Într-un răspuns pentru Europa Liberă, ANC precizează că, din 2010 și până în prezent, a primit 49 de solicitări de retragere a cetățeniei române de la cetățeni din Republica Moldova. Dintre acestea, doar trei au fost admise, iar șase au fost respinse. Restul se află încă pe rol.
Instituția nu a oferit detalii despre persoanele lipsite de cetățenie română sau pe cale să rămână fără ea pe motiv că sunt date cu caracter personal.
Potrivit legislației române, retragerea cetățeniei poate fi dispusă în cazuri excepționale: dacă persoana are legături cu organizații teroriste, s-a înrolat în armata unui stat aflat în conflict cu România, a obținut cetățenia prin declarații false sau mijloace frauduloase.
Pe 12 iulie, Mitropolia Basarabiei (subordonată canonic Patriarhiei Române) a publicat un comunicat de presă în care anunța că va cere autorităților de la București să retragă pașapoartele românești clericilor de la Mitropolia Moldovei (parte a Bisericii Ortodoxe Ruse) care „susțin propaganda rusă” și „participă direct la războiul hibrid” purtat de Rusia în R. Moldova.
Întrebați acum, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au confirmat Europei Libere că încă nu au inițiat demersuri în acest sens, dar au menționat că nu vor face publice orice alte informații legate de acest subiect.
Europa Liberă a încercat să obțină o reacție de la Mitropolia Moldovei, dar reprezentanții acesteia au refuzat să ofere comentarii.
Relațiile dintre cele două structuri ortodoxe care-și dispută statutul canonic pe teritoriul R. Moldova au devenit tot mai tensionate după ce, din 2022, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, zeci de preoți și biserici ai Mitropoliei Moldovei au trecut la Mitropolia Basarabiei.
Totodată, mai mulți clerici ai Mitropoliei Moldovei au călătorit în preajma alegerilor prezidențiale din 2024 la Moscova, iar unii dintre ierarhii ei au fost acuzați că s-au implicat deschis în campania electorală în favoarea unor candidați pro-ruși.
Încă 150.000 de moldoveni așteaptă cetățenia română
Începând cu anul 1991, peste 850.000 de moldoveni au primit cetățenia română. Procesul de redobândire a acesteia s-a accelerat după 2002. Doar de atunci și până în 2024, peste 770.000 au obținut pașaport românesc.
În prezent, alte peste 150.000 de cereri sunt în procesare. Cifrele au fost prezentate de parlamentarul AUR Valeriu Munteanu, fost ministru și deputat la Chișinău, care susține că le-a primit de la autoritățile române. Potrivit lui, durata medie de analiză a unei cereri este de peste 3 ani.
Problema redobândirii cetățeniei române a fost anunțată drept una dintre prioritățile noului președinte al României, Nicușor Dan, care a obținut 88% din cele peste 158.000 de voturi ale alegătorilor din R. Moldova la prezidențialele din mai.
Și în discursul de învestitură, și în timpul vizitei la Chișinău din iunie, Dan a spus că procesul trebuie simplificat și accelerat, sugerând, printre altele, o posibilă utilizare a inteligenței artificiale pentru procesarea mai rapidă a cererilor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te