina Tauber, fostul șef interimar al IGP Gheorghe Cavcaliuc, bașcana Evghenia Guțul și alți oficiali din administrația autonomiei găgăuze.
Totodată, SUA a sancționat și trei companii moldovene pentru intermedierea vânzări de piese de avion în Rusia.
O investigație a Europei Libere a arătat că cele trei firme din R. Moldova ar fi ajutat Rusia să ocolească sancțiunile occidentale, care i-au fost impuse după invadarea Ucrainei în februarie 2022, și i-au furnizat componente pentru avioane și produse electronice, în valoare de circa 15 milioane de dolari.
- Te-ar putea interesa și: Companii moldovene au livrat piese de avion în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale
Ultimele sancțiuni ale Departamentului trezoreriei de la Washington, anunțate pe 15 ianuarie 2025, vizează nu numai Keremet Bank, dar și zeci de entități din Rusia și China care au facilitat plățile transfrontaliere pentru mărfuri sensibile și au furnizat servicii „care implică baza militară-industrială a Rusiei”.
De asemenea, Trezoreria americană a „consolidat” măsurile restrictive adoptate anterior în privința persoanele și entităților care continuă să colaboreze cu complexul militar-industrial al Rusiei, și ar putea face obiectul unor sancțiuni secundare obligatorii în legătură cu războiul din Ucraina.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Bulgaria are guvern, după luni de negocieri pentru o coaliție
Parlamentul Bulgariei a aprobat joi un cabinet condus de Rosen Jeliazkov, un fost președinte al parlamentului, punând capăt lunilor de negocieri privind formarea unui guvern de coaliție.
Partidul de centru-dreapta GERB, care domină politica bulgară, a câștigat alegerile anticipate din octombrie, al șaptelea scrutin organizat în țara balcanică în ultimii patru ani, dar a fost nevoit să poarte discuții dure cu alte partide, timp de peste două luni, pentru a forma un guvern.
Jeliazkov, propus premier de cel mai mare grup parlamentar GERB-SDS, a primit miercuri un mandat din partea președintelui Rumen Radev pentru a forma guvernul. 125 de deputați din legislativul de 240 de locuri au aprobat joi prin vot cabinetul propus de Jeliazkov, deschizând astfel calea pentru un nou guvern.
Jeliazkov, în vârstă de 56 de ani, de profesie avocat, a declarat că partidul său a făcut „compromisuri necesare", în condițiile unor diferențe ideologice cu cei doi parteneri mai mici din coaliția fragilă - Partidul Socialist, pro-rus (BSP) și gruparea populistă Există Astfel de Popor (ITN).
Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene și unul dintre cele mai corupte state ale acesteia, a fost afectată de lipsa de continuitate guvernamentală mai ales după protestele anticorupție din 2020, care au dus la căderea coaliției GERB.
Țara din NATO are nevoie de stabilitate politică pentru a accelera absorbția fondurilor UE, mai ales în infrastructura sa învechită și pentru adoptarea monedei euro, pe care a ratat-o, într-o premieră europeană, fiindcă s-a abătut de la parametrii economici de bază.
„Bulgaria are nevoie de un guvern stabil care să pună în aplicare politici de sprijinire a statului de drept democratic, a competitivității economiei, a securității și a protejării drepturilor sociale ale cetățenilor”, a declarat Jeliazkov în parlament, înainte de vot.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
O universitate din Chișinău va începe cursurile cu o oră mai târziu pentru a economisi energia
Studenții Universității Pedagogice „Ion Creangă” din capitală vor începe, după vacanță, cursurile cu o oră mai târziu, a decis administrația instituției, pentru a asigura economisirea energiei. În plus, cei de la masterat și fără frecvență vor învăța de la distanță.
Rectora Universității Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău, Alexandra Barbăneagră a spus Europei Libere că au făcut, astăzi o ședință în care au analizat cum ar putea să optimizeze cheltuielile fără a perturba procesul educațional.
„Am decis să închidem blocurile cinci și șapte, iar studenții care își fac studiile acolo vor fi transferați în blocurile doi, trei și șase. De asemenea, studenții de la masterat și cei de la fără frecvență, în afară de anul patru vor învăța de la distanță, până la finele lunii”, a menționat rectora.
Alexandra Barbăneagă spune că la unele facultăți, precum designul sau artele plastice, studiile online nu sunt posibile.
Totodată, după ce vor reveni din vacanță, adică de pe trei februarie, cursurile vor începe cu o oră mai târziu, la 9 și nu la 8 cum era până acum.
La începutul săptămânii și administrația Academiei de Studii Economice din Moldova a anunțat printr-o notă informativă că vor învăța de la distanță până în luna martie.
Alte universități încă se mai gândesc
Contactat de Europa Liberă, rectorul Universității Tehnice din Moldova, (UTM) Viorel Bostan a declarat că, deocamdată, conducerea UTM ia în calcul doar studiile la distanță a celor care învață la fără frecvență.
„Pandemia de Covid 19 ne-a arătat că studiile inginerești la distanță nu sunt eficiente. Da, cheltuielile o să crească, încă nu am făcut calculele finale. O să încercăm economisim, dar sperăm să facem ore cu prezență fizică”,
Nici Universitatea de Stat din Moldova (USM), care are cei mai mulți studenți înmatriculați în acest an nu trece la studiile la distanță.
„Acum studenții sunt în vacanță, până în luna februarie. Nu am discutat despre aceasta deocamdată, o să vedem care va fi situația”, a spus prorectora USM, Otilia Dandara.
Anterior, ministrul Educației, Dan Perciun a spus că este la discreția universităților dacă vor sau nu să treacă la studiile online pe timp de iarnă, în contextul crizei energetice. De asemenea, acesta a precizat că pentru învățământul general acest lucru este exclus.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Kievul consideră „inacceptabil” tranzitul gazului rusesc spre Transnistria pe ruta transbalcanică
Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrii Sibiha a spus miercuri, 15 ianuarie, într-un interviu acordat presei de la Kiev că tranzitul gazului rusesc, inclusiv pe ruta alternativă, care trece și prin Ucraina, este ceva „în general, inacceptabil”.
Întrebat de publicația Evropeiskaia Pravda de la Kiev dacă Rusia ar putea, teoretic, să reia livrările de gaz către Tiraspol prin conducta transbalcanică, ce traversează și teritoriul ucrainean, șeful diplomației ucrainene a spus că acest lucru ar trebui analizat, dar că tranzitul gazului rusesc este „în general, inacceptabil”.
„Deocamdată, discutăm despre posibilitatea ajutorului pentru regiunea transnistreană prin acțiuni comune ale Ucrainei și UE. Aceasta este pe ordinea de zi”, a spus diplomatul, care a adăugat că în prezent Kievul și UE se concentrează „pe ceea ce putem face fără gaz rusesc”.
Liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a spus miercuri, 15 ianuarie, că Rusia va relua „în curând” livrările de gaze către malul stâng, de această dată sub formă de „ajutor umanitar”, în cantități suficiente doar pentru nevoile regiunii, nu și pentru producerea energiei electrice pentru malul drept.
Krasnoselski nu a precizat data exactă când Gazprom va relua livrările și nici traseul acestora, care ar trebui stabilit în urma unor „negocieri suplimentare”.
Potrivit presei de la Chișinău, așa-numitul președinte al regiunii transnistrene a călătorit la Moscova (via Istanbul) în perioada 10-14 ianuarie, prin Aeroportul Internațional Chișinău. El a fost însoțit de așa-zisul ministru al economiei de la Tiraspol, Serghei Obolonik. Ei ar fi părăsit țara prin sala VIP a aeroportului. Autoritățile de la Chișinău știau despre deplasarea liderului separatist, fapt ce a înfuriat societatea civilă moldovenească, în special cea apropiată actualei puteri.
Chișinăul a propus anterior Tiraspolului să procure gaze de pe piața europeană și chiar a derulat în regim de test o livrare a gazelor prin conducta transbalcanică, care trece prin România și Ucraina, însă așa-zisele autorități din stânga Nistrului au refuzat oferta.
- Te-ar putea interesa și: Maia Sandu: Rusia vrea să provoace o criză politică în R. Moldova, prin sistarea livrării gazelor
Autoritățile moldovene acuză Rusia că a sistat intenționat livrările de gaze naturale pentru a provoca „nemulțumire pe ambele maluri” ale Nistrului și să folosească, din nou, „gazul ca armă”.
Începând cu 1 ianuarie, compania rusă Gazprom a sistat în mod unilateral livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, făcând imposibilă producerea energiei electrice la centrala MGRES (Centrala de la Cuciurgan), care livra pe malul drept al Nistrului până la 80% din necesarul de curent electric. Pentru a suplini deficitul, Chișinăul cumpără acum energie de pe bursa română, la tarife mai mari decât cele de până la declanșarea crizei.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
SUA au oferit R. Moldova 1,3 miliarde de lei pentru infrastructură și reziliență cibernetică
Statele Unite ale Americii au oferit R. Moldova 1,3 miliarde de lei sub formă de grant, banii fiind destinați dezvoltării infrastructurii de transport și sporirii rezilienței cibernetice a țării, a anunțat guvernul moldovean.
O declarație comună care prevede acest sprijin financiar de 71 de milioane de dolari a fost semnată miercuri, 15 ianuarie, la Chișinău, de către premierul Dorin Recean și noul șef al Misiunii Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în R. Moldova, John Allelo.
Potrivit Guvernului, 50 de milioane de dolari din suma alocată de USAID va fi destinată proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de transport, cu scopul de a îmbunătăți cooperarea comercială și economică dintre R. Moldova și Ucraina.
O altă parte din grant, în valoare de 15 milioane de dolari, va fi alocată pentru construirea zonelor de parcare pentru camioane, în apropierea frontierelor de stat, achiziționarea de echipamente și furnizarea de asistență tehnică pentru dezvoltarea Centrului Logistic Modal Berești, din raionul Ungheni.
Au fost prevăzute de asemenea 6 milioane de dolari și pentru sporirea rezilienței cibernetice în cadrul instituțiilor publice și de stat. Proiectul va include instruiri în acest domeniu și dezvoltarea abilităților conexe pentru a putea anticipa și răspunde la amenințările din sectorul cibernetic.
- Te-ar putea interesa și: Institutul „Cybercor” a primit un prim lot de echipamente de la USAID
Grantul va fi acordat ca parte a noului amendament la Acordul privind Obiectivul de Dezvoltare, care a fost semnat la Chișinău în septembrie 2016.
Pe parcursul celor treizeci de ani de parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, USAID a implementat peste 130 de proiecte de dezvoltare, oferind 2,1 miliarde de dolari în cadrul parteneriatului cu Republica Moldova.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Israelul amână votul de guvern pentru armistițiul din Gaza. Hamas ar fi de vină
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amânat joi votul în guvern asupra unui acord de armistițiu în Gaza, începând de duminică, acuzând gruparea palestiniană Hamas că a renunțat la unele părți ale înțelegerii anunțate miercuri seară, în încercarea de a obține concesii suplimentare.
Între timp, de la anunțarea acordului, bombardamentele israeliene din Fâșia Gaza au ucis cel puțin 72 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Palestinienii spun că au fost bombardamente israeliene intense peste noapte, în timp ce oamenii sărbătoreau acordul de încetare a focului. Și în alte conflicte din regiune, anterioare, amintește Reuters, beligeranții au intensificat operațiunile militare în ultimele ore înainte de intrarea în vigoare a încetării focului, ca modalitate de a-și „proiecta” forța.
Mulțumiri la Washington
Mai devreme, s-a anunțat că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vorbit separat cu președintele ales al SUA, Donald Trump, și cu președintele Joe Biden, mulțumindu-le pentru ajutorul lor în obținerea unei încetări a focului în Gaza și a unui acord de eliberare a ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni.
Dpa relatează că Netanyahu a vorbit cu Trump, apoi cu Biden miercuri seară. El i-a mulțumit lui Trump, care îl va înlocui luni pe Biden la Casa Albă, „pentru asistența sa în obținerea eliberării ostaticilor și pentru că a ajutat Israelul să pună capăt suferinței a zeci de ostatici și a familiilor acestora”, a declarat biroul său pe X.
Netanyahu „l-a felicitat pe președintele ales al SUA pentru remarcile sale potrivit cărora SUA vor colabora cu Israelul pentru a se asigura că Gaza nu va fi niciodată un refugiu pentru terorism”, a continuat biroul de presă, adăugând că cei doi „au decis să se întâlnească în curând la Washington pentru a discuta despre aceasta și alte probleme importante”.
Biroul lui Netanyahu a fost mai succint când a descris convorbirea cu Biden, spunând doar că premierul israelian „i-a mulțumit, de asemenea, pentru asistența sa în avansarea acordului privind ostaticii.”
„Succes al diplomației perseverente” (Biden)
Mediatorul armistițiului, Qatar, a anunțat miercuri seară că Israelul și organizația militantă palestiniană Hamas, declarată teroristă inclusiv de SUA și UE, au convenit asupra unei încetări a focului în Fâșia Gaza și asupra eliberării mai multor ostatici în schimbul prizonierilor palestinieni. Armistițiul ar urma să intre în vigoare duminică și să implice schimbul de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni, după care ar urma să fie finalizați termenii unui acord de pace mai amplu.
„Acest acord va pune capăt luptelor din Gaza, va furniza asistența umanitară atât de necesară civililor palestinieni și va reuni ostaticii cu familiile lor după mai mult de 15 luni de captivitate”, a spus miercuri președintele SUA, Joe Biden.
„Acesta este rezultatul nu numai al presiunii extreme la care a fost supus Hamas și al schimbării ecuației regionale după încetarea focului în Liban și slăbirea Iranului - ci și al diplomației americane perseverente și minuțioase” - a mai spus Biden.
Războiul din Gaza a început în octombrie 2023, după ce militanții Hamas au făcut o incursiune șocantă în sudul Israelului, dinspre Gaza, omorând peste 1000 de oameni și luând peste 200 de ostatici. De atunci, riposta israeliană a transformat în ruine aproape toată Fâșia Gaza, omorând, potrivit palestinienilor, cam 47.000 de oameni.
Iran: Victorie pentru palestinieni
În vreme ce Israelul și aliații lui occidentali salută armistițiul ca pe propria lor victorie, suporterii palestinienilor au alt punct de vedere.
Gărzile Revoluționare din Iran au salutat joi acordul drept o „victorie" pentru palestinieni și o „înfrângere" pentru Israel.
„Sfârșitul războiului și impunerea unei încetări a focului... este o victorie clară și o mare victorie pentru Palestina și o înfrângere mai mare pentru regimul sionist monstruos", a afirmat Corpul Gardienilor Revoluției Islamice într-o declarație.
Președintele parlamentului iranian, Mohammad Bagher Ghalibaf, a salutat, de asemenea, acordul care „a făcut ca regimul sionist să eșueze în atingerea obiectivului său strategic".
El a făcut apel la „acțiuni de pedepsire a regimului criminal și de vindecare a rănilor națiunii palestiniene".
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Marco Rubio, desemnat de Trump pentru funcția de secretar de stat: Ucraina trebuie să facă concesii
Marco Rubio, desemnat de președintele ales Donald Trump să fie cel mai înalt diplomat al SUA, a declarat în Senatul american că este „nerealistă” așteptarea ca forțele ucrainene să împingă trupele ruse înapoi la liniile de dinaintea invaziei, iar Kievul ar trebui să facă concesii.
„Nu există nicio șansă ca Ucraina să îi împingă pe acești oameni înapoi acolo unde erau în ajunul invaziei, având în vedere dinamica”, a declarat senatorul Marco Rubio, pe 15 ianuarie.
Rubio a mai declarat că populația mult mai mică a Ucrainei în comparație cu cea a Rusiei înseamnă că țara nu poate suporta astfel de pierderi de personal.
„Ucraina nu rămâne fără bani, ci fără oameni”, a adăugat Rubio.
Rusia a pierdut peste 700.000 de soldați răniți și morți, potrivit serviciilor de informații americane, de la lansarea invaziei sale la scară largă pe 24 februarie 2022. Ucraina ar fi suferit, de asemenea, pierderi de ordinul sutelor de mii.
El a afirmat că politica declarată de administrația Biden de a sprijini Ucraina „atâta timp cât este necesar” nu este „o poziție realistă sau prudentă”.
De la începutul invaziei rusești și până acum, Washingtonul a alocat aproape 66 de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina.
Senatorul de Florida a mai afirmat că „vor trebui făcute concesii de către Federația Rusă, dar și de către ucraineni”.
Rubio nu a intrat în detalii cu privire la potențialele concesii pe care Ucraina ar trebui să le facă, dar a declarat că aderarea țării la NATO va face parte din viitoarele negocieri de pace.
De asemenea, el a spus că va fi dificil să se ajungă la un acord de pace. „Nu va fi un efort ușor... va fi nevoie de o diplomație îndrăzneață”, a spus el.
- Te-ar putea interesa și: Se profilează o întâlnire Trump-Putin. Ce ar putea aduce, concret, Ucrainei?
Donald Trump a candidat la funcția de președinte al SUA cu promisiunea de a pune capăt rapid războiului din Ucraina, care luna viitoare va intra în al patrulea an, stârnind îngrijorări că va forța Kievul să cedeze teritoriu Moscovei, cel puțin temporar. Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei.
Rusia și Ucraina au încercat să își însușească reciproc cât mai multe bucăți de teren în perioada premergătoare inaugurării lui Trump, de pe 20 ianuarie, pentru a-și îmbunătăți pozițiile de negociere în eventualitatea unor discuții de pace.
Experții spun că președintele rus, Vladimir Putin, nu este interesat să pună capăt războiului acum, deoarece crede că este învingător.
Rusia a avut inițiativa pe câmpul de luptă de când contraofensiva Ucrainei s-a încheiat fără succes la sfârșitul anului 2023. În ultimele luni, Moscova a cucerit teritorii în estul Ucrainei în cel mai rapid ritm de la începutul războiului.
Între timp, în august 2024, Ucraina a cucerit o bucată de teritoriu rusesc în regiunea Kursk, în urma unui atac surpriză.
După ce a pierdut aproape jumătate din aceste câștiguri, Ucraina a lansat în regiune, la începutul lunii ianuarie, o ofensivă la scară redusă.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Guvernul aprobă un Plan de răspuns la accidente nucleare și radiologice
Guvernul de la Chișinău a aprobat în premieră un Plan de pregătire și răspuns la accidente nucleare și radiologice, în vederea protecției populației, ținând cont de „situația din vecinătate” și războiul din Ucraina.
Planul prevede măsuri specifice pe care instituțiile statului trebuie să le întreprindă în situații de urgențe nucleare sau radiologice, dar și în uma accidentelor produse la obiective nucleare din afara teritoriului Republicii Moldova sau în cazul utilizării armelor de distrugere în masă cu efecte radiologice, în vecinătate.
Guvernul a motivat necesitatea elaborării Planului prin „situația din vecinătatea Republicii Moldova” și războiul din Ucraina.
Ca urmare a acțiunilor militare rusești în Ucraina „au fost puse în pericol instalațiile Centralei atomo-electrice din Zaporojie. De asemenea, nu putem exclude și utilizarea diferitor muniții care pot avea elemente radioactive. Totodată, este posibilă contaminarea teritoriului Republicii Moldova ca urmare a utilizării armelor de distrugere în masă cu efect radiologic pe teritoriul altor state, cu efecte transfrontaliere, în rezultatul căruia sunt posibile depuneri semnificative de material radioactiv, la mari distanțe, provenite de la un obiectiv foarte îndepărtat”, se spune în nota informativă la proiectul deciziei guvernului.
Autorii inițiativei mai arată că Republica Moldova nu dispune de reactoare nucleare, dar este înconjurată de șapte centrale atomice, amplasate în Ucraina, România și Bulgaria, la distanțe de 125-400 km, având un număr total de 23 de reactoare. În cazul unui accident nuclear sau radiologic la una din aceste centrale atomice, poluarea cu materiale radioactive a teritoriului Republicii Moldova ar putea depăși „normele acceptabile” de 10-100 ori, se mai arată în document.
Totodată, autoritățile moldovene se pregătesc să pună în aplicare până la sfârșitul anului 2025 sistemul de avertizare a populației în caz de pericol „MD-Alert”.
- Te-ar putea interesa și: Atacurile rusești testează pozițiile ucrainene în Zaporojie
După începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, dar mai ales în ultimele luni, unele țări NATO au aprobat planuri de criză pentru un eventual război cu Rusia sau al unui atac nuclear. În toamna anului 2024, câteva țări nordice - Suedia, Finlanda, Norvegia și Danemarca – au emis instrucțiuni în care explică populației ce trebuie să facă pentru a rezista în cazul unui conflict armat, inclusiv în urma unui atac nuclear. Măsurile au venit după ce Rusia și-a revizuit doctrina nucleară și a permis folosirea armelor nucleare ca răspuns la un atac aerian masiv - un avertisment pentru SUA și aliații acestora care i-au permis Kievului să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru atacuri în adâncul teritoriului Rusiei. Moscova însăși a desfășurat mai multe exerciții militare specifice – ultimul, în toamna anului 2024 – care au simulat un răspuns „masiv” la un atac cu arme nucleare.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
România: fostul președinte Ion Iliescu, inculpat în noul dosar al „Mineriadei” din 1990
Primul președinte al României post-comuniste, Ion Iliescu, și primul ei premier, Petre Roman, sunt inculpați într-o nouă judecată a evenimentelor din iunie 1990, de la București, când minerii veniți din provincie au atacat participanții la proteste pașnice îndelungate împotriva guvernului.
Iliescu și Roman sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.
În atacul care a început pe 13 iunie 1990 împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, susțin procurorii, citați de Europa Liberă România.
În evenimentele din iunie 1990, cele mai violente din tranziția post-comunistă în țările primite între timp în Uniunea Europeană, cu excepția celor foste iugoslave, au murit prin împușcare 4 persoane, au fost violate 2 persoane, au fost vătămate fizic sau psihic un număr total de 1311 persoane.
Manifestanții atacați mai ales de minerii veniți din Valea Jiului cereau în primul rând eliminarea din noile structuri de stat a foștilor comuniști, inclusiv a președintelui Iliescu, care câștigase primele alegeri democratice de după al doilea război mondial în România, la 20 mai 1990.
Puterea de la București a acuzat demonstranții, majoritatea studenți și intelectuali, că ar fi pus la cale răsturnarea cu forța a guvernului cu sprijinul partidelor „istorice”, din perioada interbelică, refăcute după căderea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, în decembrie 1989.
Ion Iliescu le-a mulțumit public minerilor pentru ce au făcut la București, când ei încă se aflau acolo, dar a spus apoi că a făcut-o ca să-i convingă să plece acasă și nu a recunoscut niciodată că i-ar fi chemat să bată demonstranți, așa cum l-au acuzat mereu criticii.
Evenimentele din 1990 din Piața Universității, care au accelerat imigrația tinerilor din România și i-au slăbit prestigiul de democrație în ascensiune, întârziindu-i integrarea euroatlantică, au fost anchetate de mai multe ori, dar procesele juridice au trenat și nimeni nu a fost găsit vinovat.
„Mineriada” s-a repetat la o scară ceva mai mică în septembrie 1991, când muncitorii veniți din provincie la București au forțat demisia guvernului condus de Petre Roman. Ei au vrut să revină în capitală și în 1999, dar au fost opriți de forțele de ordine în provincie.
Ion Iliescu, un funcționar comunist de rang înalt marginalizat în dictatura ceaușistă, are în prezent 94 de ani. El a mai fost trimis în judecată în așa-numitul Dosar al Revoluției, și el tergiversat mereu, fiind bănuit că ar fi contribuit la haosul soldat cu moartea a sute de oameni în decembrie 1989.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Examene pentru șoferii din regiunea transnistreană care vor să-și echivaleze permisul de conducere
Cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană care doresc să-și echivaleze permisul de conducere emis de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol vor trebui să susțină de acum înainte examenul teoretic și practic, conform standardelor naționale.
Măsura a fost aprobată la ședința de guvern din 15 ianuarie prin modificarea Regulamentului privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea și valabilitatea permisului de conducere.
În prezent, locuitorii din stânga Nistrului care dețin un act de identitate eliberat de autoritățile de la Chișinău și care dețin permis de conducere eliberat în stânga Nistrului sau municipiul Bender pot solicita eliberarea permisului de conducere național fără examene.
Ministrul de Interne, Daniella Misail-Nichitin, a declarat la ședința guvernului că decizia „oferă oportunitatea pentru cetățenii din stânga Nistrului și municipiul Bender, odată ajunși în alte state, să beneficieze de recunoașterea și conversia permiselor în statele europene cu care R. Moldova are încheiate acorduri bilaterale pe acest domeniu, facilitând mobilitatea acestora și îmbunătățind calitatea serviciilor publice”.
- Te-ar putea interesa și: Mai scump, dar și în format digital. Tarifele pentru eliberarea permiselor de conducere au fost majorate
Proiectul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în colaborare cu Agenția Servicii Publice (ASP), în scopul sporirii siguranței traficului rutier atât pe drumurile naționale, cât și în traficul internațional. Potrivit MAI, procedura de echivalare a permiselor este modificată în contextul parcursului european al Republicii Moldova și al proceselor interne de aliniere la standardele UE.
Noile modificări vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Tot pe 15 ianuarie, Guvernul a decis să inițieze negocieri pentru recunoașterea reciprocă și conversiunea permiselor de conducere cu Emiratele Arabe Unite. În prezent, R. Moldova are semnate tratate de recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere cu Israel, Turcia, Albania, Spania, Lituania, Franța, Grecia, dar și o declarație privind transcrierea permiselor de conducere cu Germania.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Premierul Recean acuză Kremlinul de „criza umanitară și de securitate” din stânga Nistrului
Premierul Dorin Recean a venit cu un comentariu la anunțul liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a spus că Rusia va relua, în curând, livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană.
„Așa cum am anticipat încă de la începutul acestei crize umanitare și de securitate din stânga Nistrului, Gazprom va relua livrările de gaz. Regimul de la Kremlin a ținut oamenii de acolo ostatici, fără milă, în frig și întuneric, pentru că își dorește să aducă la putere grupări pro-ruse care să ne bage țara în conflict și să destabilizeze ordinea publică”, a scris premierul pe Facebook.
Dorin Recean a declarat că Chișinăul nu va permite realizarea unor asemenea scenarii.
„Guvernul va întreprinde toate acțiunile necesare pentru a sprijini cetățenii, vom apăra interesele economice ale oamenilor de afaceri de pe malul drept și vom asigura pacea și securitatea în țară. Să cuplăm mândria națională la rațiunea și cumpătul național”, a scris Recean.
În declarații pentru presă după ședința de miercuri a Guvernului, primul ministru a spus că Rusia ar pregăti acum spațiul informațional pentru „următoarea etapă a acestei agresiuni hibride”, după ce tot ea a declanșat criza, prin neonorarea de către Gazprom a obligațiilor contractuale.
Potrivit lui Dorin Recean, Guvernul este în căutarea unor avocați care să asiste Republica Moldova într-un litigiu pe care ar urma să-l inițieze împotriva Gazprom, dar și în procesul de recuperare a activelor energetice preluate de Federația Rusă. Premierul nu a precizat despre ce active ar fi vorba. Gazprom deține 50% din acțiuni plus una în compania MoldovaGaz, iar un alt gigant energetic rusesc, RAO EĂS, controlează Centrala electrică MGRES din regiunea transnistreană (Centrala de la Cuciurgan), despre care Chișinăul a spus, cu mai mulți ani în urmă, că a fost preluată abuziv de partea rusă.
„Chișinăul va întreprinde acele acțiuni care sunt necesare ca să asigurăm pacea și securitatea. Reamintesc că obiectivul final (al Kremlinului – n.r.) este destabilizarea în regiune (regiunea transnistreană – n.r.), ceea ce s-a întâmplat deja, destabilizarea în Zona de Securitate de la Nistru, după care - destabilizarea în toată țara”.
Potrivit premierului, obiectivul final al Kremlinului este o administrație pro-rusă la Chișinău, care să faciliteze „creșterea și consolidarea prezenței militare a Rusiei” în stânga Nistrului.
„Și iată de acolo (regiunea transnistreană – n.r.), vor începe să utilizeze această capacitate militară pentru agresiuni suplimentare împotriva Ucrainei, dar și împotriva României”, a spus Recean.
Primul ministru a reafirmat poziția Chișinăului pentru soluționarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean, amintind că trupele rusești se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.
„Republica Moldova afirmă în continuare că Rusia trebuie să-și retragă trupele rusești. Așa numitele autorități din stânga Nistrului sunt neconstituționale. Republica Moldova are un cadru de negocieri ca să reintegreze țara și acesta este obiectivul nostru. Desigur că noi putem să întreprindem mai multe acțiuni radicale în raport cu unii, dar asta nu ne ajută să rezolvăm problema fundamentală. Și problema fundamentală înseamnă să fie rezolvată atunci când trupele rusești vor fi retrase și țara va fi reintegrată – acesta este obiectivul nostru”, a declarat premierul după ședința guvernului.
Miercuri, 15 ianuarie, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că Rusia va relua „în curând” livrările de gaze către malul stâng al Nistrului, sub formă de „ajutor umanitar”. Volumul ar fi suficient doar pentru nevoile regiunii, nu și pentru producerea energiei electrice pentru malul drept al Nistrului.
- Te-ar putea interesa și: Rusia ar putea relua „în curând” livrările de gaze către regiunea transnistreană
Krasnoselski s-a aflat între 10-14 ianuarie la Moscova, unde ar fi purtat discuții despre reluarea livrărilor de la Gazprom.
Concernul rus a întrerupt furnizarea gazelor la 1 ianuarie, după expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina. Pentru continuarea livrărilor pe căi alternative, Gazprom a pretins de la Chișinău plata unor datorii istorice de 700 de milioane de dolari, pe care un audit internațional din 2023 le-a invalidat, iar autoritățile moldovene nu le recunosc.
Chișinăul a renunțat la gazele rusești din toamna anului 2022, însă regiunea transnistreană este dependentă în totalitate de Gazprom.
Tiraspolul a refuzat ofertele de sprijin ale Chișinăului pentru procurarea gazelor la bursele internaționale, după ce Transnistria a consumat gratis gaze rusești timp de mai bine de trei decenii.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Los Angeles interzice speculațiile imobiliare prilejuite de incendii
„Am auzit că oamenii au primit oferte de cumpărare mult sub prețul normal, încă în timp ce casele lor ardeau”, a spus guvernatorul din California, Gavin Newsom.
El a emis marți un decret care interzice temporar ofertele nesolicitate de tranzacții pentru proprietăți imobiliare la prețuri mai mici decât valoarea lor de piață înainte de incendiu în zonele afectate.
O dispoziție similară a fost promulgată în statul american Hawaii după incendiile grave de pe insula Maui în 2023, amintește dpa.
„În timp ce familiile sunt în doliu, ultimul lucru de care au nevoie este ca speculanții lacomi să profite de durerea lor”, a afirmat Newsom într-o declarație. „Nu vom permite dezvoltatorilor lacomi să jefuiască aceste comunități din clasa muncitoare, într-un moment în care au nevoie de mai mult sprijin ca niciodată”.
Se estimează că incendiile care fac ravagii de mai bine de o săptămână în zona Los Angeles ar fi distrus sau deteriorat peste 12.000 de clădiri. Cel puțin 25 de persoane și-au pierdut viața, iar altele sunt încă date dispărute.
Vânturile se întețesc din nou
Vânturile puternice prognozate pentru miercuri amenință să agraveze incendiile masive care încă ard în jurul orașului Los Angeles, relatează AFP.
La o săptămână după ce au izbucnit incendiile, meteorologii au prezis intensificarea vânturilor Santa Ana, „deosebit de periculoase”.
„Fiți la curent cu condițiile meteo. Fiți pregătiți să vă evacuați. Evitați tot ceea ce poate declanșa un incendiu”, a declarat Serviciul Meteorologic Național (NWS), avertizând cu privire la rafale de până la 110 kilometri pe oră între 3 dimineață și 3 după-amiază, miercuri.
- Citește și: Pompierii din Los Angeles rămân în alertă din cauza eventualei reveniri a vânturilor puternice
O parte din districtul Los Angeles și o mare parte din comitatul vecin Ventura se aflau într-o „situație deosebit de periculoasă”, potrivit NWS.
„Toate plantele și vegetația sunt foarte uscate și gata să ardă, astfel încât... incendiile se pot extinde destul de repede”, a declarat marți meteorologul Ryan Kittell pentru AFP.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Rusia ar putea relua „în curând” livrările de gaze către regiunea transnistreană
Liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a spus că Rusia va relua „în curând” livrările de gaze către malul stâng al Nistrului, sub formă de „ajutor umanitar”. Volumul ar fi suficient doar pentru nevoile regiunii, nu și pentru producerea energiei electrice pentru malul drept.
„Gazul va fi furnizat sub formă de ajutor umanitar pentru industria producătoare de energie termică și electrică, și pentru întreprinderile industriale din regiune”, a spus Krasnoselski pe 15 ianuarie, la Tiraspol, după o vizită de patru zile la Moscova.
Potrivit liderului separatist, „gazul rusesc va fi livrat în volumul necesar doar pentru consumatorii din regiunea transnistreană”, nu și pentru malul drept al Nistrului. Acesta nu mai este dependent de gazul rusesc din 2022, dar până la criza energetică de la începutul acestui an consuma curent electric produs la centrala de la Cuciurgan (MGRES) prin arderea gazului de la Gazprom.
Krasnoselski spune că încă nu se știe nici data exactă când Gazprom va relua livrările și nici traseul acestora, care ar urma să fie stabilit în urma unor „negocieri suplimentare”. Krasnoselski a refuzat să precizeze și cine va plăti pentru tranzitul gazelor. El a adăugat că negocierile au fost purtate la „inițiativa comună” a Rusiei și regiunii transnistrene.
- Te-ar putea interesa și: Oleg Serebrian despre vizita lui Vadim Krasnoselski la Moscova, prin Chișinău: nu putea fi reținut, este „imun”
Potrivit presei de la Chișinău, așa-numitul președinte al regiunii transnistrene a călătorit la Moscova (via Istanbul) în perioada 10-14 ianuarie, prin Aeroportul Internațional Chișinău. El a fost însoțit de așa-zisul ministru al economiei de la Tiraspol, Serghei Obolonik.
Ei ar fi părăsit țara prin sala VIP a aeroportului. Autoritățile de la Chișinău știau despre deplasarea liderului separatist, fapt ce a înfuriat societatea civilă moldovenească, în special cea apropiată actualei puteri.
Informațiile despre călătoria lui Krasnoselski au fost scurse în presă pe 14 ianuarie, după revenirea lui în regiunea transnistreană, cu câteva ore înaintea conferinței de presă organizate de președinta Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate la care s-a discutat subiectul crizei energetice.
- Citește și: Maia Sandu: Rusia vrea să provoace o criză politică în R. Moldova, prin sistarea livrării gazelor
Răspunzând la întrebările jurnaliștilor privind plecarea liderului de la Tiraspol la Moscova, șefa statului a spus că „aceasta este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții” (a crizei umanitare din regiune – n.r.).
„Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. (...) Noi ne dorim, cât mai repede, ca oamenii din regiunea transnistreană, de pe malul stâng al Nistrului, să aibă curent, să aibă căldură și să aibă apă. Și, respectiv, dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât s-o rezolve”, a spus șefa statului.
Despre o posibilă reluare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană, șefa statului a spus că R. Moldova nu împiedică tranzitul de gaze rusești prin teritoriul său. Potrivit ei, Chișinăul a propus din timp soluții pentru a nu se ajunge la criză, în special prin livrarea acestora pe ruta alternativă (transbalcanică), dar Rusia a sistat intenționat livrările pentru a provoca „nemulțumire pe ambele maluri” ale Nistrului și să folosească, din nou, „gazul ca armă”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te
Premieră în Coreea de Sud: Președintele în funcție a fost arestat de autorități
Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a fost arestat marți dimineața și este în prezent interogat de procurori în dosarul penal în care este acuzat de insurecție. Șeful statului a calificat ancheta drept ilegală, dar a spus că cooperează cu autoritățile „pentru a evita violențele”.
Arestarea lui Yoon este o premieră în Coreea de Sud, unde niciun președinte în funcție nu a mai fost arestat vreodată. Totodată este și unul din ultimele evenimente care marchează criza politică din una dintre cele mai vibrante democrații ale Asiei, care are și o istorie marcată de dictatură și represiuni, scrie Reuters.
De când deputații au votat pentru suspendarea sa după ce Yoon a decretat, pentru o scurtă perioadă, legea marțială pe 3 decembrie, șeful statului s-a refugiat în reședința prezidențială, unde a fost apărat de agenți ai serviciului de pază și câteva mici unități militare, care au și blocat prima tentativă a procurorilor și Poliției de a-l aresta.
- Te-ar putea interesa și: Gărzile președintelui demis al Coreei de Sud au împiedicat poliția să-l aresteze
Yoon a acceptat să fie interogat după ce peste 3.000 de ofițeri de poliție hotărâți să-l aresteze au mărșăluit la reședința sa în primele ore ale zilei de miercuri.
„Am decis să răspund investigației Oficiului de Investigare a Corupției pentru Înalți Funcționari (CIO) - în ciuda faptului că este o investigație ilegală - pentru a preveni o vărsare de sânge”, a spus Yoon într-o declarație.
Un procuror l-a însoțit pe Yoon cu mașina de la locuința sa din zona de lux cunoscută drept Beverly Hills din Seul până la birourile CIO, unde s-a strecurat pe o intrare din spate, evitând presa.
Autoritățile au acum la dispoziție 48 de ore pentru a-l interoga pe Yoon, după care trebuie să solicite un mandat de arestare pentru o perioadă de până la 20 de zile sau să-l elibereze. Cu toate acestea, Yoon refuză să vorbească și nu a fost de acord ca interviurile cu anchetatorii să fie înregistrate video, a spus un oficial al CIO.
Avocații lui Yoon au spus că mandatul de arest este unul ilegal deoarece a fost emis de o instanță care nu avea atribuții în acest sens, iar echipa înființată pentru a-l investiga nu avea mandat legal în acest sens. Un mandat de percheziție la reședința lui Yoon, a cărui copie a fost văzută de Reuters, se referă la Yoon ca „lider al insurecției”.
Agenții de pază ai președintelui au fost staționați la sediul CIO unde Yoon este interogat, a spus un oficial al CIO, dar acesta va fi probabil reținut la Centrul de Detenție din Seul, unde au fost încarcerate în trecut și alte personalități de profil, inclusiv fosta președintă Park Geun-hye și președintele Samsung Electronics, Jay Y. Lee.
Decretarea legii marțiale de către Yoon a șocat sud-coreenii, a zdruncinat a patra cea mai mare economie din Asia și a inaugurat o perioadă de tulburări politice fără precedent într-unul dintre principalii parteneri de securitate ai Washingtonului în regiune. Parlamentarii au votat pentru punerea sa sub acuzare și îndepărtarea sa din funcție la scurt timp după aceea, la 14 decembrie.
Separat de ancheta penală, Curtea Constituțională deliberează dacă să mențină punerea sub acuzare de către Parlament și îndepărtarea sa permanentă din funcție sau îi restabilească puterile prezidențiale.
SUA își mențin angajamentul de a lucra cu guvernul sud-coreean și apreciază toate eforturile acestuia și ale cetățenilor „de a acționa în conformitate cu Constituția”, a spus un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.
Purtătorul de cuvânt al guvernului Japoniei, Yoshimasa Hayashi, a spus la o conferință de presă zilnică că Tokyo urmărește evoluțiile din Coreea de Sud „cu un interes deosebit și serios”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te