Dana Fabini este artist vizual, trăiește în România și Germania, are o amplă activitate artistică, didactică și publicistică. Munca sa aprofundează forme de expresie interdisciplinară și interculturală, explorează modele de gândire artistică și cercetează relațiile stabilite între artă, pedagogia artistică și terapia prin artă. În anul 2010 a stabilit conceptul integrator „Bibliotheca Diotima“ pentru întreaga sa creație. În 2016 a inițiat platforma interactiv-performativă „Dialog in Agora“ în cadrul căreia tematizează aspecte sociale ale creativității. (Mai multe detalii, aici).
„Pandemic Lessons“ e un scurt film de animație care are la bază imagini realizate de studenții anului II și III de la secția de Pedagogie a Universității de Artă și Design din Cluj, la cursurile de art-terapie coordonate de Dana Fabini.
Europa Liberă: Dana Fabini, la Universitatea de Artă și Design de la Cluj predai un curs de terapie prin artă la anul unu, doi și trei, și tema prezentării pe care o să o faci este „Terapia prin artă în timp de pandemie”. Tu ai predat lucrul acesta înainte de pandemie, pandemia situează cumva într-un alt fel terapia prin artă.
Dana Fabini: „Sigur că eu am anumite teme care trebuie clar urmărite din anul unu până în anul trei de studiu, teme teoretice, teme practice, teme de cercetare. Dar cumva temele pe care le-am prelucrat de când a început pandemia, respectiv blocarea la domiciliu și cursurile online, au urmărit indirect o imagine a propriului corp în percepție psiho-somatică.”
Europa Liberă: Un fel de autoportrete...
Dana Fabini: „E mai mult decît autoportrete, pentru că e imaginea întregului corp, deci nu e vorba numai de un portret, ci e vorba de a-ți percepe corpul, atât din punctul de vedere al formei lui, al alcătuirii lui, exterioară și interioară, cât și al raportării personale.”
Europa Liberă: Și studenții care învață aceste lucruri ce devin după aceea?
Dana Fabini: „Studiind secția de Pedagogie a Artelor Plastice și Decorative vor lucra educație prin artă. Cred că e foarte bine să precizăm că educația prin artă se deosebește de artă, în sensul în care și educația prin teatru se deosebește de teatru, adică aplicabilitatea socială este foarte clar focusată și direcționată. De aceea, întrebarea inițială pe care mi-ați pus-o, cum funcționează arterapia în pandemie, exact despre asta discutăm, despre faptul că într-un asemenea context, cum e o suferință generală, globală dacă vreți, sînt exersați anumiți oameni, la cursurile mele, în a face față solicitărilor impuse de context.”
Europa Liberă: Proiectul acesta face parte, sau e o prelungire a „Dialogului în Agora”?
Dana Fabini: „Într-un anumit fel, da. Nu numai a proiectului „Dialog în Agora”, ci și a conceptului meu „Biblioteca Diotima”. Există practic două branduri esențiale de care m-am ocupat în mod constant. Preocupările pentru arterapie au început din 1996, cu foarte mulți ani în urmă, dar în 2010 am inițiat brandul „Biblioteca Diotima”, referitor la creația mea personală. „Dialog în Agora”, în schimb, este o platformă interculturală, interdisciplinară, unde invit oameni de cultură de diferite proveniențe, din diferite țări, din diferite domenii de specialitate, care folosesc diferite medii artistice, și unde lucrăm performativ, interactiv, și, tot așa, cu foarte mare aplicabilitate socială, sprijiniți de instituțiile care susțin proiectele.”
Europa Liberă: Și „Dialog în Agora” poate fi și în pandemie?
Dana Fabini: „Tocmai, „Dialog în Agora” în pandemie se transferă foarte mult pe mijloacele media. Deci, practic, la fel ca și cursurile, la fel ca și comunicarea... există la ora actuală mutații foarte profunde, pe toate nivelurile, global privind, pe nivel politic, pe nivel economic, pe nivel educațional, toată lumea a observat acest lucru. Eu încerc cumva să leg o tradiție de cultură europeană, în primul rînd, cu formele inovative oferite de multimedia, pentru că mi se pare că ar fi foarte trist să reducem comunicarea numai la forme multimedia. Nu am absolut nimic împotriva lor, dimpotrivă, le sprijin, dar încerc prin aceste cursuri, sau prin acest transfer al platformei „Dialog în Agora” pe modalități online, să discutăm exact care sînt lucrurile care funcționează, și care sînt lucrurile care se pierd în această formă de comunicare.”
*
Animația video „Pandemic Lessons” este realizată de Ligia Smarandache, lector universitar la Facultatea de Teatru și Film, departamentul Cinematografie și Media, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. În proiectele sale profesionale actuale, Ligia Smarandache se preocupă constant cu filmul documentar, filmul experimental şi de animaţie. Pe lângă o rodnică activitate artistică și didactică, publicațiile ei reflectă considerații despre comunicarea audiovizuală postmodernă.