Liderul Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, le transmite cetăţenilor moldoveni că fiecare vot garantează progresul acestei ţări, precum şi „o guvernare stabilă, cinstită, proeuropeană”.
„Sunt alături de PAS pentru că este o garanţie că viziunea preşedintelui Maia Sandu va fi implementată”, spune Orban în mesajul video transcris de G4Media. Același portal informează despre refuzul formulat aseară de Comisia Electorală Centrală față de propunerea de prevenire a transportului organizat al alegătorilor la urne pe 11 iulie. Propunerea a venit de la Partidul Acțiune și Solidaritate și a avut în vedere informații că fostul președinte socialist Igor Dodon ar pune la cale obținerea a 70.000 de voturi din Transnistria, plătite fiecare cu câte 25 de lei. Asta ar reprezenta 5% din totalul voturilor, adică 7 posibile mandate nemeritate pentru alianța socialiști-comuniști.
Valentin Naumescu este prezent pe contributors.ro cu o analiză care discută posibilele consecințe ale recentei declarații semnate de „16 lideri politici naționaliști și virulent eurofobi din 15 state membre ale Uniunii Europene prin care denunță «tentativa de creare a unui superstat european» și își afirmă angajamentul pentru «apărarea suveranității națiunilor europene, a moștenirii și tradițiilor cultural-creștine» ale țărilor de pe continent”. Naumescu crede că intenția este de fapt formarea unui nou pol politic influent în Europa, un pol care dorește o Europă a națiunilor „pe deplin suverane” și nu una supranațională, cum este (cât este) în prezent. Asta echivalează de fapt, subliniază Naumescu, cu distrugerea și desființarea de facto a UE, pe fondul transformării acesteia într-o simplă alianță de state, așa cum au mai fost nenumărate altele”. Într-o asemenea variantă, statele mici, în special cele din Est, ar deveni „victime sigure ale influenței nefaste rusești și/sau chinezești”. „Ca idee generală, scrie analistul de la contributors, este bine de știut și de spus eurofobilor că toate statele membre ale UE și-au ridicat substanțial nivelul de viață după integrare (inclusiv Marea Britanie, care era într-o situație economică critică în 1973)”. Deocamdată, din lista celor 16 lipsesc liderul naționaliștilor germani, cel olandez, dar și liderul Alianței pentru Unirea Românilor. Fiecare dintre partidele corespunzătoare păstrează precauții pentru că se află înaintea unei runde electorale. Analiza mai arată că Uniunea Europeană a fost și este sub asalt continuu, dinăuntru și dinafară, dar până acum a rezistat. Anul electoral 2024 va fi următorul test major, având în vedere, spune Naumescu, că în unele state, doar generația de mijloc, între 40 și 60 de ani, mai susține necondiționat principiile pe care este construită Europa unită.
Un articol semnat de Dan Tăpălagă pe G4Media avertizează că DNA (Direcția Națională Anticorupție) și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) se află sub risc de desființare. Riscul vine din aceea că forțe politice din mai multe partide se opun relaxării condițiilor de recrutare a procurorilor. Se cere scăderea condiției de vechime de la 10 la 7 ani, pentru că este o severă lipsă de cadre. Tăpălagă crede că „Politicienii au înțeles perfect cât de eficient este instrumentul de intimidare și control al magistraților inventat de Dragnea & PSD, așa că vor să-l păstreze”. Și nu doar politicienii țin justiția paralizată, ci și unii magistrați, care „au făcut front comun cu politicienii în războiul lor de a reduce la tăcere sistemul. Vechile rețele din politică și justiție s-au reactivat, este șansa lor să se refacă și să presteze servicii reciproce ca în vremurile bune”.