Ucraina a adoptat în iulie o lege care mută sărbătoarea pe 25 decembrie, ziua în care cea mai mare parte a lumii creștine marchează Crăciunul.
Legea semnată de președintele Volodimir Zelenski menționa că ucrainenii doresc „să-și trăiască propria viață cu propriile tradiții și sărbători”. De asemenea, această schimbare le permite „să abandoneze moștenirea rusă de a impune sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie”, a adăugat acesta.
Creștinismul este cea mai importantă religie în Ucraina, iar Biserica Ortodoxă Rusă a dominat viața religioasă până de curând.
Ca și Biserica Rusă, multe biserici creștine din Răsărit folosesc calendarul iulian, datând din epoca romană, mai degrabă decât calendarul gregorian folosit în viața de zi cu zi.
Schimbarea datei face parte din strategia adoptată după invazia Rusiei de a elimina vestigiile imperiilor rus și sovietic, prin redenumirea străzilor și îndepărtarea monumentelor.
Biserica Ortodoxă a Ucrainei, o biserică independentă nou creată, care a ținut primele slujbe în 2019, a adoptat și ea ca dată a Crăciunului ziua de 25 decembrie.
Ea s-a despărțit oficial de Biserica Ortodoxă Rusă din cauza anexării Crimeei de către Moscova în 2014 și a sprijinului acordat de aceasta separatiștilor din estul Ucrainei.
Această scindare a făcut ca preoți și chiar parohii întregi să treacă de la o biserică la alta, noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei crescând rapid și preluând mai multe clădiri bisericești legate de Rusia susținută fiind și de guvern.
Între timp, Biserica Ortodoxă Ucraineană, legată istoric de Rusia, continuă să serbeze Crăciunul pe 7 ianuarie. Această biserică pretinde că a tăiat legăturile cu Rusia din cauza războiului, dar mulți ucraineni privesc acest lucru cu scepticism.
A treia confesiune ortodoxă din țară, Biserica Greco-Catolică Ucraineană, va ține și slujbe de Crăciun pe 25 decembrie.
Ucraina se afla sub conducerea spirituală a Moscovei de prin secolul al XVII-lea, cel târziu.
Sub Uniunea Sovietică și ateismul care era politică de stat, tradițiile de Crăciun, cum ar fi pomii și cadourile, au fost mutate în ajunul Anului Nou, care a devenit principala sărbătoare și încă este pentru multe familii.
Tradițiile ucrainene de Crăciun includ o cină în Ajunul Crăciunului cu 12 feluri de mâncare fără carne, inclusiv o budincă de cereale dulce numită kutia. Oamenii își decorează casele cu snopi de grâu numiți diduhi.
În unele zone, copiii merg din casă în casă cântând colinde numite koliadki și interpretând scenete legate de Nașterea Domnului Iisus Hristos.