„Oamenii ne semnalează cozi la secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova și remarcă necesitatea creșterii personalului și deschiderea secțiilor consulare în alte orașe din Rusia”, se arată într-un răspuns al organizației oferit Europei Libere.
Totodată, centrul precizează că nu a înregistrat cazuri de recrutare a moldovenilor din Rusia și nici sesizări privind încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova privind mobilizarea militară anunțată pe 21 septembrie.
Organizația a remarcat o anumită îngrijorare în rândul moldovenilor, dar susține că nu este vorba de o stare generală, deoarece mobilizarea este parțială, iar moldovenii care nu dețin cetățenia rusă nu pot fi recrutați.
Reprezentanții organizației spun că, teoretic, pot primi citații doar acei cetățeni moldoveni care au și cetățenie rusească, precum și un livret militar cu specializare specificată în conformitate cu legislația Federației Ruse.
„Așa cum marea majoritate a conaționalilor noștri din Rusia nu au îndeplinit serviciul militar în termen sau prin contract și nu au livrete militare, ei nu sunt vizați de mobilizarea anunțată”, conchide Centrul de susținere a migranților din Moldova.
Vicepremierul moldovean Nicu Popescu a declarat marți, 4 octombrie, într-o conferință de presă, că în ultimele două săptămâni s-a înregistrat un număr sporit de cetățeni ai R. Moldova care doresc să revină din Federația Rusă și solicită pentru asta perfectarea titlului de călătorie. Acest act poate fi folosit o singură dată pentru a reveni în Moldova și înlocuiește un pașaport valabil, dacă acesta a fost pierdut, a expirat sau a fost furat.
Popescu nu a oferit cifra exactă a solicitanților, dar a precizat că situația este mai complicată în cazul moldovenilor care dețin simultan și cetățenie rusească, fiind obligați să se conformeze legislației din Rusia, inclusiv privind mobilizarea.
„Cetățenii R. Moldova nu își doresc să fie atrași în acest război.”
„Cert este că cetățenii R. Moldova, oriunde s-ar afla, nu își doresc să fie atrași în acest război. Vom face tot posibilul pentru a menține R. Moldova și cetățenii noștri în afara acestui război”, a spus vicepremierul.
Popescu a mai afirmat că, deocamdată, nu sunt date care pot fi anunțate public legate de recrutarea cetățenilor moldovenilor, dar a precizat că „este absolut ilegal pentru cetățenii R. Moldova să fie angajați în mercenariat”.
Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat pe 26 septembrie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că moldovenii care dețin și cetățenia Federației Ruse ar putea rămâne fără cetățenia R. Moldova, dacă se vor înrola în armata rusă pentru a lupta în războiul din Ucraina, iar cei care au doar cetățenie moldovenească riscă sancțiuni mai dure pentru mercenariat.