Linkuri accesibilitate

Zece țări europene susțin inițiativa Cehiei ca UE să preia finanțarea Europei Libere


Zece țări membre ale UE susțin propunerea Cehiei ca finanțarea Europei Libere să fie preluată de blocul comunitar, după ce Agenția SUA pentru Media Globală i-a oprit fondurile alocate de Congres. Este vorba de Estonia, Letonia, Lituania, Suedia, Olanda, Belgia, Germania, Austria, Slovenia, Polonia.

Autoritățile de la Praga, unde se află sediul central al Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), au propus pe 17 martie, în timpul unei reuniuni a miniștrilor europeni de Externe, de la Bruxelles, ca Uniunea Europeană să preia finanțarea instituției media.

Întrebată despre inițiativă, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, le-a declarat jurnaliștilor că blocul comunitar nu poate interveni „automat” pentru a înlocui Statele Unite, dar țările au început „să discute pentru a găsi o modalitate” de a ajuta Europa Liberă.

Ministrul ceh al afacerilor europene, Martin Dvorak, a spus a doua zi, la Bruxelles, că mai multe națiuni au susținut inițiativa imediat, dar blocul trebuie să acționeze rapid, deoarece „ar fi o mare greșeală să lăsăm această instituție să moară”.

„După ce vom face publică inițiativa în Consiliul Afacerilor Generale, mai multe țări ni se vor alătura”, a declarat Dvorak, adăugând că problema trebuie rezolvată în decurs de „câteva săptămâni”.

Ministru ceh mobilizează sprijinul UE pentru finanțarea RFE/RL
Așteptați
Ministru ceh mobilizează sprijinul UE pentru finanțarea RFE/RL

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

„Suedia a cosemnat inițiativa cehă de a căuta modalități prin care UE și statele sale membre pot sprijini Radio Europa Liberă și rolul său de voce a libertății, acolo unde este cea mai mare nevoie de ea”, a completat ministra afacerilor europene a Suediei, Jessica Rosencrantz.

Ministrul belgian de Externe, Maxime Prevot, a anunțat, într-o postare pe platforma X, că țara lui este în grupul națiunilor care au semnat solicitarea de acțiuni urgente pentru a asigura finanțarea pe termen lung a Europei Libere.

„Provocările financiare cu care se confruntă RFE/RL pun jurnalismul independent în pericol grav în regiunile în care presa liberă este redusă la tăcere, din Rusia și Belarus până în Iran și Afganistan. Dacă RFE/RL dispare, dezinformarea și propaganda vor umple golul. Aceasta ar fi o victorie directă pentru cei care încearcă să submineze democrația”, a spus șeful diplomației belgiene.

Miniștrii UE discută finanțarea RFE/RL după reducerea subvenției SUA
Așteptați
Miniștrii UE discută finanțarea RFE/RL după reducerea subvenției SUA

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00

La rândul lui, președintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a afirmat că retragerea finanțării SUA pentru Europa Liberă este încă un exemplu al modului în care se schimbă situația geopolitică.

„Libertatea, democrația, statul de drept, tratamentul egal, interzicerea discriminării femeilor și economia socială de piață - acestea sunt ideile care ne fac europeni. Având în vedere acest lucru, cred că cei care promovează aceste valori, cum ar fi Radio Europa Liberă, ar trebui să fie sprijiniți de Uniunea Europeană”, a spus președintele PPE.

„Trebuie să căutăm serios o soluție pentru a asigura fondurile necesare. Ei apără principiile pe care le susținem”, a adăugat el.

Și Grupul Renew Europe a cerut în Parlamentul European susținerea RFE/RL: „Îndemnăm UE să apere libertatea presei prin sprijinirea Radio Europa Liberă”.

De cealaltă parte, vestea tăierii finanțării grupului media american a provocat satisfacție la Moscova și la Beijing. Deși Kremlinul a transmis că oprirea finanțării este o chestiune internă a SUA, presa afiliată puterii a lăudat ordinul președintelui american Donald Trump.

La fel a reacționat și presa de stat chineză. Beijingul critică de multă vreme RFE/RL, precum și Radio Free Asia, pentru că scrie despre abuzurile asupra drepturilor omului în China.

Președintele american Donald Trump a semnat pe 14 martie, imediat după adoptarea în Congresul american a unui buget favorabil, un ordin executiv prin care șapte agenții federale, inclusiv USAGM, care supraveghează RFE/RL, Vocea Americii și alte instituții media, trebuie să își reducă activitatea la minimum.

La câteva ore după publicarea ordinului executiv, presa a difuzat o scrisoare din partea USAGM care preciza că acordul aprobat de Congres, prin care USAGM finanțează RFE/RL, a fost reziliat.

Scrisoarea a fost semnată de Kari Lake, în calitatea sa de consilier principal al directorului general interimar al USAGM, cu competențe delegate de directorul general interimar.

Lake a fost nominalizată de Donald Trump pentru a prelua conducerea Vocii Americii, dar numirea sa nu a fost încă aprobată de Consiliul consultativ internațional de radiodifuziune.

USAGM este o agenție independentă a Statelor Unite care supervizează difuzarea de știri și informații în aproape 50 de limbi către aproximativ 361 de milioane de persoane în fiecare săptămână.

Sub umbrela USAGM sunt RFE/RL, Vocea Americii, Radio Free Asia (Radio Asia Liberă) și alte instituții media. Audiența acestor organizații de presă ajunge la 427 de milioane de oameni.

Cererea de buget a USAGM pentru anul fiscal 2025 a fost de 950 de milioane de dolari pentru a-și finanța toate operațiunile.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG