Agenția IPN o citează pe Iuliana Cantaragiu, directoare adjunctă a Centrului Național de Mediu, care spune că negocierea proiectului Acordului privind asigurarea funcționării nodului hidroenergetic Nistrean necesită a fi continuată din perspectiva protecției fluviului Nistru și nu din perspectiva producerii energiei electrice. Operarea hidrocentralelor construite deja trebuie să fie permisă doar în parametrii condițiilor de funcționare a ecosistemelor fluviului Nistru, consideră ea. Un subiect care se discută de mai mulți ani este darea în concesiune a circa 19 hectare din malul Nistrului, de pe teritoriul Republicii Moldova, care se află în amonte de barajul Naslavcea-Nahoreanîi. Din punctul de vedere al Iulianei Cantaragiu, nu trebuie să fie permis acest lucru. „Intenția de a construi adițional trei turbine, înseamnă mai multă apă captată în complex și mai puțină apă pentru fluviul Nistru în aval de acel baraj”, afirmă experta.
Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu menționează că Igor Dodon i-a cerut în mod ultimativ Maiei Sandu să numească un candidat pentru funcția de prim-ministru până la 1 februarie, în caz contrar, socialiștii vor pune problema unui impeachment. În opinia sa, Dodon forțează nota, încercând să creeze impresia că socialiștii (PSRM) vor anticipate. „După ce au eșuat lamentabil și nu mai sunt cine erau, la ce le-ar trebui? Ca să piardă și ce le-a mai rămas?”, se întreabă autorul. Grozavu consideră că nominalizarea trebuie făcută (pentru siguranță) din perspectiva unui mandat deplin, iar candidatul va trebui să fie o persoană cu caracter, bine pregătită, capabilă să lupte pentru interesul public, în caz de nevoie, chiar și cu Parlamentul. „Nu este exclus să revenim la practicile anilor 90, când strada era parte la luarea deciziilor, alături de Parlament sau Guvern”, se conchide în articol.
Buletinele de știri abundă de imagini și comentarii de la inaugurarea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite, dar evenimentul cel mai important al săptămânii curente a avut loc totuși în Rusia, nu în America, scrie Adrian Ciubotaru pentru Gazeta de Chișinău. El precizează că la revenirea în patrie, omul politic rus Alexei Navalnîi a fost arestat și, după o ședință de judecată sumară, trimis imediat la închisoare. Atunci când securiștii lui Putin blochează arterele Moscovei și accesul la aeroport pentru eventualii susținători ai lui Navalnîi, ei nu se tem că aceștia vor trezi imediat masele și vor prelua într-o zi-două puterea, afirmă autorul. În opinia sa, ei se tem, de fapt, de ziua de mâine. „Cine dacă nu ei să știe cât de mare poate fi în Rusia notorietatea unui „pravednik“, și mai ales, cât de bogate sunt fantezia și harul mitopoetic al unui popor capabil să-și creeze eroi și zei din oricine”, se conchide în articol.
Pavel Maftei scrie pentru portalul Deschide.md că Dodon face lobby pentru separatiștii de la Tiraspol. El subliniază că cele mai importante probleme țin de securitatea R. Moldova și de drepturile omului în regiunea necontrolată și că anume problemele de securitate și, în principal, prezența armatei ruse de ocupație fac imposibilă reintegrarea R. Moldova. „Însă exact aceste subiecte au fost evitate de Dodon în discuțiile sale cu conducerea regimului separatist”, afirmă autorul. Dodon s-a pliat pe agenda Tiraspolului întocmită la Moscova, scrie Maftei. „Tiraspolul a sfidat grav Chișinăul în timpul mandatului lui Igor Dodon”, consideră autorul.
Într-un articol de analiză publicat de portalul Noi.md, Xenia Florea scrie despre o capcană pentru președintă. În material se menționează că șefa statului s-a pomenit într-o situație ambiguă. „Pe de o parte, deunăzi Maia Sandu susținea de pe ecranele azurii, că are o echipă capabilă să formeze un guvern foarte bun. Pe de altă parte, un candidat „acceptabil” la funcția de premier ar putea fi aprobat de parlament”, se scrie în material. În opinia autoarei, în pofida actualei decizii a Curții Constituționale, care aparent o obligă pe președintă să desemneze totuși candidatul la funcția de prim-ministru, manevrarea politică va continua. „Maia Sandu a promis că va anunțat numele candidatului la funcția de premier săptămâna viitoare. Dar va deveni el oare șeful Cabinetului de Miniștri?”, se conchide în articol.
Republica Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro acordată de România prin acordul semnat în 2010, a declarat ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă pentru TVR Moldova. Acest lucru se poate întâmpla dacă Guvernul de la Chişinău nu va semna până în luna aprilie, anul curent, protocolul adițional prin care a fost prelungit şi extins acordul din 2010, a adăugat el. Diplomatul a reamintit că există o sesizare la Curtea Constituțională prin care se va face claritate dacă guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi va putea semna tratate internaționale.