Linkuri accesibilitate

Un cargou rusesc s-a scufundat în Marea Mediterană, după o explozie în sala motoarelor


Cargoul Ursa Major, într-un port de la Marea Baltică, regiunea Kaliningrad a Rusiei, 3 iulie 2022.
Cargoul Ursa Major, într-un port de la Marea Baltică, regiunea Kaliningrad a Rusiei, 3 iulie 2022.

Nava rusească de transport de mărfuri uscate „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană în noaptea de 24 decembrie, relatează presa spaniolă cu referire la serviciile de intervenție.

După una din versiuni, nava urma să participe la evacuarea bazei militare ruse din Siria.

14 marinari din cei 16 aflați la bord au fost aduși de salvatori în portul Cartagena. Alți doi au fost dați dispăruți.

Cargoul Ursa Major (Ursa Mare) a părăsit orașul Sankt Petersburg la 11 decembrie, iar destinația sa finală era Vladivostok, unde, conform datelor Vessel Finder, trebuia să ajungă la 22 ianuarie.

Nava s-a scufundat după ora 2 noaptea, ora Moscovei, în apele internaționale, între orașul spaniol Aguilas și orașul algerian Oran.

Potrivit surselor publicației La Verdad, cargoul s-a scufundat după ce „o explozie s-a produs în sala motoarelor”. Potrivit căpitanului, nava de mărfuri uscate transporta în momentul incidentului containere goale.

Zona epavei a fost declarată periculoasă pentru navigație până la sosirea „unei nave militare rusești care a preluat eforturile de salvare”, relatează La Verdad. Ulterior, acesteia i s-a alăturat o navă de patrulare a Marinei spaniole.

Ministerul rus de Externe a confirmat că nava de mărfuri uscate s-a scufundat. De asemenea, ministerul a spus că o explozie a avut loc în sala motoarelor și a oferit date despre 14 marinari salvați și doi dispăruți.

Siria sau Vladivostok?

Mai mulți analiști OSINT (care adună și analizează informații din surse deschise), citați de Mediazona, au sugerat că cargoul rusesc se îndrepta de fapt spre Siria - unde regimul lui Bashar al-Assad, loial Kremlinului a căzut recent - pentru a evacua o bază militară rusă. Datele de localizare mai arată că Rusia a trimis în Marea Mediterană un alt cargou, „Sparta”, și trei nave militare mari de debarcare.

Potrivit datelor publice, nava de mărfuri uscate Ursa Major, atribuită portului Novorossiisk, este operată de Oboronlogistika, o companie a ministerului rus al Apărării. De asemenea, aceasta deține nava „Sparta”.

Navele Oboronlogistika au fost utilizate în mod repetat pentru aprovizionarea bazelor militare rusești din Siria. De exemplu, jurnaliștii de investigație au aflat că nava „Sparta II” a transportat sisteme rusești de rachete sol-aer S-300 din Siria la Novorossiisk în august 2022.

În mai 2022, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Oboronlogistika și a altor câteva companii rusești implicate în transportul maritim pentru Ministerul rus al Apărării.

Recent, Radio Svoboda, serviciul rusesc al RFE/RL, a publicat un amplu material despre evacuarea militarilor ruși din Siria. Imaginile din satelit, analizate de expertul Alexandr Oliver, arată că rușii au demontat din portul Tartus sistemul mobil de radiorecunoaștere de coastă Monolit-B, care se afla acolo de mulți ani.

De asemenea, potrivit investigației, două nave militare mari pentru debarcare, „Ivan Gren” și „Alexandr Otrakovski” s-au îndreptat din Rusia spre Tartus. Analiștii OSINT presupun că acestea vor îndeplini misiunea principală de retragere a echipamentelor militare rusești din Siria. Datele de localizare au permis, de asemenea, să se concluzioneze că navele Sparta și Ursa Major, care aparțin Oboronlogistika, au plecat spre Tartus.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG