Linkuri accesibilitate

„Tragem frig, dar să vedem rezultat”. Cum fac ore online școlile cu predare în română din stânga Nistrului


Lecțiile de limba română desfășurate online cu elevii clasei a X-a, liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari, după ce clădirea instituției a fost deconectată de la căldură.
Lecțiile de limba română desfășurate online cu elevii clasei a X-a, liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari, după ce clădirea instituției a fost deconectată de la căldură.

Deconectate de la căldură, școlile cu predare în română din regiunea transnistreană au trecut la învățământul online după vacanța de iarnă. Profesoara de limba română, Violeta Tolstenco, de la liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari, a mers azi 25 de km până la Coșnița, deoarece în oraș nu era curent.

Profesoara a povestit Europei Libere că s-a trezit „ca de obicei, în odaia rece” la șase dimineața. Ea și soțul ei locuiesc în orașul Dubăsari într-o casă la sol, dar nu au sobă. Pentru a se încălzi, folosesc două reșouri electrice, care sunt mai mult reci decât calde, deoarece energia electrică se deconectează din patru în patru ore.

„Ieri, am ieșit afară și mi s-a părut că e mai cald decât în casă. Bine că e soare, se pare că divinitățile țin cu noi”, susține Violeta Tolstenco.

Ca să poată participa la orele online, a mers la direcția raională de învățământ, care se află în satul Coșnița (subordonat Chișinăului), la circa 25 de kilometri de Dubăsari. Autoritățile i-au pus la dispoziție o mașină.

Profesoara de limbă română în liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Violeta Tolstenco, a parcurs circa 25 de kilometri pentru a participa la orele online.
Profesoara de limbă română în liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Violeta Tolstenco, a parcurs circa 25 de kilometri pentru a participa la orele online.

„De la miezul nopții până la patru dimineața a fost deconectată lumina. S-a conectat, la 8:00 încă era, apoi iar s-a deconectat. Am ieșit mai devreme din casă, trebuia să merg la Coșnița, la consiliul raional, pentru că acolo este lumină și căldură”, precizează profesoara.

Predă limba și literatura română la liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari de 28 de ani și spune că, în acești ani, s-a obișnuit cu situațiile dificile. Astăzi, în prima zi după vacanță, a avut lecții cu clasa a X-a. Din 13 elevi, doar doi nu s-au conectat. Experiența studiilor la distanță din pandemia de Covid-19 le-a fost de folos acum, susține ea.

În liceul din Dubăsari învață circa 540 de elevi, atât din stânga, cât și din dreapta Nistrului, din localități precum Dzerjinscoe, Lunga, Dubăsari, Vasilievca, Molovata Nouă, Ustia și Cocieri. Potrivit directoarei, Angela Ivanov, 90% dintre ei s-au conectat azi la lecțiile online.

„Probabil, cei care au lipsit nu au avut lumină, urmează să îi telefonez și să văd care este situația. La ceilalți, conexiunea a fost bună, toți au rămas conectați. La toți elevii e frig în case. Fiecare se încălzește după posibilitățile pe care le au familiile. Mai norocoși sunt cei care au sobe cu lemne”, afirmă Violeta Tolstenco.

Profesoara crede că, în pofida acestor greutăți, procesul de învățământ nu trebuie întrerupt. Încearcă să rămână optimistă și speră că această criză va duce la reîntregirea Republicii Moldova.

„Tragem frig, îndurăm această iarnă, dar să vedem rezultat, un rezultat în favoarea întregului popor, întregii națiuni”, ne-a mărturisit profesoara de limbă română.

Cele 18 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor avea ore online și vineri. Două dintre acestea, liceele din satele Varnița și Hârbovăț (raionul Anenii Noi), au cazane pe bază de biomasă și elevii de aici fac ore cu prezență fizică. Ceilalți învață de la distanță.

Secretara de stat a Ministerului Educației, Valentina Olaru, a spus Europei Libere că luni va avea loc o ședință, în care urmează să se discute despre eficiența studiilor online și dacă toți elevii și profesorii pot să se conecteze.

„Acum colectăm datele de la instituțiile de învățământ. Dacă nu vor fi eficiente orele online, o să prelungim vacanța. Elevii vor recupera lecțiile pierdute din contul vacanțelor de primăvară și de Paști”, a precizat Valentina Olaru.

În școlile din regiunea transnistreană subordonate autorităților de la Tiraspol, vacanța de iarnă a elevilor a fost prelungită până pe 20 ianuarie, în contextul crizei energetice.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG