Linkuri accesibilitate

Strategia pentru reforma justiției stârnește controverse aprinse în Parlament


Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru punerea ei în practică au fost aprobate joi de Parlament.

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a fost invitat la audieri săptămâna viitoare în Parlament în dosarul „furtului miliardului”. Propunerea deputaților din Platforma DA a fost susținută în unanimitate, dar a fost respinsă de Stoianoglo.

Strategia pentru reforma justiției stârnește controverse aprinse în Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct

Strategia, necesară măcar și pentru faptul că de ea depinde eventualul sprijin exterior al reformei, nu ia în calcul o idee pe care insistă de exemplu președinta aleasă, Maia Sandu, încă de anul trecut, din funcția de prim-ministru, și anume cea că totul în curățarea sistemului justiției trebuie să înceapă de la o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor.

Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Tocmai asta a făcut ca formațiunea Maiei Sandu să nu sprijine documentul joi în parlament, iar deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a explicat în felul următor motivele acestui vot negativ la care s-au aliniat toate formațiunile opoziției:

Vreți să păstrați mizeria care este în prezent

„Din păcate, muntele a născut un șoarece. Faptul că nu doriți evaluare externă extraordinară vorbește că vreți să păstrați mizeria care este în prezent. Noi am avut recent alegeri prezidențiale. Maia Sandu a devenit președinte cu votul a aproape un milion de cetățeni. Unul din dezideratele de bază cu care dna Maia Sandu a venit în fața cetățenilor a fost realizarea reformei justiției, instituirea statului de drept, iar ca instrument de bază - anume implementarea acestui mecanism de evaluare externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor – oamenii au votat pentru ceva și voi acum, contrar voinței oamenilor, vreți să implementați altceva. Formațiunea PAS nu va vota această strategie.”

Dinu Plîngău: Nu există voință politică pentru reforma justiției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:40 0:00

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, care a avut nevoie de tocmai un an pentru elaborarea documentului, și-a apărat conceptul de reformă în fața deputaților:

„Vreți ca guvernul să aibă propria reformă și președintele să aibă propria reformă? Nu-i nici o problemă. Dar ați promovat în 2019 un concept de evaluare extraordinară a judecătorilor care ne-a făcut de rușine în străinătate și un an de zile ne-a trebuit ca să demonstrăm ce s-a întâmplat cu acel proiect de evaluare. ”

Trebuie să întărim capacitatea instituțiilor care există

În intervenția sa, Vasile Bolea, președintele socialist al comisiei juridice din parlament, a spus: „În strategie se spune despre o altă abordare decât cea pe care voi insistați, cu 'să-i spânzurăm pe toți'. Noi vorbim despre faptul că trebuie să întărim capacitatea instituțiilor care există, ca ele să-și facă treaba în primul rând. Dumneavoastră vorbiți despre evaluare externă.”

În afară de socialiști, strategia a fost sprijinită și de proaspăt-constituitul grup Pentru Moldova, chiar dacă un deputat din acest grup, Sergiu Sârbu, a avut ce obiecta documentului:

„Care evaluare externă, dragi prieteni? Poate administrare externă a statului să introducem? Nici o evaluare externă nu va da nici un fel de rezultat. Cel mai bun rezultat îl va da evaluare populară. De aceea noi și am propus instituirea curților cu jurați.”

Miercurea trecută, la o primă conferință de presă după victoria din prezidențiale, Maia Sandu a anunțat printre prioritățile sale imediate avansarea unei legi care să declanșeze evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, dar cât timp președinta aleasă este lipsită de sprijin parlamentar, șansele de succes ale unei astfel de legi rămân limitate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG