Scandal diplomatic de proporții, după ce Cehia a expulzat 18 diplomați ruși acuzați că ar fi implicați în explozia din 2014 de la un depozit de muniții. Surpriza neplăcută pentru R. Moldova ar fi că guvernul de la Praga spune că așa numitul Ruslan Boshirov, cel care ar fi participat la otrăvirea lui Skripal la Londra ar avea și acte moldovenești, dar cu altă identitate, Nicolae Popa. Cehia cere darea în căutare a celor 2 agenți ruși ai GRU, iar știrea este reflectată pe larg în instituțiile media, printre ele Protv Chișinău.
Reacțiile a doi deputați ai partidului PAS după ce socialiștii s-au întrunit duminică și i-au cerut demisia Maiei Sandu apar și ele în mai multe media. Tv8.md îl citează pe parlamentarul Sergiu Litvinenco: „Un singur mesaj pentru majoritatea PSRM-Şor: Beţi ceai şi vă vaccinaţi! Că de anticipate nu scăpaţi!” Radiochisinau.md atrage atenția unui comentariu scris de Dumitru Alaiba: „Uneori nu trebuie nimic să faci, doar să îi lași pe oponenți să vorbească. Se îngroapă singuri. Desigur că o să-i ajutăm”, a scris și Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook, în timp ce o reacție oficială de la președinție nu a fost emisă deocamdată.
Multe publicații nu au ratat, la fel, să facă o știre din informația că președinta Sandu a fost surprinsă zilele trecute făcându-și cumpărăturile într-un supermarket din Capitală, fără pază, plimbându-se în ținută casual printre rafturile din magazin. Un internaut i-a făcut o fotografie, a filmat-o, iar imaginile au ajuns virale pe rețele. Internautul s-a confruntat apoi cu acuzația că ar fi înscenat cazul, acesta a ripostat, un canal de Telegram a scris că Sandu ar fi fost totuși însoțită de o femei-bodyguard, lucru infirmat de purtătoarea de cuvânt a pazei de stat. Și alți lideri mondiali au fost surprinși fără pază de corp la cumpărături, printre ei, cancelarul Germaniei, Agela Merkel, și premierul britanic Boris Johnson, a scris tv8.md, site care o citează pe Sandu, însă într-o altă știre, cea despre o nouă donație românească de vaccinuri anti-covid. “România a donat din propriile vaccinuri, iar o asemenea mărinimie cimentează prietenia solidă dintre Republica Moldova și România. Suntem recunoscători domnului Președinte Klaus Iohannis, domnului Prim-ministru Florin Cîțu, poporului român pentru solidaritate și eforturile imense de a face posibile aceste donații”, este mesajul Maiei Sandu.
Cotidianul.md scrie despre faptul că Găgăuzia ar fi returnat lotul de AstraZeneca autorităților de la Chișinău. „De la bun început, publicul, inclusiv comunitatea medicală, a arătat o oarecare neîncredere față de vaccin”, a anunțat șeful Centrului de Sănătate Publică din Comrat, Ivan Hasta. „...s-a încercat imunizarea persoanelor incluse în etapa a II-a de vaccinare – persoanele cu vârsta peste 60 de ani și persoanele cu comorbidități, dar nu au fost doritori”, a mai spus Ivan Hasta, potrivit Gagauzinfo. Acesta a mai susținut că doar 50 de persoane, majoritatea cadre medicale, au fost vaccinate cu AstraZeneca, iar Găgăuzia a returnat restul rămas din lot Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. „Acest vaccin este valabil până pe 31 mai. Ca vaccinul să nu dispară complet, l-am returnat pentru utilizare în alte regiuni. Am coordonat acest lucru cu Ministerul Sănătății. Vaccinul a fost redistribuit în alte regiuni”, a adăugat șeful Centrului de Sănătate Publică din Comrat.
Adevarul.md dedică spațiu comentariului companiei „Premier Energy” în legătură cu proiectul de lege care prevede că facturile de energie electrică ale tuturor consumatorilor casnici, pentru lunile aprilie şi mai, să fie plătite din bugetul general de stat. „...întreruperea disciplinei de plată lunară a facturii de energie electrică nu contribuie la cultivarea unei culturi de responsabilitate a plăţii şi gestiune eficientă a consumului individual prin economisirea de energie”, crede furnizorul. Pe lângă crearea unui precedent, acest proiect de lege poate crea o confuzie profundă pentru clienţi, care pot fi induşi în eroare de detaliile facturilor cu privire la propria datorie. În plus, în final consumatorul oricum va trebui să plătească, întrucât bugetul de stat este alimentat, în cele din urmă, din contribuţiile cetăţenilor sau împrumuturi care vor trebui să fie restituite”, precizează Premier Energy într-un comunicat de presă.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a trimis Parlamentului un proiect de lege care va permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli nejustificate în sumă de 150 de milioane de lei, scrie deschide.md. Propunerea e ca din tarife să fie excluse cheltuielile de amortizare, care s-au format ca urmare a reevaluării activelor, în sumă totală de peste 150 de milioane de lei.“Consider inacceptabil ca tarifele pentru consumatori să fie majorate prin utilizarea unor lacune în legislaţie. Tarifele trebuie să includă doar cheltuielile justificate, care să asigure o funcţionare normală a întreprinderilor reglementate”, a spus șefa statului.
Mai mulți experți citați într-o analiză despre „Războiul” și „diplomația” vaccinurilor anti-COVID de pe agora.md observă că în multe state se simte insuficiența vaccinului contra acestui virus, în timp ce țările mari dezvoltate continuă să comande doze în proporții de cinci sau chiar 10 ori mai mari decât numărul populației ce o dețin. Tot mai mult, procesul de vaccinare este utilizat în jocuri geopolitice, Moldova nefiind o excepție, se mai spune în articol. Impactul nevaccinării, pe de altă parte, va fi unul extrem de grav pentru cetățenii moldoveni, avertizează analistul Dionis Cenușă. Se discută activ despre introducerea pașapoartelor de vaccinare, explică el, astfel am putea ajunge în situația că persoanele vaccinate cu vaccin nerecunoscut de UE nu vor putea trece hotarele țărilor europene. „...Vaccinul rusesc nu este recunoscut de UE, respectiv apare întrebarea dacă persoanele vaccinate cu acest vaccin vor putea călători în UE”, a spus el.
Ziarul de Gargă dă detalii din declarația de avere a șefului de la ANRE, Veaceslav Untilă: a încasat din salariu peste 1 milion de lei în 2020, echivalentul a peste 83 de mii de lei pe lună. A mai primit și o pensie de peste 131 de mii de lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Familia Untila deține în proprietate o casă de locuit, două garaje și două apartamente. Aceștia mai au în posesie și două autoturisme Toyota și dețin în trei conturi bancare peste 852 de mii de lei. Tot Ziarul de Gardă își anunță cititorii că azilul politic și cetățenia vor fi acordate de o nouă comisie, după ce președinta Sandu a semnat un decret, iar infectarea lucrătorilor medicali cu Covid-19 a scăzut cu 75 la sută, odată cu inițierea campaniei de vaccinare.