Linkuri accesibilitate

Stoltenberg la Kiev, Bruce Willis - un actor atins de demență și de ce au zebrele dungi


Zebre în stepa ucraineană, în rezervația naturală de la Askania-Nova, lângă Herson.
Zebre în stepa ucraineană, în rezervația naturală de la Askania-Nova, lângă Herson.

Vizita surpriză a secretarului general al NATO Jens Stoltenberg la Kiev e unul din principalele subiecte din întreaga presă, la sfârșitul unei săptămâni în care tot ce a părut mai interesant în jurul războiului din Ucraina a fost explozia unui meteorit deasupra Kievului.

NATO trebuie să facă în așa fel încât Ucraina să învingă Rusia”, a spus Stoltenberg la Kiev, citat de Washington Post.

Atmosfera de nou început de Război Rece s-a arătat cu atât mai pregnantă, cu cât vizita lui Stoltenberg la Kiev a coincis cu cea a ministrului rus de externe Serghei Lavrov în Cuba.

În Italia, Il Fatto Quotidiano se ocupă în detaliu de vizita lui. Stoltenberg, care a repetat: „Locul Kievului este în NATO”.

Pentagon Leaks: Canada împotriva creșterii cheltuielilor militare

Prevenirea aderării Ucrainei la NATO rămâne unul dintre obiectivele operațiunii militare speciale ale Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la cuvintele secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie în continuare Il Fatto Quotidiano.

Primirea eventuală a Ucrainei în NATO va fi discutată din nou în iulie în adunarea de la Vilnius, când aderarea Kievului la NATO se va afla „în vârful agendei”, a anunțat Stoltenberg. În așteptarea contraofensivei anunțate de primăvară, Ucraina își umple arsenalele. Danemarca și Olanda vor dona 14 tancuri Leopard, însă Kievul insistă ca Europa să trimită muniția promisă.

„Eșecul UE de a-și pune în aplicare decizia este frustrant”, a scris ministrul de externe Dmitro Kuleba pe Twitter. Printre țările din NATO care nu sunt înclinate să trimită arme în Ucraina, se numără și Canada. În documentele Pentagonului scurse online există o interceptare a premierului Justin Trudeau, unde acesta respinge fără drept de apel majorarea fondurilor pentru arme până la 2% din PIB (așa cum o cere NATO).

Parlamentul UE cere începerea negocierilor de aderare cu Moldova

Un subiect care a trecut mai puțin observat, dar a fost remarcat și analizat de platforma americană, specializată în afaceri UE și cu sediul la Bruxelles, Politico, a fost faptul că Parlamentul European a cerut într-o rezoluție adoptată miercuri ca UE să înceapă negocierile de aderare cu Moldova înainte de sfârșitul anului (atâta timp cât Chișinăul își îndeplinește obligațiile).

De asemenea, europarlamentarii au cerut ca UE să-și extindă lista de sancțiuni pentru a pedepsi actele care subminează stabilitatea Republicii Moldova și pentru a-i viza personal pe oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.

Bruce Willis, un actor atins de demență

Trecând acum la rubrica culturală, la acest sfârșit de săptămână, principalul articol și coperta întreagă a numărului special, de weekend, apărut astăzi, din italianul Corriere della Sera e dedicat decăderii mentale și fizice a lui Bruce Willis, care este atins de demență.

Cu toate astea, el a tot fost împins să joace în continuare în filme în ultimii ani, și de familie, și de producători. Dar de ce? De ce Willis a continuat să lucreze când de fapt el este bolnav iremediabil? Sigur, maxilarul lui pătrat a rămas același ca în vremurile bune, mușchii ceva mai puțin proeminenți decât în zilele scenelor cu maiouri transpirate, dar la 60 de ani trecuți este normal. Cu toate acestea, privirea lui se schimbase, ochii sunt goi și nu a mai rămas nimic în el din aroganța care îl făcuse odinioară o vedetă ce încasa douăzeci de milioane de dolari pe film.

Scrie Corriere dela Sera: «Bruce Willis a continuat să lucreze pur și simplu pentru că, în era noastră de streaming, se încarcă atât de mult material online, încât — iar ăsta e secretul deschis al afacerilor de la Hollywood — filmele devin de fapt „linkuri” sau paiete pe ecranele televizoarelor sau ale tabletelor, meniuri simple de parcurs în viteză, hrană pentru un public pentru a cărui atenție tot mai scurtă concurența este nemiloasă. Și chipul inconfundabil al lui Willis de pe afișul unui film, cel mai faimos craniu ras din istoria cinematografiei, încă mai atrage câte un click, adică aur.

Sau mai bine zis, Bruce Willis valorează două milioane de dolari pentru două zile de muncă, care pot să fie reduse la una după o presiune enormă exercitată asupra nefericitului regizor.»

În urmă cu exact doi ani, aprilie 2021, a devenit clar pentru întreaga echipă de turnaj că Bruce Willis era foarte bolnav: se întâmpla pe platourile de turnare a filmului White Elephant, unul dintre numeroasele filme de acțiune direct-to-video, destinate să nu ajungă niciodată în sălile din cinematografe, unul din multele în care a apărut în ultimii ani (26 de titluri în 5 ani, câteva milioane de dolari pentru câteva zile de muncă, în general nu mai mult de două pe film) și deodată s-a văzut că el nu putea repeta replicile pe care un asistent-îngrijitor-medical promovat co-regizor (200.000 dolari pe film) i le citea în minuscula cască din ureche. Au fost producții care au șters digital cu multă sârguință urmele căștilor fără care Willis nu putea funcționa în post-producție. Dar a fost și cineva care, din neglijență sau pentru că și-a investit toți banii în cachetul marii vedete în declin, a pus online câteva secvențe cu căștile vizibile clar în urechea lui Willis (oricine pe platou întreba de ce Willis purta mereu o cască în ureche primea ca răspuns că actorul și-a pierdut auzul în urechea stângă în anii 1980 din cauza unui accident pe platoul de la Die Hard: păcat, totuși, că uneori casca apărea într-o ureche, alteori în cealaltă).

De ce au zebrele dungi, ultima (și definitiva?) ipoteză

De ce au zebrele dungi? Cum o explică La Repubblica, zoologii au formulat până acum 18 teorii, însă un experiment recent acreditează una mai presus de toate: dungile servesc pentru a bruia viziunea unor prădători mari, precum leii, dar și a unor carnasieri mai mici.

Zebrele sunt singurele animale din lume care și-au creat un asemenea tip de camuflaj util în același timp împotriva prădătorilor mari și mici: de la lei la hiene. Da, La Repubblica vorbește despre dungile lor, asupra cărora zoologii au dezbătut de zeci de ani, ajungând la cel puțin 18 explicații diferite: de la utilizarea ca identificare personală (dungile sunt de fapt unice pentru fiecare individ), până la o acțiune revigorantă (alternanța): culorile ar crea chipurile curenți de aer în jurul corpului.

In realitate, mimetismul dungilor are ca scop încețoșarea privirii prădătorilor cu dinți mari și creier mic. Funcționează și la oameni: oricine a observat confuzia unui bețiv care trece pe zebra de pietoni va înțelege cum acele linii alternative pot încețoșa privirea cuiva.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG