Linkuri accesibilitate

Ucraina și Rusia caută alternative după anularea acordului privind cerealele din Marea Neagră


Un fermier adună recolta în jurul unui crater lăsat de o rachetă rusească în regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, în iulie 2022.
Un fermier adună recolta în jurul unui crater lăsat de o rachetă rusească în regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, în iulie 2022.

Atât Ucraina, cât și Rusia au declarat că sunt în căutarea unor modalități alternative de a menține aprovizionarea cu cereale.

Acordul care permitea exporturile către Africa, Orientul Mijlociu și Asia a fost suspendat, după ce Moscova a refuzat să își reînnoiască participarea la acest acord, care a expirat la 18 iulie.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat cu omologul său turc, Hakan Fidan, despre modalitățile de aprovizionare a „țărilor cele mai nevoiașe”, a precizat ministerul de la Moscova într-o declarație, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezidat o reuniune guvernamentală la Kiev, unde „problema nr. 1 a fost reprezentată de exporturile de cereale pe cale maritimă și securitatea porturilor”.

Niciuna dintre părți nu a oferit detalii despre opțiunile discutate.

Moscova a anunțat în seara zilei de 17 iulie că își suspendă participarea la acest acord, care a asigurat trecerea în siguranță a peste 33 de milioane de tone de cereale din porturile ucrainene, în ciuda războiului dintre Rusia și Ucraina - doi dintre cei mai mari producători mondiali.

Livrările au ajutat la rezolvarea unei urgențe alimentare globale și la reducerea inflației galopante care s-a accelerat la nivel mondial după ce Kremlinul a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Kremlinul a declarat că, deși exporturile ucrainene decurgeau conform înțelegerii, termenii unui acord paralel pentru exportul cerealelor și îngrășămintelor Rusiei nu erau respectați.

Zelenski a cerut continuarea funcționării acordului de export de cereale din Marea Neagră fără participarea Rusiei, spunând că a convenit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să lucreze cu „statele responsabile pentru a restabili securitatea alimentară și aprovizionarea cu alimente prin intermediul rutelor din Marea Neagră”.

Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat pe 18 iulie că încercările de a continua acordul privind cerealele fără participarea Moscovei vor duce la riscuri, având în vedere apropierea coridorului de cereale de zona de război din Ucraina.

„Sunt unele riscuri dacă nu există garanții de securitate relevante. Prin urmare, dacă se adoptă în înțelegere fără Rusia, aceste riscuri ar trebui abordate. Nu putem spune în acest sens în ce măsură și ce țări sunt pregătite să își asume astfel de riscuri”, a declarat Peskov.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că, practic vorbind, ieșirea din acord înseamnă „revocarea garanțiilor de siguranță a navigației, restabilirea statutului de zonă temporar periculoasă în partea de nord-vest a Mării Negre, eliminarea treptată a coridorului umanitar maritim în zona acordului și dizolvarea Centrului Comun de Coordonare din Istanbul”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, care a ajutat la medierea acordului inițial împreună cu Națiunile Unite, a declarat că oficialii discută cu Rusia și că speră ca acordul să fie prelungit, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat dezamăgirea profundă față de retragerea Rusiei din acord, despre care a spus că era „un colac de salvare pentru securitatea alimentară globală și un far de speranță într-o lume tulbure”

XS
SM
MD
LG