Linkuri accesibilitate

Ucraina a lansat o nouă ofensivă în Kursk. Vrea să arate că merită să fie ajutată?


Un soldat ucrainean trece pe lângă o clădire avariată în Sudja, regiunea Kursk din Rusia (fotografie de arhivă).
Un soldat ucrainean trece pe lângă o clădire avariată în Sudja, regiunea Kursk din Rusia (fotografie de arhivă).

Ucraina a lansat o nouă ofensivă în regiunea rusă Kursk. Dar nu este clar de ce anume forțele ucrainene lansează un nou atac în Kursk și de ce acum.

Din august, forțele ucrainene se luptă să păstreze teritoriul pe care l-au cucerit în regiunea rusă Kursk, parte a unei incursiuni transfrontaliere care a surprins și aliații occidentali ai Kievului, și Kremlinul.

Acum, Kievul a lansat o nouă ofensivă în Kursk, împotrivindu-se forțelor rusești – sprijinite de soldați nord-coreeni – care au recuperat mai mult de jumătate din teritoriul capturat de Ucraina.

Nu este clar de ce forțele ucrainene lansează un nou atac la Kursk și de ce chiar acum. Ucraina se luptă în mai multe locuri de-a lungul liniei frontului și este depășită de Rusia. În plus, are probleme majore în a recruta și a mobiliza suficienți oameni pentru a-și reface rândurile epuizate.

Așadar, de ce să cheltuiești resurse limitate pe o nouă ofensivă, posibil inutilă? Scopul, spun experții, ar putea fi acela de a schimba „narațiunea”, sau felul cum este perceput războiul de aproape trei ani.

„Centrul de greutate al Ucrainei este sprijinul SUA. Orice câștig pe care îl obține în interiorul Rusiei va face mai greu pentru noua administrație să numească războiul o cauză pierdută”, spune John Nagl, profesor la Colegiul de Război al Armatei SUA.

Creșterea moralului

Forțele ucrainene au înregistrat progrese limitate de la lansarea noului lor asalt, pe 5 ianuarie. Rămâne deocamdată neclar dacă este vorba despre o simulare – menită să atragă forțele ruse din alte părți ale frontului – sau o parte a unei contraofensive mai ample.

Incursiunea Ucrainei în Kursk în luna august a fost văzută ca o încercare de a atrage forțele ruse din estul Ucrainei și de a le încetini înaintarea, însă strategia Kievului a eșuat în mare măsură, deoarece Rusia a acordat prioritate avansării în estul Ucrainei. Moscova a primit ajutor și din partea Coreei de Nord, care a trimis aproximativ 11.000 de soldați în Kursk pentru a sprijini forțele ruse.

Forțele ruse au continuat să avanseze în estul Ucrainei, cucerind orașul Vuhledar în octombrie. Acestea sunt acum aproape de a cuceri Pokrovsk, un important centru logistic din regiunea Donețk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărat incursiunea în Kursk. Însă experții militari au pus mutarea sub semnul întrebării.

„Câștigurile Rusiei în apropiere de Pokrovsk sunt semnificative din punct de vedere militar și au greutate politică; Kursk are o importanță militară mai mică”, a mai declarat Nagl, locotenent-colonel pensionat al armatei americane.

Cu toate acestea, câștigurile din Kursk ar putea ridica moralul ucrainenilor și ar putea schimba scenariul de pe câmpul de luptă într-un moment critic al războiului. Pesimismul a crescut cu privire la șansele de victorie ale Ucrainei cu fiecare oraș nou capturat de Rusia.

Ar fi, de asemenea, o lovitură pentru imaginea președintelui rus Vladimir Putin ca „om puternic care apără Rusia”, a declarat David Silbey, profesor de studii militare la Universitatea Cornell.

În timpul conferinței anuale cu publicul, atent pusă în scenă, în decembrie 2024, Putin a promis că va alunga forțele ucrainene din regiunea Kursk, deși nu a dat un termen.

Profesorul Silbey a afirmă că șansele de succes ale Ucrainei în Kursk sunt mai mari decât pe frontul estic puternic fortificat. Rusia nu numai că dispune de majoritatea forțelor sale desfășurate în estul Ucrainei, dar și de linii defensive extinse.

„O ofensivă [în estul Ucrainei] ar fi o acțiune lentă, probabil cu un succes limitat și pierderi grele, și ar slăbi apărarea ucraineană în zonă. Unitățile ucrainene sunt deja foarte slăbite în estul Ucrainei și nu cred că Zelenski dorește să grăbească acest lucru”, a adăugat Silbey.

Ucraina se luptă să recruteze soldați, ceea ce duce la o lipsă de forță de muncă de-a lungul liniei de front de 1.000 de kilometri.

Potrivit experților, cea mai mare problemă a forțelor armate ucrainene este acum lipsa de luptători, nu de arme.

David Silbey a declarat că nu se așteaptă ca ofensiva Ucrainei de la Kursk să dureze mult, având în vedere constrângerile de personal.

Poziții de negociere

Experții spun că scopul noii ofensive ucrainene de la Kursk ar putea fi, de asemenea, acela de a spori influența Kievului în orice viitoare negocieri de pace.

Noua operațiune din Kursk a venit cu doar două săptămâni înainte ca președintele ales al SUA, Donald Trump, să își preia mandatul.

Trump s-a angajat să pună capăt rapid războiului și amenințase că va tăia miliarde de dolari din ajutorul militar american pentru Ucraina.

La o conferință de presă din 7 ianuarie, Trump a declarat că speră să pună capăt războiului în termen de șase luni. El a declarat că va fi „dificil” să medieze un acord de pace între Rusia și Ucraina, dar a adăugat că este hotărât „să îndrepte lucrurile”.

Se pare că Trump încearcă să înghețe conflictul de-a lungul liniei actuale a frontului, ceea ce înseamnă că orice câștig obținut de oricare dintre părți între timp le-ar consolida pozițiile de negociere respective.

„Într-un fel, văd acest lucru ca pe o salvă de deschidere a negocierilor de pace, aducând Ucraina într-o poziție cât mai puternică posibil și oferind mai mult Rusiei la masa negocierilor”, completează David Silbey, profesor de studii militare la Universitatea Cornell.

Mike Eckel, corespondent RFE/RL, a contribuit la acest articol.
Material preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG