În România principalul partid de guvernământ, social-democrat, se pregătește de congresul programat pentru sâmbătă, 10 martie. Într-o declarație citată de DigiTV, fostul premier social-democrat Victor Ponta, devenit un critic al actualei conduceri a formațiunii, l-a asemuit de liderul Liviu Dragnea cu… Leonid Brejnev, anticipând că la reuniunea din 10 martie va fi vorba numai de Dragnea. Alte elemente de agendă, în notă mai puțin sarcastică, am primit de la Sabina Fati.
Este destul de neobișnuit congresul extraordinar pe care îl pregătesc social-democrații români pentru sâmbătă, 10 martie, fiindcă nu reface ierarhia în urma unui scrutin eșuat, nu pune la încercare popularitatea liderului partidului și nici nu prezintă o analiză a succeselor și nereușitelor de la alegerile din 2016 încoace. La Congresul PSD se va realege întreaga structură de conducere cu excepția liderului. Altfel spus, Liviu Dragnea nu-și pune la bătaie funcția. Ar fi, de altfel, destul de periculos, fiindcă ar putea apărea un contracandidat, care ar putea crește organic până la următoarele alegeri. Atunci care este scopul congresului? Restabilirea secretarilor generali, vicepreședinților și a celorlalte funcții conexe pare să fie doar un puzzle pe masa președintelui PSD, fiindcă de când a devenit șeful partidului nu s-a folosit aproape niciodată de structura de vârf pentru a lua decizii. Adrian Năstase, spre exemplu, care a condus PSD din 2000 până în 2004, deținând în același timp și fotoliul de premier, avea săptămânal ședințe ale Biroului Executiv.
Democrația de partid s-a tot sfărâmat de-atunci încoace din cauza nepriceperii și lipsei de autoritate a foștilor lideri, Mircea Geoană și Victor Ponta, iar acum din pricina dorinței lui Liviu Dragnea de a controla tot ceea ce ține de putere. De aceea, principalul obiectiv al Congresului de sâmbătă este să-i pedepsească pe cei care nu l-au ascultat orbește, să-i schimbe din funcțiile de conducere pe cei care au propriile analize și eventual să-i promoveze pe cei care și-au dovedit în mai multe rânduri loialitatea. Câțiva dintre neascultători și-au pierdut deja funcțiile din fruntea comisiilor de specialitate din parlament, cazul cel mai cunoscut fiind al fostului ministru al Învățământului, Ecaterina Andronescu, profesoară universitară, care nu avea anvergură de ministru, dar care a fost în general o persoană reținută și cu propriile idei. Se pare că încercarea ei de a candida pentru funcția de prim-ministru a fost în primul rând pedepsită, deși s-a retras imediat ce a văzut că în cursă este împinsă actuala șefă a guvernului, Viorica Dăncilă, o loialistă din tabăra lui Dragnea.
Așa funcționează principalul partid de guvernământ, care se află întru-totul la cheremul lui Liviu Dragnea. Venit în partid în anii 2000, devenit baron de Teleorman, înainte de a-și dovedi calitățile politice, Liviu Dragnea a învățat cum să se descurce. Știe ce-i ține cuminți pe baroni regionali, ce le gâdilă orgoliul, cum trebuie răsplătiți și ce-i enervează cel mai mult. Întreaga lui strategie mizează pe jocul cu acești baroni, joc pe care-l reglează cu fonduri de la guvern și cu promovări în partid, în funcție de devotamentul lor.
Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, controlează în acest moment Parlamentul prin majoritatea PSD-ALDE, guvernul, pe care îl schimbă de îndată ce vede că premierul deraiază de la liniile sale directoare și partidul pe care încearcă să și-l subordoneze total la Congresul de sâmbătă.
Într-un an de guvernare, partidul condus de Liviu Dragnea se află la al treilea prim-ministru, fără să-și atins parametrii promiși. Totuși pensiile și salariile minime au crescut, în detrimentul veniturilor medii, iar România se află pe locul întâi la creștere economică în Uniunea Europeană. Totul este însă doar pe hârtie, creșterea economică s-a făcut în mare parte pe consumul rezultat din măririle salariale, în vreme ce inflația se află la limita de sus, iar investițiile au stagnat.
Liviu Dragnea are în schimb ținte pe care și le atinge succesiv, subordonarea Parlamentului, Guvernului, Partidului și nu în ultimul rând subordonarea Justiției. Este un populist care vrea să transforme România într-o autocrație.