Linkuri accesibilitate

Traficul de copii din internate şi justiţia moldovenească


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Procurorii afirmă că directorul unui internat din Chişinău, care era și tutorele unui minor, l-a ajutat pe presupusul abuzator să se apropie de băiat.

Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane anunță că poliția a reținut pentru o perioadă de 30 de zile două persoane care sunt suspectate că ar fi exploatat sexual un minor. Procurorii au stabilit că în luna mai a anului 2016 copilul ar fi fost selectat dintr-o instituție de învățământ, a fost ademenit cu bani și cadouri și a acceptat ulterior să locuiască cu presupusul abuzator într-un apartament din capitală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct


Victima este un băiat de 15 ani dintr-o școală internat din Chișinău. În luna mai a anului trecut, directorul instituției, care era și tutorele minorului, l-a ajutat pe presupusul abuzator să se apropie de băiat și ulterior a încuviințat plecarea copilului din gimnaziu, constată Lilian Levandovschi, directorul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane. El spune că directorul gimnaziului mai este suspectat că ar fi dat indicații de torturare a unor copii din instituție, pedepsindu-i astfel pentru nereușitele la învățătură, de exemplu. Investigațiile continuă și pe alte segmente, în care este vizată, la fel, conducerea instituției de învățământ:

„Noi vom examina inclusiv dacă au fost cazuri de adopție, de părăsire a țării, adică vom examina această infracțiune sub un aspect mai larg. Faptul că noi am ajuns și am reținut directorul internatului și abuzatorul nu înseamnă că investigațiile s-au terminat, investigațiile vor continua mai departe, până noi nu vom stabili dacă au fost și alte încălcări în toată perioada de activitate a acestui internat.”

Pe lângă implicarea directorului, ancheta ar urma să stabilească în ce măsură au fost părtași la acest abuz alți angajați, precum și organele cu atribuții de control, care ar fi trebuit să remarce absența minorului din gimnaziu.

De la începutul anchetei, experții Centrului Internațional „La Strada”, specializați în prevenirea exploatării sexuale a copilului și în cazurile de trafic de persoane, au asistat oamenii legii în documentarea cazului. Ana Revenco, președinta centrului, este de părere că acest abuz consimțit de directorul gimnaziul scoate în evidență lipsa unui sistem eficient de protecție a copilului. Ea pune la îndoială unicitatea acestui caz și crede că această problemă este prezentă și în alte instituții:

Ana Revenco
Ana Revenco

„Conducerea diferitor autorități, periodic și cu regularitate, au fost semnalate, însă conducerea se schimba din cadrul autorităților, însă situația nu se schimba. Și iată acest caz, el vine să confirme că există situații de tolerare și facilitare a abuzului în instituții. Din această constatare, eu zic să se pornească discuții în raport cu cum putem construi un sistem care să asigure drepturile copilului și cum putem noi crea servicii de durată, eficiente, care să fie în interesul copilului.”

În cel mai recent raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite, care monitorizează traficul de ființe umane, se menționează că autoritățile Republicii Moldova s-au concentrat pe cazuri mai simple iar corupția, în special în sistemul judiciar, a influențat finalitatea dosarelor, inclusiv a celor împotriva funcționarilor complici ...

În cazul mediatizat azi de oamenii legii, victima este dintr-o familie nevoiașă. Ana Revenco spune însă că toți copiii sunt vulnerabili, indiferent în ce mediu cresc. Alarmant este în opinia ei faptul că într-o instituție de învățământ, subordonată autorităților este tolerat abuzul:

„Copilul este vulnerabil în virtutea vârstei, nu în zadar până la o anumită vârstă el are tutore, el are părinți în grija cărora se află, pentru că menirea acestora este să-l pregătească pe copil pentru o viață independentă, securizată. Or, dacă acest lucru noi nu-i putem garanta, înseamnă că am eșuat. Dar în cazul dat noi vorbim despre însăși instituția statului care era responsabilă de acest copil, pentru că era în tutela instituției statului.”

Președinta Centrului „La Strada”, Ana Revenco încurajează copiii care au fost abuzați sau persoanele care cunosc despre astfel cazuri să le denunțe la linia fierbinte- 0 800 77777.

Potrivit procuraturii, statistica antitrafic este în descreștere, anul trecut fiind înregistrate 14 cazuri de trafic de copii, cu 5 mai puține decât în 2015. Ana Revenco crede că aceste cifre nu pot fi un indicator pentru a aprecia eficiența prevenirii și combaterii traficului de ființe umane. De altfel, în cel mai recent raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite, care monitorizează traficul de ființe umane, se menționează că autoritățile Republicii Moldova s-au concentrat pe cazuri mai simple iar corupția, în special în sistemul judiciar, a influențat finalitatea dosarelor, inclusiv a celor împotriva funcționarilor complici.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG