„Spiritul libertății”: 75 de ani de Radio Europa Liberă
De la primii ani ai Războiului Rece până la tranșeele din Ucraina, fotografiile de arhivă spun povestea Radio Europa Liberă, care a început să emită în urmă cu 75 de ani, de Ziua Independenței SUA.

5
Principala stație de emisie a Radio Europa Liberă la Gloria, lângă Lisabona, Portugalia. RFE și Radio Liberty foloseau emițătoare puternice pe unde scurte în Germania, Spania și Portugalia, care puteau „ricoșa” semnalele din atmosferă pentru a ajunge în țările țintă din Europa de Est și URSS.
Radio Liberty a exploatat o instalație de transmisie în Taiwan care direcționa emisiunile în Siberia profundă.
Radio Liberty a exploatat o instalație de transmisie în Taiwan care direcționa emisiunile în Siberia profundă.

6
În 1955, un gardian înarmat patrulează lângă un camion cu emițătoare radio pe unde medii în Germania de Vest, în apropierea graniței cu Cehoslovacia. Statele comuniste încercau să bruieze emisiunile RFE și Radio Liberty, așa încât Radio Europa Liberă a desfășurat zeci de stații de emisie mobile, precum cea de mai sus, care puteau funcționa în apropierea Cortinei de Fier.
![Ungurii înconjoară o statuie răsturnată a lui Iosif Stalin în timpul revoluției din 1956. În 1956, RFE a fost criticată pentru emisiunile pe care mulți le-au perceput ca încurajând revolta anti-comunistă din Ungaria. Revoluția a fost zdrobită de armata sovietică, mii de oameni fiind uciși. Într-o retrospectivă a emisiunilor RFE din 1956 către Ungaria, care includeau unele sfaturi tehnice privind menținerea impulsului revoluționar, un fost director al RFE a concluzionat că „nu este niciodată funcția [radioului] să le spună oamenilor ce ar trebui să facă – și cu atât mai puțin în condiții de revoltă violentă”.](https://gdb.rferl.org/FE8C5DBB-32B3-4269-9A01-29D1D113894F_w1024_q10_s.jpg)
7
Ungurii înconjoară o statuie răsturnată a lui Iosif Stalin în timpul revoluției din 1956. În 1956, RFE a fost criticată pentru emisiunile pe care mulți le-au perceput ca încurajând revolta anti-comunistă din Ungaria. Revoluția a fost zdrobită de armata sovietică, mii de oameni fiind uciși. Într-o retrospectivă a emisiunilor RFE din 1956 către Ungaria, care includeau unele sfaturi tehnice privind menținerea impulsului revoluționar, un fost director al RFE a concluzionat că „nu este niciodată funcția [radioului] să le spună oamenilor ce ar trebui să facă – și cu atât mai puțin în condiții de revoltă violentă”.

8
Tom Bodin, corespondentul Radio Europa Liberă la Berlin, discută cu un soldat american în timpul unui exercițiu de antrenament comun anglo-american în pădurea Grunewald din Berlinul de Vest în 1964. Radioul era considerat un mijloc ideal pentru a ajunge la populațiile care trăiau sub regimuri represive, în parte pentru că nu lăsa nicio urmă incriminatoare. Ascultătorii puteau asculta o emisiune și apoi pur și simplu să schimbe frecvența.