Linkuri accesibilitate

Spectacolul dezolant al violenței


După demonstrația și violențele vestelor galbene la Paris
După demonstrația și violențele vestelor galbene la Paris

O frenezie a distrugerii, o înverșunare sălbatică în a reduce la neant tot ce se asociază cu societatea de consum.

S-a întâmplat să fiu în Paris la sfârșitul săptămânii trecute și s-a întâmplat, totodată, ca în scurtul meu sejur parizian să se producă cea mai violentă demonstrație de protest din ultimele luni. Ceea ce se petrecea sâmbătă pe Champs-Elysées era pur și simplu halucinant: o frenezie a distrugerii, o înverșunare sălbatică în a reduce la neant tot ce se asociază cu societatea de consum. Un restaurant celebru, Fouquet’s, a fost devastat după care i s-a dat foc. Multe magazine au avut o soartă asemănătoare, chiar dacă erau protejate – protecție iluzorie – cu panouri de lemn. Și băncile au fost ținta atacurilor, un incendiu provocat la o sucursală bancară era să se soldeze cu victime omenești, focul urcând la apartamentele de la etajele superioare.

Sunt vinovate „vestele galbene” de aceste violențe? Poziția oficială e că autorii distrugerilor sunt în număr de aproximativ 1500 și că ei s-au infiltrat printre protestatari. Cert este că mișcarea s-a radicalizat, adoptând ideologia anticapitalistă a extremei stângi. Ura față de cei bogați este, se știe, ingredientul principal, cu vechi antecedente. Astfel, în ziua de 8 mai 1970, un grup de stângiști (era perioada de glorie a maoismului) a devalizat faimosul magazin Fauchon din fața bisericii Madeleine. Protestatarii au luat de acolo produsele alimentare de lux și le-au împărțit muncitorilor de la Renault. Gestul pare nevinovat, de-a dreptul copilăresc, în comparație cu recentele violențe.

Evenimentele de săptămâna trecută ridică multe semne de întrebare. Unii consideră că forțele de ordine nu și-au făcut datoria fiind de o pasivitate inexplicabilă (prefectul Parisului a fost, de altfel, demis). Alții notează, ironic, că violențele au marcat sfârșitul marii „dezbateri naționale” inițiată de președintele Macron. În fine, nu puțini sunt cei care se îndoiesc că Champs-Elysées își va putea redobândi și păstra statutul de simbol al orașului, mai ales că de o bună bucată de vreme nu este decât o arteră turistică și comercială. Printr-o coincidență semnificativă, la celălalt capăt al Parisului se desfășura tradiționalul Salon al cărții unde scriitorul Amin Maalouf, membru al Academiei Franceze, își lansa noua sa carte intitulată Naufragiul civilizațiilor..

Previous Next

XS
SM
MD
LG