Născută la 25 noiembrie 1970 în s. Cărpineni. După ce a absolvit școala medie moldo-rusă nr.1 din satul Cărpineni, a mers la Facultatea de filologie rusă a Institutului “T.Ș evcenco” de la Tiraspol. Deoarece din primii ani a predat doar ore de limba și literatura română, ea s-a recalificat la Institutul de științe ale educației și este profesoară de limba și literatura română. Cariera profesională a început-o în anul 1994, între 2000-2012 a fost director educativ la Liceul teoretic “Ștefan Holban”, între 2012-2015 a fost specialist-metodist, apoi șefa Centrului metodic al Direcției învățămînt Hîncești. De 6 ani este director al Liceului Tepretic “Ștefan Holban”, din comuna Cărpineni, raionul Hîncești.
Luni
Fiecare săptămână mi-o doresc să fie deosebită de precedenta: să fie mai interesantă, mai eficientă, mai...
Fiecare zi de luni este un început, deaceea mi-l doresc frumos, cu dispoziție bună și optimism.
Această zi de luni a început cu ședința membrilor direcției pentru organizarea unui proces educațional la distanță. Învățământul on-line presupune pentru școală un efort considerabil, dar sănătatea și protecția sănătății elevilor este prioritară.
Încă din ziua de vineri diriginții au efectuat sondajul cu referire la asigurarea cu tehnică și internet a elevilor, capacitatea de a include în învățământul la distanță toți elevii.
Astăzi, luni, am început procesul on-line și am repartizat elevilor tehnica din donația oferită de către Ministerul Educației și Cercetării încă în luna mai 2021
Am realizat cu elevii din clasele 10 și 11, profil Real, lecțiile on-line conform orarului cu prezența a 100% elevi.
La amiază am participat la Conferința de totalizare a rezultatelor concursului ,,M.Sadoveanu-creanga de aur a literaturii române”, desfășurat de către Liceul Teoretic ,,M.Sadoveanu” și Direcția Învățământ Hâncești., în persoana dnei Valentina Tonu, șefa direcției. Un proiect original la care au participat elevi și profesori din raionul Hâncești și județe din România. Elevii din LT,,Ștefan Holban” au prezentat produse la toate 3 secțiuni: eseu, recitare și carte digitală, fiind apreciați cu diplome de gradul III, II și I.
Ziua este deosebit de încordată, dar și plăcută: am reușit să realizez tot ce am planificat.
Seara: zâmbetul nepoțelului întregește și îmbogățește acest început de săptămână.
Marți
O nouă zi vine cu noi emoții și așteptări.
Principala întrebare: prezența elevilor la ore. Statistica e cu scopul de a asigura calitatea lecțiilor on-line și prezența elevilor. Se utilizează toate formele pentru a ține legătura cu elevii: platforma Google Meet pe care instituția a lucrat și fiecare elev are contul său; Viber/ Messenger/ telefonul fix/ fișe de lucru transmise prin părinți copiilor cu CES, etc.
Așa cum am zis: învățământul on-line presupune un efort considerabil din partea cadrelor didactice, dar și susținere din parte părinților.
Urmează orele de limba și literatura română pe care le desfășor, conform orarului, cu elevii din clasele 10 și 11, profil real.
Un șir de probleme organizatorice în instituție le rezolv împreună cu membrii echipei manageriale. Susținere și ajutor reciproc: sunt calitățile care ne permit să depășim momente complicate.
Seara vine cu plăcerea de a revedea nepoțelul. Mic, cu zâmbetul până la urechi, îmi aduce căldură, pace și liniște sufletească.
Miercuri
De obicei, activitatea în instituție o încep zilnic la orele 7.30, când e liniște în școală. Dar în această săptămână e liniște zilnic. Prea multă liniște. Doar vocile profesorilor se aud în clase.
Am oferit încă 2 laptop-uri elevilor.
Urmează 2 lecții de limba și literatura română on-line cu elevii din clasa a 11a, profil Real. Prezența e 100%, tema e interesantă, elevii răspund. Finalizez cu dispoziție foarte bună.
O discuție telefonică prin care să conving profesorul de informatică, angajat la 01 septembrie 2021, să lucreze până la 31 mai 2022 suferă eșec: decizia finală e luată -31 ianuarie 2022.
Continuă plecarea tinerilor din sistemul de învățământ.
Ce pot spune? Altă generație, alte priorități. Nu mai este acel entuziasm de a lucra cu copiii și parcă discuțiile despre vocație ar ține de trecut.
Am reușit tot azi să rezolv problema: vom avea persoană care să învețe copiii la informatică, treapta de liceu. Dar e atât de complicat să atragi un tânăr în sistem...
La orele 14.00 seminarul informațional cu Agenția pentru Eficiența Energetică ne orientează spre o economie a resureselor enegetice și modalități de a păstra enegia termică în istituție.
O zi cu foarte multe activități.
Joi
Ziua bună se cunoaște de dimineață.
Curg fulgușorii de sus, ca o binecuvântare cerească. Merg spre școală și admir frumusețea iernii, a satului, a școlii...
Intru în curte. Trei pârtii înguste. Nici o urmă de copil. O nouă zi de lucru.
Ne adunăm membrii direcției și discutăm despre săptămâna de învățământ on-line și măsurile pe care să le întreprindem în săptămâna următoare.
Pregătim oferta pentru olimpiadele școlare. Se vor desfășura sau nu-timpul va arăta.
Seara-bucuria deosebită-astăzi nepoțelul a împlinit 4 lunițe: timp în care s-au împletit stările de neliniște cu cele de plăcere, funcțiile de conducere cu cele de părinte și bunică. Așa de noi sunt toate pentru mine. Un domeniu pe care abia îl asimilez, de parcă aș fi în clasa-ntâi la școala vieții.
Vineri
Parcă mai ieri era luni, deja e vineri.
Activitățile de rutină în școală.
Ședința cu managerii școlari, desfășurată de către Direcția Învățământ Hâncești la sfârșit de săptămână a oferit posibilitatea de a analiza și estima activitățile realizate pe parcursul acestei săptămâni de învățământ on-line și a trasat linii de activitate pentru săptămâna ce urmează.
O săptămână de activitate on-line, ce s-a caracterizat prin comunicare eficientă cu colegii, elevii și unii părinți.
O săptămână în care, pot spune, că am realizat tot ce mi-am planificat în plan profesional.
Dar cel mai mult, mă conving, a câta oară? că totul în această lume este relativ: funcțiile, poziția socială, ambițiile, etc...
Eternă rămâne satisfacția cea mare atunci când simt căldura familiei, care și îmi dă aripi pentru noi trăiri, vise și realizări.
Simbioza acestor stări numaidecât se răsfrânge în activitatea profesională.
Urmează două zile de odihnă în care îmi voi planifica activitățile din săptămâna viitoare, fiindcă îmi doresc, ca de obicei, să fie una productivă, eficientă, calmă, reiterând afirmația lui Lucian Blaga: ,,Minunea marilor izbânzi și a frumoaselor realizări nu se face decât prin noi înșine”.