„Sănătate Info scrie astăzi despre medicul psihiatru de la Spitalul Clinic de Psihiatrie, reținut pentru 72 de ore de ofițerii anticorupție. Doctorița este bănuită că ar fi organizat o schemă infracțională prin care absolvea de răspundere penală persoane acuzate de omoruri și violuri. Aceasta ar fi acționat în complicitate cu concubinul său, care găsea clienți, pentru ca ulterior să-i declare „lipsiți de capacitatea de exercițiu”. Totul în schimbul unor sume de bani care variau între 4.000 și 20.000 de euro. Astăzi în urma perchezițiilor psihiatrul și unul dintre beneficiari au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de corupere pasivă și activă. De asemenea, concubinul doctoriței este cercetat pentru trafic de influență și riscă amendă de la 150.000 la 200.000 lei sau închisoare de la doi la șase ani. Doctorița riscă 10 ani de pușcărie, iar persoanele care au beneficiat de serviciile ei - până la șapte ani.
Tot pe Sănătate Info aflați de ce maladii mor moldovenii. Anul trecut numărul deceselor a ajuns la aproape 40 de mii. Cu toate acestea autoritățile spun că cifra e mai mică decât în 2015 cu peste 3,6 la sută. Astfel, din numărul total de 38 de mii 490 de decese, 57 la sută au suferit de maladii ale aparatului circulator. Topul este urmat de cancer, bolile aparatului digestiv, accidente, intoxicații și traume.
Mai aflați pe Sănătate Info cine sunt cei trei candidați care se luptă pentru fotoliul de director al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. Elena Tudor, Sofia Alexandru și Iurie Osoianu, se văd în fruntea instituției care se ocupă de combaterea tuberculozei în Moldova. Ministerul Sănătății nu a menționat însă când va avea loc concursul. Acesta are mai multe etape și la el au dreptul să se înscrie și candidați din afara sistemului medical. Este obligatoriu însă ca pretendenții să aibă studii financiare sau economice și studii postuniversitare în managementul sănătății publice.
În încheiere puteți citi despre solicitarea părinților către Ministerul Sănătății de a avea acces în Secțiile de terapie intensivă și reanimare, când copii sunt spitalizați în stare gravă. Aceștia vor să stea lângă micuți, atunci când ei se confruntă cu probleme de sănătate grave și sunt internați în secțiile de terapie intensivă și reanimare. Un grup de mămici a cerut Ministerului Sănătății să li se permită acest lucru, motivând că așa pot avea grijă de ei. Autoritatea în sănătate nu este împotrivă și a cerut să fie creat un grup de lucru pentru a stabili condițiile de acces.”