Linkuri accesibilitate

Stare de urgență cu doi de „dacă”


Majoritatea parlamentară în frunte cu socialiștii este gata să anuleze la loc starea de urgență abia introdusă pentru lupta cu pandemia, a declat pe neașteptate liderul socialist Igor Dodon, pe 7 aprilie, și a adăugat doi de dacă.

Primul dacă: starea de urgență este ridicată dacă în țară sunt aduse sute de mii de doze de vaccin, sunt vaccinate sute de mii de persoane, iar pandemia începe să scadă.

Al doilea dacă: starea de urgență este ridicată dacă președinta Maia Sandu se resemnează și desemnează un premier dorit de socialiști, așa încât să se instaleze un guvern nou și să nu mai fie nevoie de dozolvarea parlamentului și de alegeri parlamentare anticipate.

„Aha!”, au exclamat la auzul acestei declarații a lui Dodon adepți ai președintei Maiei Sandu, care au spus mereu că starea de urgență a fost introdusă pe 1 aprilie nu de dragul luptei cu pandemia, ci pentru a o împiedica pe președintă să dizolve parlamentul. În condițiile stării de urgență, parlamentul nu poate fi dizolvat.

Dodon a respins aceste argumente și a spus că nu sunt adevărate: starea de urgență a fost introdusă nu pentru a o împiedica pe Maia Sandu să dizolve parlamentul, ci pentru a-i da guvernului interimar al premierului Aureliu Ciocoi mai multe împuternciri. Aceste împuternciri îi permit să introducă un lockdown, dar guvernul interimar nu va introduce un lockdown (căci „lockdown în Moldova nu va fi”, după cum repetă tot Dodon). Împuternicirile îi trebuie guvernului interimar, care altfel le are reduse, ca să poată să lupte cu pandemia, să poată să cumpere vaccinuri, să poată să aloce fonduri unde este nevoie. Cu instalarea unui guvern nou al majorității în frunte cu socialiștii, nu ar mai fi nevoie de niciun fel de împuterniciri sporite, un asemenea guvern urmând să fie prin definiție plenipotențiar și, prin urmare, nu va mai fi nevoie nici de starea de urgență… Mai pe scurt, ceva în sensul acesta.

Și, în tot cazul, niciunul din cei doi de dacă nu pare realist.

V-ar mai putea interesa:

Fostul nu e Fost destul, dacă nu-și face partid

Igor Dodon are o poziție principială, chiar mai multe

Fără imunitate pe timp de pandemie

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG