Linkuri accesibilitate

De ce ar avea nevoie Putin de un nou război? (I.Chifu/ Adevărul)


Revista presei de la București.

„Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități”, a spus Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, iar declarația, referitoare la răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceauș este reprodusă pe larg de spotmedia.ro.

În Adevărul, Iulian Chifu semnează o analiză despre situația liderului rus Vladimir Putin, a cărui popularitate e în scădere severă. Teza este că Putin ar avea nevoie de un nou război ca să recupereze coeziunea rușilor în jurul ideii naționale, numai că nu mai poate fi vorba nici de Ucraina, nici de Georgia, care sunt deja subiecte consumate. Putin s-ar găsi în această situație pentru că pandemia a oprit la jumătate modificările constituționale care i-ar fi asigurat fie postul de președinte pe mai departe, fie o poziție bine securizată dacă s-ar fi deschis calea spre o succesiune. Pandemia a venit la pachet și cu alte necazuri: sancțiunile deja impuse de Occident pentru anexarea Crimeii, iminența altor sancțiuni impuse de Statele Unite și posibil urmate de o renunțare la construcția gazoductului Nord Stream 2 din partea Germaniei. Sunt și cauze interne structurale care agravează riscul pentru autocratul de la Kremlin: instituțiile din Rusia sunt slabe, așa le-a dorit chiar Putin, ca orice autocrat. Acum, când ar simți nevoia să se „ascundă” în spatele lor cu deciziile impopulare, ori să dea vina pe ele, uite-le că nu sunt. Cazul Navalnîi și măsurile represive luate în legătură cu el nu au făcut decât să înrăutățească atmosfera. Propaganda nu mai compensează nimic, pentru că, și aici Chifu citează un politolog occidental, „În bătălia dintre televizor şi frigider, a câştigat ultimul”.

Presa difuzează de asemenea știri despre reactivarea masivă a mișcărilor armatei ruse la frontiera de est a Ucrainei. Iar spotmedia.ro publică un articol semnat Alexandra Șandru despre cum „și-a construit, Rusia, încet și metodic, o adevărată forță militară în zona arctică”. Acolo se lucrează intens la finalizarea torpilei Poseidon 2M39. Oficiali ai Casei Albe din fosta administrație au exprimat temerea că această super-armă ar fi creată pentru a inunda coasta estică a Americii cu „tsunamiuri radioactive”. În clipa de față, planează și ideea că Rusia „vrea să acapareze Ruta Mărilor Nordice, o cale navigabilă ce leagă Norvegia de Alaska, de-a lungul coastei rusești. Această rută ar putea înjumătăți timpii de transport din Asia în Europa”.

Statul român nu își sprijină marii antreprenori să-și dezvolte afacerile și în străinătate, așa cum fac alte țări (Austria, de pildă). Cristian Hostiuc scrie în Ziarul financiar că „Digi a primit o ofertă de nerefuzat, să-şi vândă operaţiunile din Ungaria, unde avea câteva milioane de clienţi, unui grup aflat în cercul puterii premierului Viktor Orban”. Mișcarea a fost profitabilă pentru Digi, spune Hostiuc, care privește acum cu îngrijorare către Emag, un alt mare investitor român, despre care speră că nu va primi și el vreo ofertă de nerefuzat din Ungaria, unde tocmai s-a extins.

Fostul ministru al educației Daniel Funeriu cere foarte vocal, într-un articol publicat pe republica.ro, prelungirea anului școlar și începerea următorului în avans. Pentru că, spune el, față de un elev român absolvent de 12 clase, elevul din Germania a petrecut cu doi ani și jumătate mai mult la școală.

XS
SM
MD
LG