Linkuri accesibilitate

Rusia, chemată să dea explicații la ONU privind soarta copiilor ucraineni


Ucraina spune că Rusia i-a „furat” 20.000 de copii. Moscova ascunde cifrele, dar insistă că e spre binele minorilor. În imagine: un protest ucrainean la sediul ONU din New York, în urmă cu aproape un an.
Ucraina spune că Rusia i-a „furat” 20.000 de copii. Moscova ascunde cifrele, dar insistă că e spre binele minorilor. În imagine: un protest ucrainean la sediul ONU din New York, în urmă cu aproape un an.

Săptămâna aceasta, 18 experți independenți din Comisia ONU pentru Drepturile Copilului urmează să examineze timp de două zile răspunsul Moscovei la acuzațiile privind răpirea copiilor ucraineni, mai ales după invazia din 2022.

Reprezentanții Moscovei au fost invitați să explice ce s-a întâmplat cu zecile de mii de copii ucraineni despre care Kievul, dar și raportori independenți, spun că au fost deportați forțat în F. Rusă de la începutul invaziei din 2022.

Agenția France Press (AFP) precizează că o listă lungă de solicitări de informații privind soarta copiilor ucraineni a fost trimisă Moscovei în prima jumătate a anului trecut. Experții ONU doresc să cunoască, printre altele, cât de mulți copii au fost „evacuați” în Rusia sau în regiunile ucrainene ocupate de Rusia.

Ei mai doresc să afle și ce răspunde Moscova la acuzațiile că acești copii sunt deznaționalizați și li se schimbă identitatea, „ștergându-li-se” legăturile cu familia.

În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Alekseevna Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copiilor în biroul prezidențial al lui Putin, pentru săvârșirea crimei de război a deportării ilegale a copiilor ucraineni.

Interpretări și cifre diferite

Kievul estimează că circa 20.000 de copii ucraineni au fost deportați forțat în Rusia de la începutul invaziei din 24 februarie 2022. Moscova spune că dorește doar să protejeze acești copii de luptele din Ucraina, și că ei au doar de câștigat.

„Adăposturile pentru copiii evacuați sunt aranjate, în primul rând la solicitarea lor și cu acceptul acestora”, se arată în răspunsul scris trimis de Rusia Comisiei ONU, care l-a dat publicității vineri, 19 ianuarie.

Moscova nu specifică numărul total de copii afectați, dar susține că „au inclus și copii din instituțiile de plasament pentru orfani și copii fără părinți (în jur de 2.000 în total)”. Totodată, se mai menționează că între 1 aprilie 2022 și 31 iunie 2023, un număr de 46.886 copii ucraineni au obținut cetățenia rusă, fără să spună dacă sunt copii duși în Rusia sau aflați în teritoriile ucrainene ocupate.

În iulie anul trecut, Grigori Karasin, din comisia parlamentară externă rusă, spunea că „în ultimi ani” Rusia a adus din Ucraina 700.000 de copii, chipurile ca să-i protejeze de lupte.

Experta ONG-ului ucrainean Centrul Regional pentru Drepturile Omului Katerina Rașevska speră că membrii comisiei ONU vor face apel la „un mecanism internațional legal” pentru a identifica și întoarce copii acasă.

Până în prezent, doar în jur de 400 de copii ucraineni au fost repatriați.

„Acum, procesul de întoarcere a copiilor ucraineni este unul foarte sporadic”, a declarat ea pentru AFP. În condițiile actuale „avem nevoie de alți 90 de ani pentru a repatria doar copiii ucraineni deja identificați”, a mai spus activista, solicitând Adunării Generale a ONU de la New York să adopte o rezoluție pentru crearea unui mecanism internațional în acest sens.

„Comunitatea internațională este gata să facă ceva, dar este nevoie să o facă repede”, a mai declarat ea.t

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG